3ο Πάνελ Ημερίδας για τα Κόκκινα Δάνεια: Διαμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για τη διαχείριση των Κόκκινων Δανείων

Δραστηριότητα
24 Φεβ, 2020

Το 3ο Πάνελ της Ημερίδας του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος έκανε λόγο για την αγορά και το πως ρυθμίζει -ή δεν ρυθμίζει- την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για τους δανειστές.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιο Σταματογιάννη ο οποίος μίλησε για την λεγόμενη “πλατφόρμα” προστασίας η οποία δεν λειτούργησε, αλλά και για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν. Ακόμη προσέθεσε ότι η πώληση δεν αποτελεί λύση ούτε βοηθάει στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι τράπεζες φέρουν ποσοστό συνευθύνης για τα κόκκινα δάνεια και ότι δεν ισχύει αυτό που αναφέρει η Κυβέρνηση ότι πουθενά στον κόσμο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Για να προστατέψει η Κυβέρνηση τους πολίτες, τόνισε, πρέπει να άρει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές ώστε να υπάρξει επανένταξη των οφειλετών και όχι εξαθλίωση τους. Τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη να επανιδρυθεί ο ΟΕΚ που καταργήθηκε από την τρόικα, για να υπάρξουν πολιτικές κοινωνικής κατοικίας.

Στη συνέχεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο Δημήτρης Λυρίτσης μίλησε για την ανάγκη ενιαίου πλαισίου δικαίου αφερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων για να μπορεί ο οφειλέτης να ανακτήσει την οικονομική ελευθερία του. Επιπλέον αναφέρθηκε στο γενικότερο ζήτημα της υπερχρέωσης που οδήγησε στον νόμο Κατσέλη. Ακόμα μιλώντας για την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια την χαρακτήρισε συνεκτική, ολοκληρωμένη και σοβαρή βάση διαλόγου, επισημαίνοντας την σημαντικότητα του δικαιώματος επαναγοράς από τους δανειολήπτες των δανείων τους που έχουν ήδη πωληθεί.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θεοχαράκης αναφέρθηκε στο ιδεολόγημα του “αόρατου χεριού” της αγοράς, όταν το ίδιο το ελληνικό κράτος είναι θύμα αυτού του ιδεολογήματος με το τεράστιο δημόσιο χρέος του και την ίδια στιγμή αυτό το ίδιο κράτος ζητάει δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έδωσε λύση ούτε στο ίδιο το κράτος. Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε είναι αυτό της αντιμετώπισης των δανειστών ως “αυθεντιών”, οι οποίοι ωστόσο εξυπηρετούν συμφέροντα και είχαν πάντα εμμονή με το πτωχευτικό και το συνταξιοδοτικό. Χαρακτηριστικά μάλιστα είπε: “Στις διαπραγματεύσεις οι θεσμοί δείχνανε μια αξιοσημείωτη εμμονή στις συντάξεις. Θαρρεί κανείς πως τρέφανε ένα αβυσσαλέο μίσος για όσους δούλεψαν μια ζωή για να ζήσουν”. Τέλος αναφέρθηκε στην εμμονή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές από την εποχή του Ρήγκαν και της Θάτσερ ακόμα.

Τέλος η Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικών του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη μίλησε για τους μύθους αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αναφέρθηκε ακόμη στο βασικό πρόβλημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας λέγοντας πως είναι ότι οι οφειλέτες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν όχι έναν δικαστή αλλά τις ίδιες τις τράπεζες. Η κ. Κατσέλη έκανε λόγο για την φημολογούμενη άρνηση άρσης του τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας πως δεν συνιστά πραγματικότητα. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη για προάσπιση της οικονομικής δημοκρατίας, ώστε ακόμα και ο πιο ευάλωτος δανειολήπτης να μπορεί να προστατευτεί απέναντι στους πιο ισχυρούς δανειστές. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη της επανάκτησης της οικονομικής ελευθερίας και διασφάλισης του κοινωνικού δικαιώματος στέγης. Ενώ σημαντικό είναι, δήλωσε, να διασφαλιστεί και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Τέλος πρότεινε την δημιουργία της δυνατότητας επαναγοράς των ακινήτων από τους δανειολήπτες με ένα εύλογο κέρδος για την εταιρεία διαχείρισης, το ζήτημα των τιτλοποιήσεων, καθώς και για το ζήτημα της ανεξάρτητης διαμεσολάβησης. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολιτικό πρόταγμα της οποιαδήποτε ρύθμισης, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την προστασία των πιο ευάλωτων και την κοινωνική πίεση που χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο