Το σχέδιο μας για την Ελληνική Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση

Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, το υδρογόνο θα βοηθήσει στην ακύρωση του 45% όλων των αερίων ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της πράσινης μετάβασης. Ενώ η καύση του παράγει μόνο νερό, η παραγωγή του απαιτεί μόνο νερό και ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί φθηνά και καθαρά – ενώ η μεταφορά του γίνεται με υπάρχοντα συμβατικά μέσα, ακόμα και αγωγούς που μέχρι τώρα μεταφέρουν φυσικό αέριο.

Όποια Μεσογειακή χώρα δημιουργήσει πρώτη μια μεγάλη μονάδα παραγωγής υδρογόνου, και ανάλογο δίκτυο διανομής του, θα αποκτήσει συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Για αυτό το λόγο, το Σχέδιό μας περιλαμβάνει την:

  • Μετατροπή της Β. Ελλάδας, με βάση τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, στο Νο. 1 Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διακίνησης Υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται σε πλωτές φάρμες ανεμογεννητριών στις ανοικτές θάλασσες (εκτός ψαρότοπων και εκτός του οπτικού πεδίου των νησιωτών)

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε την θέση του ΜέΡΑ25 για τις ανεμογεννήτριες – μια τεχνολογία απαραίτητη που, όμως, με τον τρόπο που την εκμεταλλεύεται η ελληνική ολιγαρχία σήμερα έχει γίνει – και σωστά – κόκκινο πανί για την ελληνική κοινωνία.

Σε όλη τη χώρα, από την μια μέρα στην άλλη, ξυπνούν οι κάτοικοι όμορφων ορεινών χωριών και νησιών, και συνειδητοποιούν ότι κάποιος ολιγάρχης πήρε άδεια να φυτέψει τεράστιες ανεμογεννήτριες των 150 και 200 μέτρων πάνω από το κεφάλι τους, καταστρέφοντας τις βουνοκορφές, τους αρχαιολογικούς τόπους, τα δάση και την θέα που ενέπνεαν ποιητές από αρχαιοτάτων χρόνων – κι όλα αυτά για φραγκοδίφραγκα που μοιράζουν στους δήμους και τους δημότες, σαν να ήταν καθρεφτάκια για ιθαγενείς, την ώρα που οι ολιγάρχες, και οι ξένες εταιρείες που εξάγουν τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες, κερδίζουν αμύθητα ποσά.

Το ΜέΡΑ25 είναι σαφές: Καμία τέτοια χερσαία ανεμογεννήτρια! Εμείς μιλάμε για πλωτές φάρμες πολλών μεσαίων ανεμογεννητριών στις ανοικτές θάλασσες, εκτός ψαρότοπων και εκτός του οπτικού πεδίου των νησιωτών αλλά, αντίθετα με τις ανεμογεννήτριες των ολιγαρχών, εντός δημόσιου εθνικού έξυπνου δικτύου ανανεώσιμης ενέργειας με την άμεση συμμετοχή και έγκριση των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση, τόσο η οικονομική όσο και η τεχνολογική, από ξένες εταιρείες, και με στόχο την δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, η δεύτερη βιομηχανία αιχμής που προτείνουμε περιλαμβάνει την:

  • Παράλληλη δημιουργία μονάδων παραγωγής των απαραίτητων θαλάσσιων ανεμογεννητριών ειδικά προσαρμοσμένες στις συνθήκες των θαλασσών Αιγαίου και Αν. Μεσογείου
  • Η τρίτη νέα βιομηχανία αιχμής αφορά τις τεχνολογίες μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – συστάδες μπαταριών ικανές να ηλεκτροδοτούν ολόκληρα δίκτυα τις νύχτες χωρίς άνεμο τόσο σε επίπεδο οικισμών όσο και ολόκληρων πόλεων. Ό,τι ήταν ο βενζινοκινητήρας για την 2η Βιομηχανική επανάσταση της περιόδου 1890 με σήμερα, θα είναι οι νέοι συσσωρευτές για την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση. Το ΜέΡΑ25 προτείνει δημιουργία μονάδων παραγωγής μπαταριών με joint venture με εταιρείες απ΄όλο τον κόσμο που θέλουν πρόσβαση στην ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.
  • Μια τέταρτη νέα βαριά βιομηχανία με λαμπρό μέλλον, που μάλιστα δίνει ελπίδα σε περιοχές με ορυχεία που είτε έκλεισαν είτε ετοιμάζονται να κλείσουν, είναι εκείνη της Βιομηχανικής Δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα το οποίο, αφού υγροποιηθεί, ενταφιάζεται εκεί απ’ όπου προήλθε – δηλαδή στα έγκατα της γης, στις στοές και γαλαρίες των παροπλισμένων ορυχείων. Πρόκειται για οικολογικά ευαίσθητη και επικερδή βιομηχανική διαδικασία που, από τη μία μεριά, δημιουργεί πολλές, καλές θέσεις εργασίας ενώ, από την άλλη, εξυπηρετεί κι ένα καθήκον της ανθρωπότητας απέναντι στη Φύση που τόσο πληγώσαμε – επιστρέφοντας στα έγκατά της το διοξείδιο του άνθρακα που εμείς αποδεσμεύσαμε από τη Γη και το οποίο, αν το αφήσουμε να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, θα καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας. Περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη, αλλά και άλλες με κλειστά ορυχεία, θα δουν την επιστροφή της ελπίδας που φέρνει η μετεξέλιξή τους από εγκαταλελειμμένες περιοχές σε κέντρα νέων προηγμένων βιομηχανικών εφαρμογών.
  • Τέλος, ο πέμπτος βιομηχανικός κλάδος αφορά μια άλλη, νέα τεχνολογία αποθήκευσης νανεώσιμης ενέργειας (είτε αυτή προέρχεται από παραδοσιακά υδροηλεκτρικά έργα είτε από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά): Παραγωγή Κρυογενούς Συμπιεσμένου Αέρα ο οποίος, σας πληροφορώ, στο Τέξας της Αμερικής είναι ήδη είναι ανταγωνιστικός του shale gas – το φθηνότερο φυσικό αέριο στον κόσμο σήμερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο