Γ. Βαρουφάκης με περιβαλλοντικά κινήματα στην Αλεξανδρούπολη: Σήμερα εδώ φτιάχνεται ένα νέο κουφάρι, οι εγκαταστάσεις του LNG με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Συνεντεύξεις - videos
07 Οκτ, 2022

Συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων είχε στην Αλεξανδρούπολη ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Αλεξανδρούπολης.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στην μάχη που έδωσαν κατά της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή, που μπλόκαραν τους σχετικούς σχεδιασμούς. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ακόμα αναφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αυτή τη στιγμή αμερικανοκρατείται, αλλά και στις προστατευόμενες περιοχές της Αλεξανδρούπολης που επί της ουσίας παραμένουν απροστάτευτες. Τέλος, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αναφέρθηκαν στη Δαδιά που κάηκαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα, στην έλλειψη δασοφυλάκων και το ζήτημα της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε στις περιοχές Natura που έχουν καταστρατηγηθεί πλήρως. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμα ότι οι εξορύξεις χρυσού πρέπει να καταργηθούν παντού στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να εξορύσσουμε χρυσό όταν εξ’ ορισμού η εξορυκτική διαδικασία είναι καταστροφική για το περιβάλλον ενώ και η οικονομική πια διάσταση τους είναι μη συμφέρουσα. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τέλος, υπογράμμισε την θέση του ΜέΡΑ25 για ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και όχι στη στεριά, με σκοπό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ για τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που είναι επί της ουσίας πια παλιάς τεχνολογίας και τοποθετούνται στη χώρα μας, τόνισε πως πρόκειται για ξεσκαρτάρισμα των γερμανικών εταιρειών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απεξαρτητοποιηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σωστό είναι αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς μιλάμε για πλωτές θάλασσιες ανεμογεννήτριες, για να γίνει η Αλεξανδρούπολη το κέντρο του πράσινου υδρογόνου, της παραγωγής και της διανομής. Μετατροπή των αγωγών που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο σε αγωγούς υδρογόνου. Η περιοχή, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία είναι γεμάτη από κουφάρια βιομηχανιών, βιοτεχνιών που παρήχθησαν από ένα προηγούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα μοντέλων και απέτυχαν. Σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη φτιάχνεται ένα νέο κουφάρι: όλη αυτή η ιστορία, οι εγκαταστάσεις του LNG. Σκεφτείτε, πόσα χρήματα δίνονται, τι επίπτωση περιβαλλοντική έχει αυτό για κάτι το οποίο, σύμφωνα ακόμα και με τη δική μας Κυβέρνηση η οποία μιλάει για πράσινη μετάβαση -τουλάχιστον θεωρητικά- και σίγουρα σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι πάρα πολύ πρόσκαιρο, μετά θα φύγει. Ξέρει κανένας τι θα γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις μετά; Να σας πω τι θα γίνουν: θα σαπίσουν, θα γίνουν κι αυτές κουφάρια».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο