Γιάνης Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Από την ελληνογαλλική συμφωνία πήγαμε σε μια συμφωνία με τους αμερικανούς εκχωρώντας ουσιαστικά τα πάντα χωρίς κανέναν όρο

Συνεντεύξεις - videos
16 Οκτ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» με τον Νίκο Ρογκάκο και τον Παναγιώτη Στάθη για τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, για τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ελληνογαλλική – Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολόγησε για την ελληνογαλλική συμφωνία στη βάση ότι μας βοηθάει να απεξαρτοποιηθούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και έρχεται αυτή η συμφωνία με τις ΗΠΑ που είναι η πιο βαριά συμφωνία. Ουσιαστικά οι αμερικάνοι κάνουν ότι θέλουν στον ελλαδικό χώρο.

Κάθε συμφωνία πρέπει να την κρίνεις στη βάση ποιο είναι το κόστος της για την εθνική ανεξαρτησία και ποια είναι τα οφέλη.

Τα οφέλη παρουσιάστηκαν σαν να είναι τεράστια ενώ είναι μηδαμινά.

Έθεσα ένα ερώτημα στη Βουλή στον κ. Μητσοτάκη και τον ρώτησα «ω μη γέννετο, αν έχουμε ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων πιστεύετε ότι θα έσπευδε το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας να συνδράμει το ελληνικό στην περίπτωση που οι Τούρκοι έπαιρναν μια βραχονησίδα; Πιστεύετε ότι δε θα γινόταν ξανά αυτό που έγινε το ’96; Όταν ο αμερικανός πρόεδρος πήρε τον Έλληνα και του είπε: κάτσε στα αυγά σου; Μην κουνηθείς».

Πιστεύω ότι αυτή η ελληνογαλλική συμφωνία είναι απλά ένα περιτύλιγμα για τις φρεγάτες.

Μας παρουσίασαν αυτή τη συμφωνία ότι μας δίνει τις πλάτες της Γαλλίας σε μία σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτό δεν ισχύει. Δεν υπάρχει πιθανότητα. Το γαλλικό ναυτικό δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε τη βούληση να παρέμβει σε μια δύσκολη στιγμή.

Έχουμε 70 χρόνια εμπειρίας. Μια χώρα που συνάπτει αμυντικές συμφωνίες με τους ισχυρούς και το αποτέλεσμα είναι ότι εκχωρούμε εθνικό χώρο και εισπράττουμε τίποτα παραπάνω από εθνική ανασφάλεια. Έχουμε πάρει όπλα από τους αμερικάνους, έχουμε πάρει όπλα από τους γάλλους. Ούτε οι αμερικανοί, ούτε οι γάλλοι θα κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι σε περίπτωση που έχουμε σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντός τους, από τη Μεσόγειο στην Κίνα. Και πήγαμε από την ελληνογαλλική συμφωνία σε μια συμφωνία με τους αμερικανούς που τέτοια συμφωνία δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Ουσιαστικά εκχωρούμε τα πάντα χωρίς κανέναν όρο και τι κάνουμε; Δίνουμε ως κέντρο των επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την Αλεξανδρούπολη εναντίον της Ρωσίας. Αυξάνοντας δηλαδή τις εντάσεις και με τους βόρειους γείτονές μας. Εμείς τι εισπράττουμε; Την εξασφάλιση ότι δε θα υπάρξει μία νέα περίπτωση Ιμίων; Σε καμία περίπτωση; Ούτε η Γαλλία θα κουνήσει το χέρι της σε μια περίπτωση τύπου Ιμίων και βεβαίως όταν η Αμερική κουνήσει το χέρι της θα κάνει ό, τι έκανε το ’96 με τον Σημίτη.

Θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο της απομόνωσης.

Έχουμε δίπλα μία Τουρκία η οποία έχει ένα ασταθές καθεστώς. Η ηγεσία της Άγκυρας πάντα δημιουργούσε εντάσεις για να σταθεροποιήσει το δικό της καθεστώς.

Θα έπρεπε ο κ. Πρωθυπουργός να συγκαλέσει, να προσκαλέσει όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μία περιφερειακή συνδιάσκεψη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουμε τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών. Όχι μόνο με την Αίγυπτο, όχι μόνο με το Ισραήλ, όχι μόνο με την Κύπρο. Να δημιουργηθεί μία διπλωματική διαδικασία, η οποία να είναι και ευρωπαϊκή. Να λειτουργήσουμε ως το «μακρύ» χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο για την ειρήνη.

Η Γαλλία παίζει το δικό της παιχνίδι. Η Γαλλία στη Λιβύη σας θυμίσω υποστήριζε τον Χαφτάρ κόντρα στην άποψη της ΕΕ.

Αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Είναι πολύ μικρές οι επιδοτήσεις και πολύ μεγάλες οι αυξήσεις

Δεν φταίει η κυβέρνηση που η τιμή της ενέργειας αυξάνεται παγκοσμίως.

Αυτό που συνέβη από το ΣΥΡΙΖΑ και μετά, η δημιουργία του χρηματιστηρίου της ενέργειας και η προσποίηση ότι μπορεί η ενέργεια και ιδίως η ηλεκτρική ενέργεια να λειτουργήσει λες και είναι μία ελεύθερη αγορά, αυτό στοιχίζει πάρα πολύ στον πολίτη. Πρέπει να λυθεί αυτό χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι μονοπώλιο η ενέργεια.

Αυτό που εμείς λέμε στο ΜέΡΑ25 είναι  ποιο κομμάτι της αύξησης της τιμής της ενέργειας πρέπει να περάσουμε στους πολίτες -ιδίως στους φτωχότερους πολίτες- και ποιο πρέπει να το αποσβέσει το ελληνικό κράτος; Με κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Καταρχάς επειδή πρέπει να λέμε τα καλά, οι επενδύσεις τύπου Pfizer και Microsoft είναι εξαιρετικές. Είναι πολύ μικρές, αν το δείτε μακροοικονομικά – ασήμαντες, αλλά τις χαιρετίζουμε.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης πολύ φοβάμαι ότι πάμε για άλλη μία χαμένη ευκαιρία. Πολύ φοβάμαι, βλέποντας τον κατάλογο της κυβέρνησης για το πως θα ξοδευτούν αυτά τα χρήματα, δεν βλέπουμε ένα πλάνο το οποίο να απαντάει το ερώτημα «αυτή η χώρα τι θα παράγει σε 10 χρόνια;».

Γιατί δεν μπορούμε να στηριχτούμε στην  μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 προτείναμε κάποια πράγματα.

Συγκεκριμένα μιλήσαμε για την πολύ μεγάλη σημασία που έχει να γίνει η Ελλάδα ένας κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο παραγωγής υδρογόνου, του καυσίμου του μέλλοντος. Παραγωγής και διανομής του πράσινου υδρογόνου. Θα θέλαμε να δούμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του Ταμείου να πάει σε μία βιομηχανική πράσινη επανάσταση, να έχει αρχή, μέση και τέλος, να έχει μία συγκρότηση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο