55 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα – Η προάσπιση της Δημοκρατίας παραμένει επίκαιρη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιούλ, 2020

Το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1965 δολοφονήθηκε από τα “όργανα της τάξεως” ο Σωτήρης Πέτρουλας, ο οποίος συμμετείχε στις μεγαλειώδεις, μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της αποστασίας και του παλατιανού πραξικοπήματος που κατάργησε στην ουσία τον κοινοβουλευτισμό. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά, είναι ανατριχιαστικά επίκαιρα τα αιτήματα που στάθηκαν οι αιτίες της μαρτυρικής θυσίας του 23χρονου εργαζόμενου φοιτητή: απίσχνανση της δημοκρατίας από μια ολοένα και πιο αυταρχική, μισαλλόδοξη κυβέρνηση που παρακάμπτει και υποβαθμίζει τον κοινοβουλευτισμό, καθιστώντας κουρελόχαρτο το Σύνταγμα.

Η παλλαϊκή συστράτευση στην οποία καλεί το ΜέΡΑ25 αφορά και την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας. Το κεντρικό σύνθημα «1-1-4» του τότε, είναι το 120 του σήμερα (Άρθρο 120 – ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, παρ.4: “H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.”)

Την μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα τιμά και η Νεολαία του ΜέΡΑ25 με δική της ανακοίνωση:

Η Νεολαία ΜέΡΑ25 τιμά τον αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα ο οποίος σαν σήμερα στις 21 Ιουλίου του 1965 δολοφονήθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο Σωτήρης Πέτρουλας αγωνιζόταν από τα πρώτα κιόλας φοιτητικά του χρόνια, ενώ είναι γνωστή η ενεργή συμμετοχή του στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Η ιστορία του μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι η καταστολή και η άκρατη βία της αστυνομίας προξενεί μόνο θύματα. Από εκείνη τη δολοφονία θα ακολουθούσαν πολλοί αγωνιστές/ριες οι οποίοι/ες στερήθηκαν της ζωής πολεμώντας για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο δικό τους, αλλά όλης της κοινωνίας.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας όπως και άλλοι που έπεσαν αντιστεκόμενοι, είναι παράδειγμα για τη νέα γενιά και μας οδηγούν σε νέους αγώνες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο