Ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη στην ημερίδα του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια

Δραστηριότητα
24 Φεβ, 2020

Το 4ο Μέρος της Ημερίδας του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια ξεκίνησε με την τοποθέτηση εκπροσώπου από τον ΣΥΡΙΖΑ της κ. Ανδρέου από τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μίλησε για την ανάγκη προστασίας της λαϊκής κατοικίας με ενιαία κοινωνική αντιπολίτευση ως κυματοθραύστη στα σχέδια της Κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο για τον κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης για την ομιλία του στην Ημερίδα. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως σε μερικές εβδομάδες θα υπάρξει ένας νέος καταιγισμός έναντι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με τον τερματισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως αν αποτύχει ο Ηρακλής, είτε πετύχει θα έχουμε την ενίσχυση της κοινωνικής σκοτοδίνης. Για αυτό το ΜέΡΑ25 ανοίγει τον διάλογο για αυτό το θέμα διότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε δεν υπάρχει το δόγμα της TINA (There is no Alternative) ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό που είναι εξασφαλισμένο ότι θα αποτύχει, τον Ηρακλή.

Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική ακόμα και τους νεοδημοκράτες να κάνουμε να την ακούσουν που οι επιχειρήσεις τους και τα σπίτια τους κινδυνεύουν από τα σχέδια της ίδιας της Κυβέρνησης τους, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στο Ιδιωτικό Χρέος και στην ιστορική εξέλιξη του: “τι το γεννά; ο εξαναγκασμός της εργατικής τάξης να δανείζονται” δήλωσε σχετικά και έκανε λόγο για τρεις λόγους που οδήγησαν στο πρόβλημα της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, την χρηματιστηκοποίηση της εργατικής τάξης, το εμπορικό έλλειμμα και την ίδια την κρίση.

Έκανε λόγο για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας που μας βρίσκει όλους σύμφωνους (με φορείς, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ακόμα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ), πρέπει όμως παράλληλα να σταματήσουν οι πωλήσεις στα αρπαχτικά ταμεία αλλιώς προστασία δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμα δεν είναι δυνατόν να κρίνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τα αρπαχτικά ταμεία το ποιοι είναι στρατηγικοί ή όχι κακοπληρωτές. Ενώ για το ΜέΡΑ25 έχει μεγάλη σημασία να παραμείνει η υπεραξία στην χώρα μας.

Για αυτούς τους λόγους ως ΜέΡΑ25 έναντι του Ηρακλή προτείνουμε τον Οδυσσέα, με τον πολυμήχανο, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης που δεν θα αντιμετωπίσει τους δανειολήπτες ως τον “κόπρο” που πρέπει να καθαρίσουν.

Ο Ηρακλής όμως σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο τους δανειολήπτες δεν θα βοηθήσει, αλλά ούτε καν και τις ίδιες τις τράπεζες. Είναι όμως πολλά τα λεφτά, γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν για αυτό μας έφεραν ένα σχέδιο που στην Ιταλία ήδη απέτυχε. Ένα σχέδιο όπου το ελληνικό δημόσιο θα βάλει πλάτες στα αρπαχτικά ταμεία για να βγάλουν την υπεραξία στο εξωτερικό.

Παράλληλα νομοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας οπότε το αρπαχτικό ταμείο που ήδη έχει αγοράσει τα δάνεια αυτά θα “αναγκαστεί” να δώσει πίσω αυτά τα δάνεια, με απολύτως θεμιτό και εντός του πλαισίου της ΕΕ τρόπο.

Εμείς θέλουμε συναίνεση με την αντιπολίτευση να προσχωρήσουμε στο ζήτημα μαζί, έχουμε αποδείξει ότι ενδιαφερόμαστε για διάλογο. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε σε αυτό το πλαίσιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και πάγωμα των πωλήσεων με μεταφορά σε δημόσια εταιρεία, για τις λεπτομέρειες μπορούμε να συζητήσουμε φυσικά.

Ως ΜέΡΑ25 θα καταθέσουμε πρόταση νόμου και ακόμα και να μην ψηφιστεί θα γίνει γνωστό στον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει και μπορούμε να πάρουμε τα “εργαλεία” τους και να τα κάνουμε να δουλέψουν για εμάς, για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Γιατί κάθε γενιά είναι καταδικασμένη να δίνει τον ίδιο αγώνα ξανά και ξανά και ξανά!

Όπως έλεγα άλλωστε και ο Μπρεχτ τι χειρότερο κάνεις ένας ληστής τραπεζών μπροστά στον ιδρυτή της;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο