Το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ. αποδεικνύει πως η Κυβέρνηση είναι είτε ανίκανη, είτε διαπλεκόμενη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιούλ, 2020

Ήδη από το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου 2020, πριν ακόμα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων (καραντίνα), το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι:

  • Η επίπλαστη μεγέθυνση των τελευταίων ετών, εντός του 2020 θα έδινε τη θέση της σε μία σε μία νέα υφεσιακή φάση (στην Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει από το δ’ τρίμηνο 2019).
  • Η πανδημία απλά μετέτρεψε ένα σταδιακό ξεφούσκωμα σε ξαφνικό σκάσιμο αυτής της διεθνούς φούσκας και βάθυνε την προδιαγεγραμμένη ύφεση για το 2020.
  • Η ύφεση, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τις κυβερνήσεις, θα φέρει δημοσιονομική ασφυξία μέσω της μείωσης των δημοσίων εσόδων και της αύξησης των δημοσίων δαπανών.
  • Η Ευρωζώνη δεν φαίνεται να λαμβάνει τα μηνύματα. Αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση που βάθαινε εξαιτίας του κορονοϊού με την ίδια εγκληματική ευθυνοφοβία και παράλυση που αντιμετώπισε την κρίση του ευρώ από το 2010 και μετά.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα δεδομένα, το ΜέΡΑ25 καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις τότε εξαγγελίες της, καθώς έκρινε ασήμαντα τα μέτρα πρόληψης της οικονομικής επιδημίας, δηλαδή τις αναστολές πληρωμής ΦΠΑ και φόρων από επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους. Από τότε ακόμα, το ΜέΡΑ25 είχε προτείνει την άμεση (πριν να είναι αργά) λήψη δέσμης 7+1 μέτρων.

Αποπληρωμή Δανείων

Ήδη και πριν από την ψήφισή του, το ΜέΡΑ25 επιχειρηματολογούσε εναντίον του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. Τον Δεκέμβριο 2019, σημείωνε ότι επρόκειτο για «ένα σχέδιο όπου μέρα με τη μέρα θα έχουμε την επιτάχυνση των εξώσεων. Όπου μονά ζυγά η κοινωνική οικονομία θα βγει ζημιωμένη. Και όπου για άλλη μια φορά οι ζημιές των τραπεζών μεταφέρονται στις πλάτες των φορολογουμένων».

Τον Φεβρουάριο 2020, σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το ΜέΡΑ25, επισημάνθηκε ότι επίκειται νέος καταιγισμός έναντι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με τον τερματισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι απαιτείται πειστική εναλλακτική λύση που θα διασφαλίζει την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς αν δεν σταματήσουν οι πωλήσεις στα αρπαχτικά ταμεία, προστασία δεν μπορεί να υπάρξει.

Με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, η ανάγκη κατάργησης του «Ηρακλή» κατέστη ακόμα πιο επιτακτική. Η άρση προστασία πρώτης κατοικίας μετατέθηκε χρονικά από την 30ή Απριλίου, την 31η Ιουλίου. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις του ΜέΡΑ25 ότι –και ελέω πανδημίας και lockdown- «ο Ηρακλής πέθανε» και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε επιτέλους να το παραδεχθεί και να τον καταργήσει και επισήμως, αποδεικνύεται εν τέλει πως είναι άλλες οι βουλές των… εντολέων της.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις πακέτων κόκκινων (και όχι μόνον) δανείων από τις τράπεζες σε αρπακτικά ταμεία συνεχίζονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, με τίμημα κατά πολύ υποπολλαπλάσιο της λογιστικής τους αξίας. Και σα να μη φτάνουν αυτά, με την περίπτωση της Eurobank αποκαλύπτεται ένα ακόμα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται η διαπλεκόμενη με την κυβέρνηση παρασιτική ολιγαρχία.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το ΜέΡΑ25, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου και προτείνει, μεταξύ άλλων θεσμικών τομών, την ίδρυση Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών και Προστασίας Δανειοληπτών, με την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», μια δημόσια εταιρεία όπου θα γίνει η μεταφορά των κόκκινων δανείων, θα διασφαλίζεται μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα ασκείται κοινωνικός έλεγχος στην διαδικασία εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Με το παρόν νομοσχέδιο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση:

  • Είτε είναι ανίκανη, καθώς δεν διαθέτει τη διορατικότητα που απαιτείται ώστε να εκτιμά σωστά, να προλαμβάνει τις καταστάσεις και να δίνει ουσιαστικές λύσεις, σχεδιάζοντας μεσο- και μακροπρόθεσμα,
  • Είτε είναι διαπλεκόμενη, αφού εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας της οποίας είναι δέσμια, αδιαφορώντας για τη χειμαζόμενη πλειοψηφία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κυβέρνηση άκρως επικίνδυνη, μια κυβέρνηση που δεν αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σε αυτούς και αυτές που ετοιμάζεται να βυθίσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση εν όψει του 5ου μνημονίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο