Άννυ Παπαρούσου, δικηγόρος: Είναι μονόδρομος η αθώωση των μελών του Ρουβίκωνα σε αυτή τη δίκη-παρωδία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Οκτ, 2021

Καταχωνιασμένη χρόνια στα συρτάρια της αστυνομίας, ανασύρθηκε ένα διάτρητο κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία ενάντια σε δύο μέλη της αναρχικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα και η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς τους βαθύτερους λόγους που οδήγησαν αυτές τις μέρες στο ακροατήριο μια υπόθεση με τόσο σαθρά αποδεικτικά στοιχεία:

Έχω την αίσθηση ότι μια τέτοια δίκη δεν στέκει σε ένα ακροατήριο. Η δικογραφία αυτή σχηματίστηκε για να αποδοθούν κατηγορίες με έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να θέσουν σε δικαστική ομηρεία αυτούς τους δύο ανθρώπους και να κατασυκοφαντήσουν έναν ολόκληρο κοινωνικό και πολιτικό χώρο, μια συλλογικότητα όπως ο Ρουβίκωνας. Αυτή η συλλογικότητα είχε αποκτήσει μια κοινωνική απήχηση και η δικογραφία αυτή είναι ένα μέσο για να πλήξει ακριβώς αυτήν την απεύθυνση που έχει πετύχει.

Η δικογραφία συγκροτήθηκε με καταθέσεις μαρτύρων που ανήκουν σε κυκλώματα ναρκωτικών, που ήταν φυλακισμένοι ή προσωρινά κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ και αλλού. Δηλαδή, δεν ήταν καταθέσεις ανθρώπων οι οποίες δίνονται αυθόρμητα και αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με το αφήγημα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της δικογραφίας, η οποία είναι η ψευδής μαρτυρία ενός ανήλικου τότε χρήστη, κατέθεσε στην αρχή της διαδικασίας μια αυτόπτης μάρτυρας που απέδωσε ακριβώς την πραγματικότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη διήγηση του ανήλικου τοξικομανούς και θα έπρεπε από την αρχή να έχει αρχειοθετηθεί.

Η δίκη τώρα συνεχίζεται με πολλούς μάρτυρες να μην προσέρχονται γιατί οι περισσότεροι είναι φυλακισμένοι, άστεγοι, αγνώστου διαμονής… Εν ολίγοις, όπως προανέφερα, δεν στέκει για δίκη σε ακροατήριο. Αυτή η δικογραφία σχηματίστηκε το 2016, κρατήθηκε στα συρτάρια της αστυνομίας και το 2020 καλούνται τελικά οι δύο στον ανακριτή. Το δικαστικό συμβούλιο με μια διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων της δικογραφίας τους οδηγεί τελικά σε δίκη. Είναι φυσικό επακόλουθο λοιπόν ότι θα είναι μια δίκη-παρωδία.

Όσο αβάσιμες και να είναι οι κατηγορίες, όταν εισαχθούν στο ακροατήριο, συγκροτούν μια δίκη. Δηλαδή, τελικά αυτοί οι άνθρωποι δικάζονται, έστω και με αυτές τις κατηγορίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να σταθεί αυτή η δικογραφία στο ακροατήριο ούτε στιγμή και ελπίζω να έχουμε μια απαλλακτική απόφαση διότι είναι μονόδρομος. Ωστόσο, παραμένει ότι απαγγέλλεται σε αυτούς τους ανθρώπους η επονείδιστη κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο