Γ. Βαρουφάκης σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Σερρών: Αυτό που έκανε η FED στα αποθεματικά της Ρωσίας αλλάζει το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα

Συνεντεύξεις - videos
05 Οκτ, 2022
Συζήτηση με φοιτητές και φοιτήτριες είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Πανεπιστήμιο Σερρών με θέμα: «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη φύση του χρήματος και τη σχέση του με το χρέος, το ψηφιακό χρήμα, το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, καθώς και την εμπορευματοποίηση της εργασίας που δίνει παράλληλα αξία στα εμπορεύματα που παράγονται.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε ακόμα για τη σχέση εξουσίας που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων και αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής οι οποίοι αποσπούν με αυτόν τον τρόπο την υπεραξία από την εργασία τους.
«Μέσα σε αυτό το σύστημα το χρήμα είναι μια έκφραση των σχέσεων εξουσίας της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στον πόλεμο και στον σύγχρονο πόλεμο της Ουκρανίας μιλώντας γι’ αυτό που έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσίας, λέγοντας πως επί της ουσίας αλλάζει το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα όπως μέχρι τώρα το γνωρίζαμε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο