Ποιος επιλέγει τελικά ιμπεριαλιστή; Απάντηση του ΜέΡΑ25 στο ΚΚΕ για τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιμπεριαλισμό (αμερικανικό και γερμανικό)

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Νοέ, 2021

Σε μια εποχή που η εξάρτηση και η υποταγή σε ιμπεριαλιστικά κέντρα όλο και μεγαλώνει, κόμματα που επιμένουν αντι-ιμπεριαλιστικά έχουν υποχρέωση να διεξάγουν τον μεταξύ τους διάλογο στη βάση ουσιαστικών επιχειρημάτων. Το πιο κάτω κείμενο έχει σκοπό να συνεισφέρει σε έναν τέτοιο διάλογο μεταξύ του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ.

Σε πρόσφατο προσυνεδριακό κείμενο του ΜέΡΑ25 (βλ. σελίδα 8), στο οποίο σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στη γερμανική σφαίρα ηγεμονίας, ασκήθηκε κριτική στην «στρατηγική του ΚΚΕ να μην στοχεύει ενάντια στον γερμανικό ιμπεριαλισμό». Το ΚΚΕ, όπως είναι φυσιολογικό, ενοχλήθηκε από αυτή την αναφορά με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του Δ. Κουτσούμπας την 23η Νοεμβρίου, από το βήμα της Βουλής, να πει ότι: «Ο κύριος Βαρουφάκης κατακεραυνώνει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό ενώ «κλείνει» το μάτι στον αμερικανικό ή τον βρετανικό».

Η απάντηση από τον Γιάνη Βαρουφάκη, και πάλι από το βήμα της Βουλής, ήρθε λίγα λεπτά αργότερα: «Εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ ιμπεριαλισμών, εσείς επιλέγετε. Εσείς επιλέγετε να μιλάτε συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι για τον γερμανικό. Εμείς δεν κάνουμε καμία απολύτως διάκριση. Όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών… Το ΜέΡΑ25… έχουμε πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι μέλος μας ο Τζούλιαν Ασάνζ! Ξέρουμε τι σημαίνει ο καθημερινός αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού. Ξέρουμε τι σημαίνει ο ιμπεριαλισμός που σκοτώνει το σώμα και την ψυχή του συντρόφου μας αυτή τη στιγμή»

Η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε μέσω του 902.gr σε άρθρο με τίτλο «Ο Γ. Βαρουφάκης δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή: Έχει ήδη επιλέξει». Αναφερόμενο μάλιστα και στον Τζούλιαν Ασάνζ, το άρθρο κατηγορεί το ΜέΡΑ25 για «ηχηρή αφωνία στην μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμων κι επεμβάσεων για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Καταλήγει μάλιστα με μια πρόκληση, την οποία μετά χαράς αποδεχόμαστε:

«Σε λίγο κάθε χωριό θα έχει και μία βάση του ΝΑΤΟ αλλά ακόμα θα περιμένουμε μία τοποθέτηση του ΜέΡΑ25… Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κάποια διαρροή από τα wikileaks για το τι έχει μεσολαβήσει για αυτήν την αφωνία».

Πριν σπεύσουμε να αραδιάσουμε ολόκληρο κατάλογο με τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 εναντίον του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που αναιρούν το σχόλιο περί αφωνίας, ένα σχόλιο για την σκωπτική αναφορά στα wikileaks. Αρνείται το ΚΚΕ την τεράστια συνεισφορά του Τζούλιαν Ασάνζ και των wikileaks στο ξεμπρόστιασμα του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού; Αρνείται το ΚΚΕ ότι ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός σκοτώνει καθημερινά το σώμα και την ψυχή του Ασάνζ κρατώντας τον χρόνια τώρα, υπό απάνθρωπες συνθήκες, στο Βρετανικό Γκουαντάναμο; Αλήθεια, γιατί το ΚΚΕ δεν έχει συνδράμει το ΜέΡΑ25 στις καθημερινές μας προσπάθειες να σωθεί η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ από τα πλοκάμια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που την πνίγουν;

Ερχόμενοι στην πρόκληση του ΚΚΕ να αναφερθούμε στις τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 κόντρα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ακολουθεί ένας δειγματοληπτικός κατάλογος τεσσάρων δημόσιων αναφορών:

  • 23η Νοεμβρίου 2021: Πόρισμα του ΜέΡΑ25 στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης (το οποίο είχαμε κοινοποιήσει και στο ΚΚΕ) αναφέρει: «… [στη Θράκη].. σήμερα αναπτύσσονται τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ή, μάλλον, τουλάχιστον σε αυτήν. Η διαμόρφωση στρατιωτικών ζωνών περιορισμένης έως ανύπαρκτης εθνικής κυριαρχίας θέτει σε κίνδυνο την συνοχή του κράτους, δηλαδή και την ίδια την εθνική και λαϊκή κυριαρχία».
  • 16η Οκτωβρίου 2021: Σε συνέντευξη του για την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε: « … Οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντός τους, από τη Μεσόγειο στην Κίνα. Και πήγαμε από την ελληνογαλλική συμφωνία σε μια συμφωνία με τους αμερικανούς που τέτοια συμφωνία δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Ουσιαστικά εκχωρούμε τα πάντα χωρίς κανέναν όρο και τι κάνουμε; Δίνουμε ως κέντρο των επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την Αλεξανδρούπολη εναντίον της Ρωσίας. Αυξάνοντας δηλαδή τις εντάσεις και με τους βόρειους γείτονές μας. Εμείς τι εισπράττουμε; Την εξασφάλιση ότι δε θα υπάρξει μία νέα περίπτωση Ιμίων; Σε καμία περίπτωση; Ούτε η Γαλλία θα κουνήσει το χέρι της σε μια περίπτωση τύπου Ιμίων και βεβαίως όταν η Αμερική κουνήσει το χέρι της θα κάνει ό, τι έκανε το ’96 με τον Σημίτη».
  • 15η Οκτωβρίου 2021: Σχετικά με την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία την οποία το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, γράψαμε τα εξής: «Μια συμφωνία πλήρους παράδοσης στο ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον, που μετά την εξίσου αποικιοκρατικού χαρακτήρα ελληνογαλλική συμφωνία, έρχεται να πάει ένα βήμα παραπέρα την εξάρτηση της χώρας μας από ιμπεριαλιστικά και μιλιταριστικά πολεμικά κέντρα, καμία σχέση δηλαδή με την πραγματική ενίσχυση της άμυνας της χώρας και την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής. … Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνέχεια της Κυβέρνησης Τσίπρα που έβρισκε αυτές τις συμμαχίες «διαβολικά καλές», όχι μόνο δίνει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά λειτουργεί για άλλη μια φορά ως Μητσοτάκης Α.Ε., εξυπηρετώντας απλώς τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον εν προκειμένω, με τις νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας να βαφτίζονται κιόλας «επενδύσεις» από την αμυντική αυτή υποτίθεται συμφωνία. … Δεν ενισχύεται η χώρα μας μέσα από αυτές τις διαδικασίες, απλώς παραδίδουμε την Αλεξανδρούπολη, το Λιτόχωρο και άλλες περιοχές στην «θανατική μηχανή», εντείνοντας ταυτόχρονα τις εντάσεις στην περιοχή».
  • 30η Ιανουαρίου 2020: Για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», το ΜέΡΑ25 σχολίαζε: «Μετά τον κ. Τσίπρα και ο κ. Μητσοτάκης πιστός στο δόγμα της πρόσδεσης στο επικίνδυνο μιλιταριστικό άρμα των ΗΠΑ φέρνει μία ακόμα σύμβαση για την περαιτέρω επέκταση και γιγάντωση των στρατιωτικών βάσεων. Η “Αμυντική Συνεργασία” Ελλάδας – ΗΠΑ δεν είναι τίποτα παραπάνω από “γη και ύδωρ” για μία ακόμα φορά στον ιμπεριαλιστικό παράγοντα που προωθεί τα πολεμικά και οικονομικά του συμφέροντα στην περιοχή, διαταράσσοντας την ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».
  • 30η Ιανουαρίου 2020: Την ίδια μέρα, από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει: «Εμείς ως ΜέΡΑ25 είναι αδύνατο να υπερψηφίσουμε μια τέτοια συμφωνία που δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε και αμυντική. Η παρουσία των Αμερικανών στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν θα εγγυηθεί κανένα απολύτως εθνικό συμφέρον -όπως δεν εγγυήθηκε απολύτως τίποτα ακόμα και επί χούντας με τους υπαλλήλους τους και την παρουσία Αμερικανών. Και πώς άλλωστε να εγγυηθεί κάτι μια χώρα που δολοφόνησε τον Σολεϊμανί σε τρίτη χώρα παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η εμπλοκή μας σε “συμμαχίες” με τέτοιες δυνάμεις μέσω της συμφωνίας αυτής είναι ψευδεπίγραφη και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

Καμία «αφωνία» λοιπόν από το ΜέΡΑ25 για την απειλή εναντίον του λαού μας, και των λαών του κόσμου, που αποτελεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Ποτέ δεν χάσαμε την ευκαιρία να στηλιτεύσουμε τον ιμπεριαλισμό όποια γλώσσα κι αν μιλά, από όποια ήπειρο κι αν εξορμά. Για εμάς, για το ΜέΡΑ25, όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών.

ΥΓ. Αναμένουμε από τους φίλους του ΚΚΕ τις αντίστοιχες δημόσιες αναφορές τους καταγγελίας και καταδίκης του γερμανικού ιμπεριαλισμού που μας καταδυναστεύει τα τελευταία 30 χρόνια. Επί πλέον, θα εκτιμούσαμε μια δημόσια στήριξη του διεθνιστικού αγώνα για την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο