Γ. Βαρουφάκης από την ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης: Στους μετανάστες στέλνουμε την ακτοφυλακή και τους πνίγουμε, αλλά όταν μπαίνουν τα αλιευτικά της Τουρκίας κοιτάμε αλλού

Συνεντεύξεις - videos
07 Οκτ, 2022

Επίσκεψη στην ιχθυόσκαλα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Αλεξανδρούπολης και συνομίλησαν με τον Πρόεδρο των αλιέων της περιοχής.

Οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης μετέφεραν το ζήτημα της υπεραλίευσης στην περιοχή ιδιαίτερα από τα τουρκικά αλιευτικά ακόμα και εντός των χωρικών υδάτων της χώρας. Οι αλιείς αναφέρθηκαν ακόμα και στα τεράστια έξοδα εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων και πριν ακόμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ τέλος οι αλιείς υπογράμμισαν και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο στους ψαρότοπους από την ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εγκαταστάσεις των σταθμών του LNG στην περιοχή.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε από την πλευρά του ότι βρήκαν ευκαιρία απλά με τον πόλεμο για περαιτέρω κερδοσκοπία στα καύσιμα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιπλέον υπογράμμισε και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους αλιείς από την πώληση του λιμανιού, όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες αντίστοιχες εκποιήσεις λιμανιών στη χώρα. Τέλος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασε την στήριξη του κόμματος σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει τα σχετικά ζητήματα και στη Βουλή.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Ζούμε σε μια περίοδο όπου η πείνα θα έρθει και στην Ελλάδα. Μια επισιτιστική κρίση, παγκόσμια, θα έρθει και εδώ. Αυτά τα ψαράδικα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης και όμως αυτή η λύση καταβαραθρώνεται καθημερινά. Ο πρόεδρος με ενημέρωσε για τα τρία προβλήματα: το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης που μειώνει την παραγωγικότητα της θάλασσας και καταστρέφει και το περιβάλλον, έχουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής το οποίο δεν βοηθιέται -περισσότερα κάρβουνα, περισσότερα πετρέλαια, περισσότερο LNG κυρίως εδώ και έχουμε και το προβλήματος υπεραλίευσης όχι από τους Έλληνες ψαράδες αλλά από τη γείτονα χώρα που μπαίνουν μέσα. Μου έδειξε ο πρόεδρος τα αποτυπώματα του ραντάρ, που ήταν η δική του βάρκα, πώς έρχονταν λεφούσια τα ψαράδικα παράνομα μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας με ένα λιμενικό επίτηδες να αδρανεί. Όταν είναι για τους μετανάστες, θαλασσοπνιγμένους ανθρώπους, στέλνουμε την ακτοφυλακή, το λιμενικό, δηλητηριάζουμε τις ψυχές των λιμενικών μας για να τους πνιγούμε, αυτό είναι οι επαναπροωθήσεις του κ. Μητσοτάκη. Αλλά όταν μπαίνουν μέσα τα τεράστια αλιευτικά της Τουρκίας κοιτάμε αλλού, αυτό λέγεται θρασυδειλία. Δεν λέγεται εθνική ανεξαρτησία, δεν λέγεται προάσπιση των εθνικών συνόρων, λέγεται μισανθρωπισμός απέναντι στους μετανάστες και πλήρης εθνική απαξίωση όταν οι ψαράδες μας δεν μπορούν να ψαρεύουν στους ελληνικούς ψαρότοπους, εντός των 6 μιλίων, εάν μιλάμε για τα διεθνή ύδατα.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να τους τείνουμε τη χείρα βοηθείας. Θα το φέρουμε και το θέμα στη Βουλή. Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τον αγώνα τους αλλά πρέπει επιτέλους ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι τα εθνικά του δικαιώματα συζητιούνται στα κανάλια μόνο και μόνο για να αγοράζουμε όπλα τα οποία δεν τα χρησιμοποιούμε κιόλας. Δεν τα χρησιμοποιούν, γιατί με τα Rafale δεν βοηθιέται ο ψαράς ο οποίος κινδυνεύει η ζωή του από μια αρμάδα τουρκικών αλιευτικών που πάνε να τον βουλιάζουν και με το δικό μας το λιμενικό, υπερσύγχρονα το πλοίο να κάθεται εκεί και να σφυρίζει αδιάφορα».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο