Γ. Βαρουφάκης για Μαλαματίνα: Η Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι η εργασία πλέον δεν προστατεύεται σε αυτή τη χώρα – Για αυτό πρέπει να κερδίσουν οι εργαζόμενοι

Συνεντεύξεις - videos
14 Σεπ, 2022

Συνάντηση με τους απεργούς του Σωματείου Εργαζομένων της Μαλαματίνα είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με την Συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής Λίτσα Αλεξάκη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, τον Συντονιστή του Συνδικαλιστικού του κόμματος Κώστα Μπακάλη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρένα Παπαδοπούλου μέλη και στελέχη του κόμματος, όπου ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγώνα των απεργών και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε για την πολιτική στήριξή τους εντός και εκτός Βουλής.

«Είναι τρεις οι λόγοι που οι εργαζόμενοι πρέπει να κερδίσουν» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Ο πρώτος έχει να κάνει με τον κοινωνικό ιστό της Θεσσαλονίκης, εδώ είναι άνθρωποι με 20 και 39 χρόνια εργασίας εδώ μέσα που πονάνε την εταιρεία, που πονάνε το προϊόν -ένα λαϊκό προϊόν-, κάτι που δεν ισχύει για την εργοδοσία, η οποία δεν καταλαβαίνει καν τον κόσμο που καταναλώνει αυτό το προϊόν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τώρα να δώσουν το νοίκι για τα παιδιά τους που πάνε να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία ως παρείσακτοι, αυτοί οι οποίοι βάλανε πλάτες για να υπάρχει η εταιρεία. Αυτοί είναι κομμάτι του κοινωνικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη έχει πληγεί από πολλές απολύσεις, από κλείσιμο μεγάλων εταιρειών. Εάν εταιρεία όπως είναι η Μαλαματίνα και οι άνθρωποι αυτοί εδώ, ουσιαστικά καταργηθούν από μια εταιρεία που έρχεται μια νέα εργοδοσία η οποία δεν καταλαβαίνει καν τον τόπο, υπάρχει πρόβλημα κοινωνικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να κερδίσουν.

Ο δεύτερος είναι ότι εδώ έχεις μια εταιρεία η οποία ήρθε, πήρε ένα εργοστάσιο εμβληματικό για την περιοχή, μπορεί να μην είναι πάρα πολλοί εργαζόμενοι αλλά η Μαλαματίνα είναι γνωστή σε όλη την περιοχή, και τι κάνουν; Ουσιαστικά θυσιάζουν αυτήν την εταιρεία, δεν τους ενδιαφέρει -θα κλείσει αυτή εταιρεία σε μερικά χρόνια όπως πάνε- γιατί αυτοί εδώ (οι εργαζόμενοι) είναι αυτοί που ξέρουν να τη λειτουργούν, να την πονάνε, οι πελάτες είναι της περιοχής. Αυτοί εδώ (η εταιρεία) έρχονται με τη λογική της λαίλαπα και στόχος τους είναι ένας, να σηματοδοτηθεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους στο πανελλήνιο ότι τελειώσανε πλέον οι εργοδότες με τις συλλογικές συμβάσεις, με τα συνδικάτα, πλέον θα είναι ρευστοποιημένη εργασία ατομικών συμβάσεων. Σας πετάμε έξω χωρίς αποζημίωση, χωρίς τίποτα. Δεν τους ενδιαφέρει να θυσιάσουν το εργοστάσιο εδώ, θέλουν να σηματοδοτήσουν στους υπόλοιπους εργαζόμενους, σε όλες τις άλλες εταιρείες -όλοι οι συνδικαλιστές που έρχονται εδώ να συμπαρασταθούν θα πάρουν το μήνυμα ότι η εργασία πλέον δεν προστατεύεται σε αυτή τη χώρα. Για αυτό πρέπει να κερδίσουν οι εργαζόμενοι.

Και ο τρίτος λόγος είναι, μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία τεράστια πληθωριστική κρίση, από αυτές που έχουμε να δούμε -ιδίως οι μεγαλύτεροι από εμάς, το θυμόμαστε- τη δεκαετία του ’70. Όμως θέλω να θυμίσω στους παλαιότερους ότι στη δεκαετία του ’70 και του ’80 οι μισθοί ανέβαιναν μαζί με τις τιμές, μπορεί να είχαμε πληθωρισμό αλλά δεν είχαμε κρίση φτώχειας. Τώρα έχεις την εκτίναξη των τιμών και οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά πάνε να τους μειώσουν, για αυτό πρέπει να κερδίσουν εκ μέρους όλων των Ελλήνων, όλων των Ελληνίδων οι απεργοί της Μαλαματίνα.»

 

Στη συνέχεια ο γραμματέας Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25, έσπασαν μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων τον κλοιό των ΜΑΤ, μπήκαν μέσα στο εργοστάσιο και στα γραφεία της Μαλαματίνα και είχαν έντονη συνομιλία με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο