Για Ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση

Η συμβολή και ο ρόλος της αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων για μια νέα ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς νέο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο. Η αέναη κρίση, που θα συμπληρώνει τότε τη δεκαπενταετία και έχει φέρει την Ελλάδα στη χρεοδουλοπαροικία, ταυτόχρονα αποτελεί το σημείο σταθμό στον μετασχηματισμό του καπιταλισμού σε μία νέα μορφή φεουδαρχίας, την τεχνοφεουδαρχία. Οι επιπτώσεις αυτού του ιστορικού μετασχηματισμού είναι συγκλονιστικές, με την κρίση να βαθαίνει και τις δυνατότητες των αστικών κρατών να παρέμβουν σε αυτήν να εξανεμίζονται.

Σε ακόμα μειονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες, με τη μνημονιακά σχεδιασμένη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, την παρακράτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων και τον αυξημένο ρόλο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να μειώνουν τα εργαλεία αγώνα και να περιορίζουν και να καθορίζουν τους στόχους και τις πολιτικές επιλογές των αιρετών. Μάλιστα, η μεθοδική απογύμνωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από βασικές αρμοδιότητες και η μεταβίβασή τους στις επιτροπές και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς έχουν ουσιαστικά μετατρέψει τα συμβούλια σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς «νομιμοποίησης» και υλοποίησης προειλημμένων αποφάσεων και πολιτικών, δηλαδή μια κατ’ επίφαση «Αυτοδιοίκηση» αναπαραγωγής του κατεστημένου.

Ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα εργαλειοποιείται από τα αστικά κόμματα ως θερμοκοιτίδα κομματικών στελεχών και χρησιμοποιείται ως επίπεδο απόδοσης ευθυνών, ενώ παράλληλα υποσκάπτεται μέσα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και το νέο εκλογικό σύστημα που είναι κατασκευασμένο με βασικό στόχο τον περιορισμό της πολυφωνίας και τον αποκλεισμό των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» και σε συνέχεια μίας διαχρονικής επίθεσης στην αυτοδιοίκηση, αναπαράγει ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

Όμως, αυτή η κατάσταση δεν σημαίνει πως η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν παραμένει βασικός χώρος αγώνων, αντίδρασης και ανυπακοής. Αντίθετα αποτελεί κατ’ εξοχήν τον χώρο, όπου οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες είναι περισσότερο εφικτές και δύνανται να επιτρέψουν στον πολίτη να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του, να δημιουργήσει μια κοινωνία δημοκρατική, διαφανή, συμμετοχική και αποδοτική.

Αντιλαμβανόμενο λοιπόν αυτή τη συνθήκη το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζει πως ο χώρος της αυτοδιοίκησης δεν έχει ανάγκη από σεκταριστικές φωνές, απομονωτισμό και καταμέτρηση δυνάμεων. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι αποδοτικά και συμμετοχικά, ανυπάκουα και ακηδεμόνευτα ενωτικά σχήματα με απόλυτο στόχο τη λειτουργία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τη διεκδίκηση έμπρακτων λύσεων και για την καταπολέμηση της κυριαρχίας των συντηρητικών και μνημονιακών δυνάμεων.

Το ΜέΡΑ25 διεκδικεί μία τοπική αυτοδιοίκηση:

Δημοκρατική με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια (και όχι τις διάφορες οικονομικές επιτροπές) να έχουν τον κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και με τις προοδευτικές δυνάμεις να παλεύουμε για ένα νέο εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και έμμεσης εκλογής δημάρχου και περιφερειάρχη.

Συμμετοχική με ανάπτυξη του συμμετοχικού προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση και λειτουργία συνελεύσεων γειτονιάς, κοινοτήτων, τοπικών δημοψηφισμάτων και λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Δημόσια με τις περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες να διατηρούν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα με σκοπό να ωφελούν τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο και όχι να οδηγούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των ΣΔΙΤ και να πέφτουν θύματα της επιχειρηματικοποίησης του τομέα.

Ανοιχτή με βασικό πρόταγμα την προστασία και διεκδίκηση ανοιχτών και δημόσιων χώρων πρασίνου και άθλησης.

Πράσινη με σχεδιασμό και λειτουργία βάσει των αρχών της εγγύτητας και της κυκλικής οικονομίας και με ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των απορριμμάτων, προτάσσοντας τη διαλογή στην πηγή και την αποκεντρωμένη διαχείριση απέναντι στο συγκεντρωτικό μοντέλο και την καταστροφική πολιτική της καύσης.

Κοινωνική με σχεδιασμό για πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνικές παροχές για όλους/ες και προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Συμπεριληπτική με πρόβλεψη για προσβασιμότητα σε κάθε πτυχή της τοπικής κοινωνίας, με πολιτικές αλληλεγγύης, ενσωμάτωσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών και λειτουργία κέντρων στήριξης ευπαθών και ευάλωτων ομάδων (μονάδες ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής γονέων, κέντρα στήριξης για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, κ.ά.).

Το ΜέΡΑ25 επιδιώκει να διεκδικήσει αυτήν την τοπική αυτοδιοίκηση με κάθε μέσο και από κάθε επίπεδο. Για αυτές τις διεκδικήσεις οφείλει να συμβάλλει στο να υπάρξουν ακηδεμόνευτα ενωτικά σχήματα με υγιή τρόπο, με μακρόπνοο πλάνο και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, ώστε οι αξίες και οι πολιτικές της αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων να εκφράζονται και να επικοινωνούνται προς την κοινωνία, αλλά και να σχηματίζονται από τα κάτω με τη συμμετοχή της.

Επίσης σημαντικό στοιχείο τέτοιων ενωτικών σχημάτων κρίνεται η σύμπλευση οργανωτικών αρχών με βασικότερο το ζήτημα της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης. Για το ΜέΡΑ25 κάθε αυτοδιοικητικό σχήμα οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη και ίση αντιπροσώπευση των φύλων, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η ποσόστωση και η εναλλαγή συμβούλων και διαδικασίες διασφάλισης της συντροφικότητας και του αντιρατσιστικού, αντιφασιστικού και φεμινιστικού χαρακτήρα των σχημάτων.

Το ΜέΡΑ25 προτάσσοντας αυτό το όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση καλεί σε ανοιχτό διάλογο όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, της οικολογίας, των κινημάτων, των κινήσεων πολιτών και όλων όσων αγωνίζονται κατά των νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών πολιτικών του μνημονιακού πλαισίου.

Για ενωτικά σχήματα από τα κάτω, συμμετοχικά, ακηδεμόνευτα και ανυπάκουα.

Για μια νέα αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη και δημοκρατική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο