Όλα όσα έγιναν στην τριήμερα περιοδεία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 σε Σέρρες, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Συνεντεύξεις - videos
11 Οκτ, 2022

Τριήμερη περιοδεία σε Σέρρες, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από την Τετάρτη 5 ως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, όπου έχει σειρά συναντήσεων και επαφών για ζητήματα των πολιτών.

Η τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε με επίσκεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο Νοσοκομείο Σερρών όπου συνάντησε μαζί με τον Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη από την τοπική Οργάνωση Βάσης του ΜέΡΑ25 Σερρών, εκπροσώπους των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 και στον Γραμματέα του κόμματος όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με την πανδημία και όχι μόνο κι εκείνος ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει δυναμική αντεπίθεση για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας ενώ και ο Κρίτωνας Αρσένης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ταξική αφύπνιση της κοινωνίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε: «Έχει περάσει κάποιος καιρός από την αρχή της πανδημίας και είναι πλέον ξεκάθαρο, η Κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ένα πρόσχημα για περαιτέρω αποδυνάμωση Εθνικού Συστήματος Υγείας.» Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Μια προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί συγκροτημένο προοδευτικό πρόγραμμα. Για να υπάρξει συγκροτημένο πρόγραμμα πρέπει να έχουμε κάποιο χρόνο, αυτό μόνο πριν την κάλπη μπορεί να γίνει. Όποιος έρθει μετά την κάλπη ενδιαφέρεται για να μοιράσει τα υπουργικά γραφεία και τις υπουργικές λιμουζίνες. Εμάς στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αυτό.»

Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε συζήτηση με φοιτητές και φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Σερρών με θέμα: «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος», όπου αναφέρθηκε στη φύση του χρήματος και τη σχέση του με το χρέος, το ψηφιακό χρήμα, το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, καθώς και την εμπορευματοποίηση της εργασίας που δίνει παράλληλα αξία στα εμπορεύματα που παράγονται. Επίσης αναφέρθηκε στον πόλεμο και στον σύγχρονο πόλεμο της Ουκρανίας μιλώντας γι’ αυτό που έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσίας, λέγοντας πως επί της ουσίας αλλάζει το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα όπως μέχρι τώρα το γνωρίζαμε.

Το απόγευμα ακολούθησε συνάντηση με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, οι οποίες ανέφεραν πως τα τελευταία 10 χρόνια περίπου βλέπουν μια τεράστια επίθεση σε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές προκαλώντας πολλές φορές «ολική περιβαλλοντική καταστροφή». Στη συνέχεια συνάντησε και συνομίλησε με εκπροσώπους μελισσοκόμων στις Σέρρες οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας και του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου.

Η μέρα τελείωσε με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γραμματέα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Δίκτυο Τηλεόραση όπου μίλησε για τα εθνικά θέματα, την πολιτική, την οικονομία και για τις προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία.

Η δεύτερη μέρα της περιοδείας ξεκίνησε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον Alpha Radio Καβάλας και τον kavalanews 102.8. Ακολούθησε περιοδεία στην αγορά της Καβάλας όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με εμπόρους, καταστηματάρχες και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και αναφέρθηκε στα 4 πράγματα που οφείλει να κάνει η πολιτική σκηνή αν πραγματική ενδιαφέρεται για τους μικρομεσαίους.

Ακολούθησε συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη  με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας και τον εκπρόσωπο από τη ΓΣΕΒΕΕ. Στη συνάντηση ήταν και ο Βουλευτής Κρίτωνας Αρσένης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και στελέχη του ΜέΡΑ25 Καβάλας.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έθεσαν στο κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου στην Καβάλα με την ακρίβεια, και την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος φορολογικού και τραπεζικού ευνοϊκού για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας συναντήθηκαν στο «Στέκι των Εργαζόμενων» με εργαζόμενους στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια Καβάλας οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όσα κάνουν οι ολιγάρχες με παρένθετες εταιρείες, με παράνομες και εκδικητικές ομαδικές απολύσεις, με παράβλεψη ακόμα και της δικαστικής δικαίωσης του αγώνα και των αιτημάτων τους. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασε από την πλευρά του την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και των δύο εταιρειών.

Ακολούθησε επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Νοσοκομείο Καβάλας μαζί με τον Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Καβάλας όπου συνομίλησαν με υγειονομικούς που αναφέρθηκαν στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε για την επίσκεψη του στην Καβάλα: «Η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, η μεταφορά δημόσιου πλούτου στους ολιγάρχες και ταυτόχρονα η ρευστοποίηση της μισθωτής εργασίας, που είναι ένα προοίμιο για την ερημοποίηση της χώρας, είναι βασικός άξονας της πολιτικής της Μητσοτάκης Α.Ε.“.»

Ακολούθησε συνάντηση με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων αναφέρθηκαν στη μόλυνση από το εργοστάσιο Λιπασμάτων στην περιοχή, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν ανατολικά της Καβάλας με τις βιομηχανίες που υπάρχουν εκεί κοντά στη Νέα Καρβάλη.

Το βράδυ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έδωσε συνεντεύξεις στο Ena Channel όπου συζητήθηκαν ελληνοτουρκικά, προσφυγικό, ενέργεια, ΕΕ, εκλογές, προϋποθέσεις συνεργασίας και στο Center TV όπου αναφέρθηκε στην προϋπόθεση προεκλογικής συμφωνίας για την όποια μετεκλογική συνεργασία.

Η τρίτη μέρα της περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με την Ένωση  Γιατρών και το Σωματείο Εργαζομένων και συνομίλησε με υγειονομικούς για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε: «Τα νοσοκομεία μας σήμερα είναι λιγότερο στελεχωμένα, είναι λιγότερο θωρακισμένα και έχουν λιγότερους ανθρώπινους και μη ανθρώπινους πόρους από ότι είχαν πριν την αρχή της πανδημίας. Αυτό είναι ένα έγκλημα αυτής της Κυβέρνησης εναντίον του ελληνικού λαού.»

Λίγο πριν τη συνάντησή του με το ΔΣ του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε σε πατριωτική, αντιπολεμική συστράτευση.

Στην ιχθυόσκαλα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Αλεξανδρούπολης συνομίλησαν με τον Πρόεδρο των αλιέων της περιοχής, που μετέφεραν το ζήτημα της υπεραλίευσης στην περιοχή ιδιαίτερα από τα τουρκικά αλιευτικά ακόμα και εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει: «Στους μετανάστες στέλνουμε την ακτοφυλακή και τους πνίγουμε, αλλά όταν μπαίνουν τα αλιευτικά της Τουρκίας κοιτάμε αλλού».

Ακολούθησε συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο e-evros.gr όπου ανέπτυξε τις 7+1 τομές που το κόμμα προτείνει να γίνουν άμεσα ώστε να μπορούμε να λέμε πως είμαστε μια βιώσιμη, κοινωνική οικονομία και η μέρα ολοκληρώθηκε με συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης που αναφέρθηκαν στην μάχη που έδωσαν κατά της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αυτή τη στιγμή αμερικανοκρατείται, αλλά και στις προστατευόμενες περιοχές της Αλεξανδρούπολης που επί της ουσίας παραμένουν απροστάτευτες. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε «Αντί να γίνει η Αλεξανδρούπολη κέντρο του πράσινου υδρογόνου, φτιάχνουν εγκαταστάσεις LNG.»

Το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν καλεσμένος στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη όπου, εκτός της πολιτικής επικαιρότητας στη χώρα μας, ανέλυσε την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου προβλήθηκε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που είχε δώσει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στην εκπομπή +NEWS στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο