Τομέας Παιδείας: Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο Κεραμέως περί ιδιωτικής εκπαίδευσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιούλ, 2020

Κατατέθηκε, αργά χθες το βράδυ, στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», ένα νομοσχέδιο το οποίο ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτικών σχολείων και καθόλου το δημόσιο συμφέρον. Το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό γιατί:

• Τίθεται θέμα νομιμότητας των τίτλων σπουδών και ισονομίας μεταξύ μαθητών δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου.

• Αποδομεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, αφαιρεί την εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απο το Υπουργείο Παιδείας και ανατίθεται στο Υπουργείο Εργασίας, απαλλάσει τους ιδιοκτήτες των σχολείων από την υποχρέωση να δηλώνουν τις απογευματινές δραστηριότητες, γεγονός που οδηγεί στην όξυνση της αδήλωτης εργασίας.

• Εισάγει διαδικασίες τιμωρητικής αξιολόγησης και καταλύει τη δημοκρατία στο σχολείο αφού ο μέτοχος ή ιδιοκτήτης του σχολείου συμμετέχει στο Σύλλογο Διδασκόντων.

• Δημιουργεί ιδιωτικά σχολεία «σούπερ μάρκετ», παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να λειτουργούν κέντρα ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων εντός των ιδιωτικών σχολείων, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στους κλάδους αυτούς και θα υποβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προκειμένου να αυξηθεί η πελατεία στις επιπλέον αυτές δομές.

Το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε τίτλο: «Διευκόλυνση των ιδιωτικών σχολείων να αυξήσουν τα κέρδη τους και ομηρία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών». Το πλαίσιο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι επαρκές και σύγχρονο, χρήζει βελτιώσεων αλλά με την πανδημία σε εξέλιξη και εν μέσω καλοκαιριού η κα.Κεραμέως προτίμησε να φέρει ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει την παιδεία και πλήτει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών, κλονίζοντας το κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης στα σχολεία. Εκσυγχρονισμός και καινοτομία στην εκπαίδευση δεν είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, οι τρομοκρατημένοι δάσκαλοι και καθηγητές και η εμπορευματοποίηση των τίτλων σπουδών και της αριστείας.

Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση θέλει όραμα και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να αποσκοπεί στην αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και στην αναβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να επιτελούν το λειτούργημά τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και καλούμε το Υπουργείο να ξεκινήσει ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης έτσι ώστε το φθινόπωρο να έρθει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που πραγματικά θα αναβαθμίζει την εκπαίδευση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο