Όλα όσα έγιναν στη διήμερη επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Συνεντεύξεις - videos
17 Σεπ, 2022

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συνάντηση με το Σωματείο εργαζομένων στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ, ομιλία στο Θέατρο των Εποχών και Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης επισκέφθηκε το εργοστάσιο της “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” στο Καλοχώρι, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος ΜέΡΑ25 όπου συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων, συνομίλησε αρκετή ώρα με τους απεργούς και άκουσε τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια μαζί με τον Πρόεδρο των εργαζομένων πέρασαν από την αστυνομική φρούρηση και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβολο της εταιρείας, στους οποίους και εξέθεσε τις απόψεις του. Υπογράμμισε, ότι οι απεργοί πρέπει να νικήσουν «για τρεις λόγους»: επειδή δεν πρέπει να «αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι, αυτοί που έβαλαν πλάτες για να υπάρχει η εταιρία», επειδή δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η εργασία σε αυτή τη χώρα δεν προστατεύεται και επειδή λόγω του πληθωρισμού οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται, αντί να μειώνονται, για να αποφευχθεί η «έκρηξη» φτώχειας στην κοινωνία. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις του Γραμματέα και του Προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει πως «Η Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι η εργασία δεν προστατεύεται πλέον στη χώρα.»

Ακολούθησε συνάντησή του με το Σωματείο των Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ μαζί με τον Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, την Συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής Λίτσα Αλεξάκη, τον Συντονιστή του Συνδικαλιστικού του κόμματος Κώστα Μπακάλη και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο Πρόεδρος του Σωματείου μίλησαν για εκτροπή με όσα συμβαίνουν και όσα προωθεί η Κυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο με την ανατροπή ακόμα και της απόφασης του ΣτΕ για τον δημόσιο έλεγχο και χαρακτήρα του νερού.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «….Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των Ελλήνων και των Ελληνίδων στο νερό και ταυτόχρονα -αυτό που λένε εδώ από το Σωματείο της ΕΥΔΑΘ- να πάψει αυτή η εκτροπή να εξελίσσεται καθημερινά σαν ένα σαράκι, σαν ένας καρκίνος στον ιστό τον κοινωνικό, το νομικό αυτής της χώρας

Στη συνάντηση που είχε με Πανεπιστημιακούς στο ΑΠΘ συζήτησαν για τις ΕΔΕ και τα πειθαρχικά που ετοιμάζονται να αρχίσουν πάνω στη βάση των νόμων της Κυβέρνησης, στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την αντίδραση του φοιτητικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε αυτήν και στον πρόσφατο νόμο πλαίσιο έκτρωμα της κ. Κεραμέως με τον κ Βαρουφάκη να δηλώνει πως «Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να διαφυλαχθεί με τα ΜΑΤ. Κ. Μητσοτάκη ήρθε η ώρα να φύγετε».

Η μέρα τελείωσε με την ομιλία και ακολούθως με συζήτηση που είχε με πολίτες στη Θεσσαλονίκη Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Νέα Παραλία στο Θέατρο των Εποχών παρουσία του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, της Συντονίστριας της Κεντρικής Επιτροπής Λίτσας Αλεξάκη και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

«Πρέπει να αφουγκραστούμε την εποχή που ζούμε» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και έκανε λόγο για το γεγονός ότι σήμερα οι εργασιακές σχέσεις γίνονται με τα ΜΑΤ, όπως βλέπουμε στη Μαλαματίνα, το ίδιο και η εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο, όπως βλέπουμε στο ΑΠΘ καταλήγοντας πως «Δεν έχουν όρια οι ολιγάρχες, όσα βλέπουμε είναι μόνο η αρχή. Γι’ αυτό χρειάζεται η Ρήξη».

Το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη στην 86η ΔΕΘ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να αναλύει την απάτη της Μητσοτάκης Α.Ε. αναφορικά με τα μέτρα για το ρεύμα και να απευθύνει κάλεσμα για συγκρότηση προοδευτικού κυβερνητικού μετώπου, υπό όρους που θα συμφωνηθούν προεκλογικά: «Το προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα συντάσσεται πριν τις εκλογές και τίθεται υπ’ όψη του λαού πριν τις εκλογές, το προοδευτικό μέτωπο δεν χτίζεται μετά την κάλπη, χτίζεται πριν από τις εκλογές» και κατέληξε πως «Αν δεν μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα πολιτών και αντιπάλων «αύριο το πρωί αν ήσασταν στα πράγματα τί θα κάνατε;», μέτωπο ανατροπής δεν θα υπάρξει – κι έτσι το όνειρο για μέτωπο προοδευτικό, σοσιαλιστικό, πείτε το όπως θέλετε, θα παραμείνει όνειρο κι η «Μητσοτάκης ΑΕ» ή μια πιο λάιτ έκδοσή της θα συνεχίσει να οικοδομεί ένα εφιαλτικό μέλλον.»

Μετά τη συνέντευξη τύπου και τις ερωτήσεις που έθεσαν ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία οι δημοσιογράφοι, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έδωσε συνέντευξη στον Real Fm 107,1 της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στην μεγάλη απάτη της Μητσοτακης Α.Ε στο ρεύμα, την ακρίβεια, την ενέργεια, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την εκλογολογία και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Κατά την έξοδό του από τη ΔΕΘ έδωσε συνέντευξη στο FORUM του ΟΤ στη ΔΕΘ και μίλησε για την ανάγκη εθνικοποίησης της ΔΕΗ και την πρόταση του ΜέΡΑ25: «Να τελειώνουμε με το παραμύθι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχει αγορά, προσομοιώνεται η αγορά από το κράτος. Ολιγοπωλιακό μοντέλο που έχει απαξιωθεί υπάρχει. Η εθνικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να γίνει» ενώ για το δόγμα της κυβερνησιμότητας διευκρίνισε «Αυτό που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος. Αλλιώς καλύτερα να υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Η δεύτερη μέρα στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό TV100 όπου ανέλυσε την απάτη με το ρεύμα και τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, μίλησε για την ακρίβεια, αναφέρθηκε στα ρεαλιστικά δημοσιονομικά μέτρα που έχει προτείνει το ΜέΡΑ25 για την ουσιαστική ανακούφιση των πολιτών και επανάλαβε πως μόνο πριν τις εκλογές μπορεί να γίνει η όποια συζήτηση για κοινό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο