Γιάνης Βαρουφάκης στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»: «Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν από καταβολής… τηλέγραφου!»

Αναδημοσιεύσεις
17 Σεπ, 2022

Συνέντευξη Γιάνη Βαρουφάκη

στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» με τον Δημήτρη Μανιάτη

***

Τελικώς τι έχει συμβεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων σύμφωνα με την δική σας θεώρηση; Σε ποιο σκέλος υπάρχει η κυβερνητική ευθύνη;

«Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς». Τάδε έφη τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος από το βήμα της Βουλής. Κι είχε δίκιο. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την επίβλεψή του, όλη η ευθύνη για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών του αντιπάλων πέφτει πάνω του.

Θεωρείτε πως οι παρακολουθήσεις είναι μια οριζόντια λειτουργία των Μυστικών Υπηρεσιών επί όλων των κυβερνήσεων ή τώρα έχουμε κάτι διαφορετικό;

Από καταβολής… τηλέγραφου οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν. Αυτό που είναι καινούργιο είναι να πιάνεται στα πράσα πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και, αντί να τρέξει να κρυφτεί από την ντροπή του, να επιμένει ότι όλα έγιναν νόμιμα και, το χειρότερο, να στερεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το δικαίωμα να ανακρίνει τους διορισμένους από αυτόν υπαλλήλους της ΕΥΠ. Για να το πω απλά, ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί από μόνος του μια συνταγματική εκτροπή, στην οποία συμπαρασύρει ολόκληρο το κυβερνών κόμμα.

Εσείς, υπήρξατε τελικώς θύμα παρακολούθησης όσο ήσασταν υπουργός ή μέχρι και που αποχωρήσατε από την κυβέρνηση του 2015;

Όπως έχω καταγράψει στο βιβλίο μου «Ανίκητοι Ηττημένοι» το 2017, όσο ήμουν υπουργός οι αμερικανικές αρχές δεν έκρυψαν ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου – το είπαν μάλιστα στον καθηγητή και συνεργάτη μου Τζεφ Σακς όταν του τηλεφώνησαν μετά από μεταξύ μας συνομιλία να τον ρωτήσουν «Πιστεύετε ότι αυτά που μόλις σας είπε ο έλληνας υπουργός οικονομικών τα εννοεί;» Μάλιστα, μετά την αποχώρησή μου από την κυβέρνηση, έχω πλέον αποδείξεις που μου διέθεσαν τα ισπανικά δικαστήρια, ότι οι ίδιες αμερικανικές υπηρεσίες όχι μόνο παρακολουθούσαν το κινητό μου αλλά τηρούσαν και αρχείο φωτογραφιών και βίντεο από συναντήσεις μου έως τουλάχιστον και το 2020. Ο λόγος; Η προσωπική μου σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ. Παράλληλα, έχω έντονες ενδείξεις ότι, επί υπουργίας μου, το τηλέφωνό μου το άκουγαν υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας.

Από το βήμα της φετινής ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός σχεδόν προεξόφλησε τον κοινό σας βηματισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι και πώς απαντάτε στον όρο “τερατογένεση”;

Όποιος έχει μύγα μυγιάζεται. Μιλά για τερατογένεση ο κ. Μητσοτάκης που συμμετείχε σε κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ με μόνο κοινό πρόγραμμα την λεηλασία και τον εξευτελισμό, υπό τα διαταγάς της τρόικας, του ελληνικού λαού. Σε αυτό τον τόπο, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να βασιστούν στην κοντή μνήμη των πολιτών για να γαντζωθούν στις καρέκλες τους.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στην πρώτη κάλπη, θα συμβάλετε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι προοδευτική αν δεν έχει ένα συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα προς εφαρμογή. Κανένα προοδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εκπονηθεί μετά την κάλπη και χωρίς να έχει τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων προ της κάλπης. Εμείς λέμε σε κάθε προοδευτική δύναμη το προφανές: Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στον λαό το πρόγραμμά του. Εμείς έχουμε ιερή υποχρέωση να βρεθούμε προεκλογικά, να σφυρηλατήσουμε ένα μίνιμουμ κοινό προοδευτικό πρόγραμμα ώστε να το θέσουμε στην κρίση του λαού κόντρα στο πρόγραμμα της «Μητσοτάκης ΑΕ». Μετά την κάλπη, εντός του τριήμερου που προβλέπει το Σύνταγμα, το πολύ-πολύ να μοιράσουμε… υπουργεία – κάτι που δεν αφορά το ΜέΡΑ25. Με πολύ απλά και σταράτα λόγια: Δεν θέλω να ξανακούσω για προοδευτική κυβέρνηση από εκείνους που αρνούνται να συζητήσουν ΠΡΙΝ τις εκλογές τι σημαίνει στην πράξη, προγραμματικά, μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Ποια η αιχμή σας στην φετινή ΔΕΘ στο κομμάτι που πονάει ο κόσμος και εννοώ το ενεργειακό;

Εξήγησα ενδελεχώς την απάτη που γίνεται με το δήθεν πλαφόν στην χονδρική τιμή: Επειδή δεν απενεργοποίησαν το αμαρτωλό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα χρήματα που το κράτος  παίρνει από τους παραγωγούς με αυτό το πλαφόν τους τα επιστρέφει μέχρι τελευταίας δεκάρας σε άλλη τους τσέπη. Πρόκειται για πρωτοφανή απάτη την καταγγελία της οποίας έκανα από την ΔΕΘ χωρίς να με διαψεύσει κανείς κυβερνητικός ή εκπρόσωπος εταιρείας. Το ΜέΡΑ25 προτείνουμε το αυτονόητο: Ένα πλαφόν στους παραγωγούς λίγο πάνω από το μέσο κόστος τους και παροπλισμό του Χρηματιστήριου Ενέργειας ώστε αυτή η χαμηλότερη τιμή να περνάει στους καταναλωτές και να μην χρειάζεται το μόνιμα χρεοκοπημένο κράτος να δανείζεται 2 δις το μήνα για επιδοτήσεις.

Δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» το Σάββατο 17/09/2022

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο