H Greenpeace ορθά επισημαίνει την αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής για την ελληνική γεωργία, η κυβέρνηση άραγε ακούει;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Ιούλ, 2022

Η εξασφάλιση επαρκούς και υγιεινής διατροφής για ολόκληρο τον πληθυσμό, παράλληλα με ικανοποιητικά και δίκαια εισοδήματα για τους παραγωγούς των αγροδιατροφικών προϊόντων, στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής που βασίζεται στην αυτάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα κάθε κυβερνητικού προγράμματος, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται σε επιστολή του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποδέκτης της οποίας ήταν και το ΜέΡΑ25 και συζητήθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, στα πλαίσια σχετικής συνάντησης.

Εκ μέρους της Greenpeace συμμετείχαν η κ. Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, και η κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη, ενώ από το ΜέΡΑ25 παραβρέθηκε ο κ. Κώστας Ντάσκας, Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του, ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, Συντονιστής του τομέα Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου, στελέχη από τους τομείς Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από τον Πολιτικό Σχεδιασμό.

Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην πράξη όμως, μετά από πολύχρονες διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, μια πανδημία, και πλέον μια σοβαρή ενδεχόμενη πολυεθνική πολεμική σύρραξη λόγω της Ρωσο – Ουκρανικής εμπλοκής, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δείχνει σημάδια κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και κατανάλωσης, εξαντλώντας το ενδιαφέρον της για την επισιτιστική ασφάλεια σε μέτρα ενίσχυσης εισαγόμενων εισροών για την αγροτική παραγωγή και φθηνών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Δηλαδή σε μέτρα ενίσχυσης πολυεθνικών ολιγαρχικών ομίλων, που είτε ανήκουν στο λόμπι της αγροχημικής βιομηχανίας, είτε στο ολιγάριθμο λόμπι των σουπερμάρκετ που ελέγχουν τις λιανικές πωλήσεις τροφίμων στον πλανήτη, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους έλληνες παραγωγούς και εξαπατώντας τους καταναλωτές, με αμφιβόλων προδιαγραφών τελικά προϊόντα και μαζικές «ελληνοποιήσεις».

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, στις προτεραιότητες μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής που οδηγεί στην αυτάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια θα πρέπει όντως:

• Να στηριχθεί η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που προστατεύει τα εδάφη, την βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά. Με δραστικό περιορισμό χημικών μεθόδων λίπανσης και φυτοπροστασίας, παράλληλα με πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων οργανισμών.
• Να δοθεί έμφαση σε παραγωγούς που έχουν επιλέξει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές βασικών ειδών διατροφής, όπως η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι ντόπιες ποικιλίες, τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά για ζωοτροφή και η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στην ελληνική αγορά.
• Να προωθηθεί ένα διατροφικό μοντέλο βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή που έχει αποδεδειγμένα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Με σοβαρά κίνητρα εφαρμογής του, αρχής γενομένης από την σίτιση νηπίων και μαθητών, τα νοσοκομειακά γεύματα, τους στρατώνες και όπου αλλού εμπλέκονται δημόσιοι φορείς.
• Να ενισχυθεί και να προωθηθεί η βιώσιμη κατανάλωση για όλους, με έμφαση στην αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών και στην κατανάλωση αυστηρά ελληνικής παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Με ένταξή τους στον χαμηλό ή μηδενικό ΦΠΑ ώστε να στηριχθεί το εισόδημα παραγωγών και καταναλωτών.

Στα πλαίσια αυτά απαιτείται μια εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία που θα υποστηρίζει τους παραγωγούς με επαρκή και φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω μιας Δημόσιας Αναπτυξιακής Αγροτικής Τράπεζας.

Θα εξασφαλίζει, την διαρκή εκπαίδευση των παραγωγών σε βιώσιμες πρακτικές, την σύνδεση με τα ερευνητικά ιδρύματα, την διάχυση των επιστημονικών γνώσεων και την δικτύωση των παραγωγών για τα απαραίτητα αγροτικά εφόδια και τα κέντρα πώλησης των προϊόντων τους.

Θα στηρίζει, επίσης, την δημιουργία νέων συνεργατικών κοινωνικών δομών και δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αύξησης της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών.

Θα συνδέει τον τουρισμό και την εστίαση με την τοπική αγροτική παραγωγή, προωθώντας την μεσογειακή διατροφή και τα τοπικά ελληνικά προϊόντα, με ειδικό σήμα πιστοποίησης για κάθε χώρο.

Παράλληλα, θα προστατεύει το σύνολο της αγροτικής παραγωγής, για όλα τα ζημιογόνα αίτια και ασθένειες, με ένα ευέλικτο και σύγχρονο και δημόσιο οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), μέσω του οποίου πρέπει να προωθηθούν καλλιέργειες και πρακτικές που ενισχύουν την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε, επίσης, πως θα πρέπει να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθήσει την – χωρίς προσχηματικές εξαιρέσεις λόγω Ουκρανίας – στήριξη των ευρωπαϊκών στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα», οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες για την οικολογικοποίηση και βιωσιμότητα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προώθησης του μοντέλου της Μεσογειακής διατροφής, για το οποίο ήδη έχουν δημιουργηθεί υποδομές που παραμένουν αναξιοποίητες. Ιδιαιτέρως δε μέσω προγραμμάτων σίτισης αποκλειστικά με ελληνικά εποχικά προϊόντα, αλλά και εκπαίδευσης μαθητών στην αγροτική παραγωγή, ώστε να προωθείται η συνεργασία μεταξύ τους αλλά και η εξοικείωση τους με τα αγροτικά επαγγέλματα.

Αυτές είναι περιληπτικά οι αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασιστεί η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Σίγουρα για να μπορέσουμε να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους που βάλαμε θα απαιτηθεί ΡΗΞΗ!

ΡΗΞΗ με τις ευρωπαϊκές πολιτικές που κατευθύνουν την «Πράσινη Ανάπτυξη», την οποία ευαγγελίζονται, στους ανά το κόσμο ολιγάρχες,

ΡΗΞΗ με τους ίδιους τους ολιγάρχες αλλά και με οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στην ανακατάληψη από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού της οικονομικής μας και κοινωνικής μας ανεξαρτησίας!

Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί το θέμα στενά και θα παλέψει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων για την επισιτιστική αυτάρκεια και ασφάλεια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο