Θεματικές παρέμβασης του ΜέΡΑ25

 

Ειδικές Θεματικές:

Ευρωεκλογές 2024
Η μάχη των Ευρωεκλογών, στις 9 Ιουνίου 2024, είναι ένα από τα βήματα στην υλοποίηση της ενωτικής μας συμπόρευσης. Συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές με το ενωτικό, συμμαχικό μας σχήμα «Ενωτική Πρωτοβουλία – ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική, Οικολογική Αριστερά» και με κεντρικό πρόταγμα «Ειρήνη – Αξιοπρέπεια – Ελευθερία».

Παλαιστίνη
Η σφαγή στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 εξελίσσεται σε συστηματική και απροκάλυπτη γενοκτονία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Το ΜέΡΑ25 και το Diem25 παίρνουν ξεκάθαρη υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων να αποκτήσουν επιτέλους κράτος, θέτουν τις κυβερνήσεις της ΕΕ και της Δύσης  προ των ευθυνών τους και στηρίζουν τις καμπάνιες για μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ και για λογοδοσία του κράτους – Απαρτχάϊντ ενώπιον του  διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Τζούλιαν Ασάνζ
Ο δημοσιογράφος και ιδρυτής των WikiLeaks βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Belmarsh και απειλείται με έκδοση και πολυετή φυλάκιση στις ΗΠΑ, ενώ η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.  Όλα αυτά επειδή υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Αμερικανοί σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Είμαστε δίπλα στον συνιδρυτή και συνοδοιπόρο του DiEM25 παλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωσή του. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα.

2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο
Τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο με τις ψηφοφορίες για την πολιτική απόφαση και τα νέα όργανα του κόμματος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αποφασίστηκε η στρατηγική των συμμαχιών στον χώρο της Αριστεράς, το πλαίσιο καθόδου στη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και σημαντικές αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος.

Διάλογος στην Αριστερά – aristera.eu
Για το ΜέΡΑ25 αποτελεί στρατηγικό στόχο η συμπόρευση των δυνάμεων της αγωνιστικής, ανυπόταχτης Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός κοινού χώρου διαλόγου καταθέτοντας συγκεκριμένα σημεία κοινής δράσης και ελάχιστης συνεννόησης. Στην ενότητα αυτή συγκεντρώνουμε όλες τις πρωτοβουλίες και τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 στο πλαίσιο αυτό ενώ στον ιστότοπο www.aristera.eu ανοίξαμε τον διάλογο με ελεύθερο σχολιασμό κάτω από κείμενα βασικής στρατηγικής.

 

Γενικές θεματικές παρέμβασης – Δράσεις: 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με γνώμονα την επανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στις βασικές δομές του κρατικού μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης. Τοποθετήσεις για την αποκεντρωμένη διαχείριση των δημοτικών και περιφερειακών θεμάτων, για τη νησιωτικότητα και τις πολιτικές άρσης του αποκλεισμού των πολιτών εκτός των αστικών κέντρων. Επίσης παρεμβάσεις σχετικά με τις ψηφιακές υποδομές, το λογισμικό και τη μηχανοργάνωση στη χώρα, την πρόσβαση όλων στην τεχνολογία και το διαδίκτυο χωρίς γεωγραφικά ή ταξικά εμπόδια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ
Προτάσεις και τοποθετήσεις για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία της χώρας σε κατεύθυνση διεθνιστική και πατριωτική και με γνώμονα την επιδίωξη της Ειρήνης και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Στον τομέα της Άμυνας τοποθετήσεις με γνώμονα ένα στράτευμα αποτελεσματικό, δημοκρατικό, με σεβασμό στο προσωπικό και τους στρατεύσιμους και κάθετα αντίθετες στην κούρσα των αιματηρών εξοπλισμών.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Παρεμβάσεις του ΜέΡΑ25 για τα εργασιακά δικαιώματα και την καταπολέμηση της εργοδοτικής και κρατικής αυθαιρεσίας έναντι των εργαζομένων, για την απασχόληση και κατανομή του εισοδήματος πέρα από το συμβόλαιο κεφαλαίου-εργασίας, για το βασικό εισόδημα και την ανεργία, καθώς και για το σχεδιασμό ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ & ΛΟΑΤΚΙ+
Πολιτικές και τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 για την καταπολέμηση της πατριαρχίας και την εξάλειψη διακρίσεων με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, που διαπερνούν ακόμα ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Τοποθετήσεις για το μείζον ζήτημα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Επίσης παρεμβάσεις του ΜέΡΑ25 για τη δημοκρατική λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΜέΡΑ25
Η Νεολαία ΜέΡΑ25 αποτελείται από νέες και νέους και ασχολείται με ζητήματα φοιτητικά/εκπαιδευτικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λειτουργεί με δικό της εσωτερικό κανονισμό, συντονίζεται από 7μελές αιρετό όργανο και δραστηριοποιείται  με δημόσιες παρεμβάσεις, με κείμενα και ανακοινώσεις, με συχνή κινηματική παρουσία και διαδικτυακές καμπάνιες. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ
Παρεμβάσεις του ΜέΡΑ25 που αντιτίθενται στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα και ιδιαίτερα σε σχέση με τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα,  τα Χρηματοπιστωτικά και το Ιδιωτικό Χρέος, τα Δημοσιονομικά και το Δημόσιο Χρέος. Επίσης παρεμβάσεις για τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους: Για τον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα, για τη Βιομηχανία και τη Μεταποίηση, για τις Μεταφορές και τις Υποδομές, για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Κατάθεση προτάσεων και παρεμβάσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή και την έρευνα. Με σταθερή κατεύθυνση την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του βασικού κοινωνικού αγαθού της Παιδείας. Με δημοκρατικά, πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις οποιουδήποτε είδους. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παρεμβάσεις και πολιτικές που ελαχιστοποιούν τις οικολογικές συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ζητήματα χωροταξίας, φυσικού περιβάλλοντος, προστασίας του δημόσιου χώρου, βιώσιμες πρακτικές και περιβαλλοντικά δικαιώματα. Επίσης ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και μίγματος ενεργειακής πολιτικής της χώρας (απολιγνιτοποίηση, απεξάρτηση από υδρογονάνθρακες κ.α.) προς μια πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση, πάντα με σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.  

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τοποθετήσεις μας  για όλο το φάσμα της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς έως τη στήριξη της πρωτοπορίας, με σεβασμό στα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των ανθρώπων της Τέχνης. Επίσης  πολιτικές για την εξυγίανση και την πρόοδο του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού καθώς και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο δικαίωμα της άθλησης.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις για όλες τις βαθμίδες και πλευρές της Υγείας, την οποία υπερασπίζεται το ΜέΡΑ25 ως θεμελιώδες καθολικό ανθρώπινο αγαθό ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της με οποιαδήποτε μορφή. Βασικοί μας άξονες η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Νοσοκομείων, της Ψυχικής Υγείας κι ένα σύστημα Πρόνοιας που θα καλύπτει με αξιοπρέπεια και χωρίς εξαιρέσεις όσους και όσες το έχουν ανάγκη. 

Παρεμβάσεις, δραστηριότητα, τοποθετήσεις για τα ζητήματα που καίνε τους πολίτες σε όλες τις περιοχές της χώρας

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Δράμα, Εβρος, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη.

Κεντρική Μακεδονία
Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική.

Δυτική Μακεδονία
Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα.

Ηπειρος
Αρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα.

Θεσσαλία
Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα.

Ιόνια νησιά
Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα.

Στερεά Ελλάδα
Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα.

Δυτική Ελλάδα
Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία.

Αττική
Αθήνα (Β1, Β2, Β3) – Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς

Πελοπόννησος
Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία.

Βόρειο Αιγαίο
Λέσβος – Λήμνος, Σάμος, Χίος.

Νότιο Αιγαίο
Δωδεκάνησα, Κυκλάδες.

Κρήτη
Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο