14 Σημεία Διαλόγου και Πολιτικοί Αξονες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Νοέ, 2023

Με βάση την απόφαση του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 εμπλουτίστηκαν τα 10 Σημεία Διαλόγου για την Αριστερά, που είχαν αρχικά  κατατεθεί μέσω της πλατφόρμας aristera.eu και πλέον διαμορφώνονται σε 14 Πολιτκούς Αξονες και προτάγματα που θέτει το ΜέΡΑ25 στον δημόσιο διάλογο.

Πιστεύουμε πως ο διάλογος για την αναγέννηση της Αριστεράς απαιτεί αρχές που αντανακλούν την πραγματική συγκυρία, που απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και περιθωριοποίηση. Συνεπώς, ο Διάλογος για την Αριστερά δεν μπορεί να είναι ούτε θεωρητικός ούτε προσωποκεντρικός.

Για εμάς, στο ΜέΡΑ25, ο διάλογος αυτός θεμελιώνεται στα εξής 14 Σημεία – Πολιτικούς Άξονες:

1. Φόροι & Ακρίβεια: Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.

2. Ενέργεια: Άμεση κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.

3. Περιβάλλον – Εξορύξεις: Απαγόρευση κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.

4. Εργασιακή Δημοκρατία: Συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στο συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου (π.χ. «1 μετοχή – 1 εργαζόμενος – 1 ψήφος»).

5. Στέγη: Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.

6. Δημόσια Υγεία & Παιδεία: Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας (π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών). Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.

7. Δημόσια Ενημέρωση: Κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης (π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών). Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

8. Ανάκτηση Δημοκρατικής Κυριαρχίας: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται (π.χ. μέσω Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, όπως κι η διαδικασία διορισμού κρατικού/δικαστικού προσωπικού).

9. Δημόσιο αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών & δανεισμού: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.

10. Ανεξάρτητη αδέσμευτη εξωτερική πολιτική: Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου – Αραβικών Εμιράτων. Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

11. Έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα: Καμία γυναίκα, κανένα άτομο ΛΟΑΤΚΙ, να μην ζει υπό τον φόβο σωματικής ή ψυχολογικής βίας – καμία γυναίκα να μην πέφτει στην ομηρία της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

12. Δικαιώματα προσφύγων, προσφυγισσών και μεταναστ(ρι)ών: Κανένας συνάνθρωπός μας, πρόσφυγας ή μετανάστης, να μην ζει υπό τον φόβο της βίας στα σύνορα της Ελλάδας ή του πνιγμού στις θάλασσες μας. Και καμία ξένη, κανένας ξένος να μην στερηθεί το δικαίωμα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο στην αίτηση ασύλου.

13. Βασικό Εισόδημα: Εξασφάλιση του δικαιώματος κάθε κατοίκου αυτής της χώρας σε τροφή και στέγη – ως το πρώτο στάδιο ενός αξιοπρεπούς βασικού εισοδήματος.

14. Ασφάλεια: Ασφάλεια δεν είναι οι φράχτες, ο εγκλεισμός και η αυταρχικοποίηση του κράτους. Ασφάλεια για μας είναι η αποτελεσματική πολιτική προστασία, τα στελεχωμένα και επαρκώς χρηματοδοτούμενα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλή, προσβάσιμα και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, η μη εμπλοκή σε πολέμους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο