Ένας πολυμήχανος «Οδυσσέας» για τα κόκκινα δάνεια

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μάι, 2020

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές ελληνικών τραπεζών, «η οικονομική επιβράδυνση στην Ελλάδα θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια στο 50% από το 40% που διαμορφώνονται σήμερα», κάτι που σημαίνει ότι θα σκαρφαλώσουν στο επίπεδο των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, το ΜέΡΑ25 είχε εγκαίρως επισημάνει ότι τη στιγμή που Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούσαν πως δεν υπάρχει εναλλακτική από τις αγοραίες «λύσεις» υπαγορευμένες από την Τρόικα – όπως ο «Ηρακλής», συνιστούσε ιερή υποχρέωση όλου το πολιτικού συστήματος να βάλει τους πολίτες του μπροστά απ’ τους κερδοσκόπους και με αυτό ως κριτήριο να λύσει οριστικά αυτό το εθνικής σημασίας πρόβλημα. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας ότι δεν διαθέτει το μονοπώλιο στην ευαισθησία, το ΜέΡΑ25 ανέλαβε την πρωτοβουλία για την άμεση έναρξη διαλόγου με κόμματα, φορείς, δήμους και εν γένει, με όλους όσοι συμμερίζονταν την αγωνία αναγνωρίζοντας το μέγεθος της απειλής για την κοινωνική συνοχή.

Για το σκοπό αυτό, διοργάνωσε σχετική ημερίδα την 24η Φεβρουαρίου 2020, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, πολιτικών φορέων, κομμάτων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Στον πλούσιο και γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, κατατέθηκαν απόψεις και χρήσιμες προτάσεις. Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο γραμματέας και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, συνόψισε τονίζοντας ότι η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μας βρίσκει όλους σύμφωνους (με φορείς, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ακόμα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ), πρέπει όμως παράλληλα να σταματήσουν οι πωλήσεις στα αρπαχτικά ταμεία αλλιώς προστασία δεν μπορεί να υπάρξει. Ο «Ηρακλής» είναι ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα βάλει πλάτες στα αρπαχτικά ταμεία για να βγάλουν την υπεραξία στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να κρίνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τα αρπαχτικά ταμεία το ποιοι είναι στρατηγικοί ή όχι κακοπληρωτές. Για το ΜέΡΑ25 έχει μεγάλη σημασία να παραμείνει η υπεραξία στην χώρα μας. Για αυτούς τους λόγους, ως ΜέΡΑ25, έναντι του «Ηρακλή» προτείνουμε τον πολυμήχανο «Οδυσσέα», μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης που δεν θα αντιμετωπίσει τους δανειολήπτες ως την «κόπρο» που πρέπει να καθαριστεί. Παράλληλα, νομοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, οπότε το αρπαχτικό ταμείο που ήδη έχει αγοράσει τα δάνεια αυτά θα «αναγκαστεί» να δώσει πίσω αυτά τα δάνεια, με απολύτως θεμιτό και εντός του πλαισίου της ΕΕ τρόπο.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, η εναλλακτική στο σχέδιο που καταθέτουμε, δηλαδή η συνέχιση του «Ηρακλή», σημαίνει 12 δισ.€ εγγυήσεων που θα κληθεί το δημόσιο να δανειστεί για να αποδώσει στα κερδοσκοπικά ταμεία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ και θα φορτωθεί στο δημόσιο χρέος. Δεν θα επενδυθεί στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια αλλά θα δοθεί δώρο στα αρπακτικά, κερδοσκοπικά ταμεία!

Σήμερα που το φάντασμα του 5ου Μνημονίου πλανάται πάνω από τη χώρα, φέρνοντας μειώσεις μισθών και συντάξεων, περαιτέρω φτωχοποίηση των ήδη φτωχών, και εξανδραποδισμό των μικρομεσαίων.

Σήμερα που η κυβέρνηση παραδίδει στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο της χώρας (αρπακτικά ταμεία, αρπακτικές εξορυκτικές εταιρείες, αρπακτική διαπλοκή).

Σήμερα που όλοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στοχεύουν μόνο και μόνο σε εκλογική νίκη, την οποία θα προσπαθήσει να υφαρπάξει από το λαό πριν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τη λεηλασία που σχεδιάζει για λογαριασμό της παρασιτικής ολιγαρχίας.

Σήμερα απαιτείται Ενότητα κι Αγώνας. Γι’ αυτό, το ΜέΡΑ25 καλεί τους πολίτες σε παλλαϊκή συστράτευση στη βάση συμφωνίας που περιλαμβάνει επτά σημεία, ένα εκ των οποίων είναι η ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών που θα βάλει τέλος στο σχέδιο «Ηρακλής», καταργώντας τον ζωτικό χώρο των αρπακτικών ταμείων, εξασφαλίζοντας έτσι τη δίκαιη προστασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρομεσαίων.

Το 2010, η κοινωνία μας βρέθηκε απροετοίμαστη. Αιφνιδιάστηκαν οι πολίτες και υπέκυψαν στην ενορχηστρωμένη επίθεση της τρόικας και το όργανο βασανισμού της, το 1ο Μνημόνιο. Το 2020 πια, γνωρίζουμε. Αυτή τη φορά «άγνοια» δεν συγχωρείται. Οφείλουμε εγκαίρως να προετοιμάσουμε, ενωμένοι, τον αγώνα για την αποτροπή του 5ου Μνημονίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο