Άδωνις Γεωργιάδης: Η Αμερικανική Πρεσβεία πίσω από το σχέδιο εκποίησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Ιούλ, 2022

«… έχουμε να κάνουμε και με μια διακρατική συμφωνία … ίσως δεν έγινε ευθέως αντιληπτό ότι ο χρηματοδότης του σχεδίου εξυγιάνσεως είναι η Αμερικανική Κυβέρνηση … πολύ σωστά ο κύριος συνάδελφος (ο εισηγητής και βουλευτής της ΝΔ στο νομοσχέδιο εξυγίανσης κ.Λιάκος) πήγε στην Αμερικανική Πρεσβεία, αφού η Αμερικανική Πρεσβεία συμμετέχει, για την ακρίβεια το Αμερικανικό Κράτος»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ή αλλιώς ο μεσίτης της ολιγαρχίας χωρίς σύνορα για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πριν λίγο στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στη συζήτηση για το σκανδαλώδες νομοθέτημά του για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία, ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αμερικανική Πρεσβεία και πώς η χρηματοδότηση προέρχεται από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Όλα αυτά βέβαια δεν υπάρχουν πουθενά στο σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε στη Βουλή και θα κληθεί η εθνική αντιπροσωπεία να τοποθετηθεί με την ψήφος της. Στο σχέδιο δήθεν εξυγίανσης υπάρχει μόνο η γνωστή και μη εξαιρετέα ΟΝΕΧ – η εταιρεία που πήρε το Νεώριο της Σύρου και το λειτουργεί αποκλειστικά με εργολαβικούς εργαζόμενους, εφαρμόζοντας αγωγές SLAPP σε όσους τολμήσουν να αντιδράσουν στις περιβαλλοντοκτόνες δραστηριότητές της. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, του ξέφυγε λόγω πολιτικού κυνισμού ή λειτουργεί ως λαγός των αμερικανο-νατοϊκών σχεδίων; Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κος Γεωργιάδης είναι επικίνδυνος.

Αναλυτικότερα,

Ο Υπουργός ωρυόταν στην Επιτροπή ότι τελικά το σχέδιο εξυγίανσης θα κριθεί από τα δικαστήρια. Παρόλαυτα, αν και δεν είναι το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το οικονομικών θα πρεπε να είναι, όπως ήταν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, φέρνει νόμο. Και εξήγησε γιατί: για να μην μπουν φυλακή οι αρμόδιοι με τις παρανομίες της Μητσοτάκης Α.Ε.. Το είπε ρητά:

«Γιατί αυτό είναι κρίσιμο και πρέπει να έρθει με νόμο; Γιατί θα μπορούσε πολύ ευλόγως να πείτε, «αφού είναι έτσι, γιατί έρχεται στη Βουλή;». Αυτό είναι πολύ εύλογο ερώτημα. … Ο μόνος λόγος που ερχόμαστε στη Βουλή, μάλλον ο κυριότερος λόγος, είναι επειδή τα ποσά είναι θηριωδώς μεγάλα και ετέθη από πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, κυρίως του Υπουργείου Άμυνας το ερώτημα: «ωραία, πήγαμε στο Δικαστήριο, δέχτηκε το Δικαστήριο, εφαρμόστηκε η συμφωνία και αν έρθει αύριο κάποιος και μου κάνει μια μήνυση για απιστία; Εσύ είσαι Υπουργός, σε 5 χρόνια θα έχεις φύγει.Εγώ για 20 χρόνια δεν θα κοιμάμαι το βράδυ. Άρα, εγώ κύριοι για να δεχθώ να υπογράψω μια τόσο μεγάλη διαγραφή χρέους…», γιατί να νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα, δεν είναι της Σύρου, «…θέλω να είμαι νομικά καλυμμένος». Πώς μπορείς να δώσεις νομική κάλυψη; Δια της ψήφου στη Βουλή. Να η νομική κάλυψη. Για αυτό και έρχεται στη Βουλή ο νόμος, αλλιώς δεν θα ερχόταν καθόλου, θα πηγαίναμε κατευθείαν στο δικαστήριο».

Ο δεύτερος λόγος είναι η …διακρατική συμφωνία με την Αμερικανική Κυβέρνηση, που αναφέρουμε στην αρχή.

Τί περιλαμβάνει αυτό το δήθεν σχέδιο εξυγίανσης; Πέταμα στο δρόμο των εργαζομένων, σπάσιμο του Ναυπηγείου σε πολεμικό, που θα πάρει το μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων ( κυρίως τα 142 περίπου εκατομμύρια ευρώ προς το ΥΠΕΘΑ και τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων), τα οποια

θα χρησιμοποιήσει εκβιαστικά για να εξασφαλίσει πολεμικές προμήθειες, και στο εμπορικό, το οποίο αναλαμβάνει ελάχιστες υποχρεώσεις, που και αυτές θα εξοφληθούν σε 25 χρόνια και άτοκα! Μεγάλοι χαμένοι, οι εργαζόμενοι, ο οποίοι μένουν χωρίς δουλειά και χωρίς καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο μεσίτης υπουργός στις 6 Φεβρουαρίου 2020 δεσμευόταν ότι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα πάρουν το 100% των δεδουλευμένων. Έτσι έπεισε την πλειοψηφία να στηρίξει το σχέδιο εξυγίανσης, με τη ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου, λειτουργώντας όμως υπερ του …επενδυτή, πρεσβείας, έχουμε μπερδευτεί.

Ας δούμε τί είχε πει ακριβώς από τα υπουργικά έδρανα στο Κοινοβούλιο στις 6 Φλεβάρη 2020:

«Απαράβατος όρος που έχει θέσει η Κυβέρνηση προς τον ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι ότι στην ενδιάμεση αυτή λειτουργία θα πρέπει να βάλει χρήματα, τα πρώτα για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, περίπου 18 εκατομμύρια σήμερα – αυτά πρέπει να πληρωθούν αμέσως, στην ενδιάμεση περίοδο, πριν τη μεταβίβαση, για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους και θα μείνει στην τελική μεταβίβαση, όπως έγινε στη Σύρο, το να πάρουν τις αποζημιώσεις τους»

Τι προβλέπει το κατάπτυστο ανοσιούργημα που έφερε στη Βουλή; Άρθρο 2, παρ. 11, σημειο (α):

«Οι απαιτήσεις από μισθούς (δεδουλευμένες αποδοχές και μισθούς υπερημερίας), δώρα, επιδόματα και λοιπές αποζημιώσεις πάσης φύσεως, αποπληρώνονται το συντομότερο δυνατόν μετά την ανάληψη ικανού αριθμού έργων από την ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο πλαίσιο συνεργασίας της με το Πολεμικό Ναυτικό. Οι κατά τα ανωτέρω οφειλόμενες αποδοχές αποπληρώνονται από την ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, εφάπαξ ή αναλογικά, με κριτήριο το είδος και το ύψος των συμβάσεων που θα ανατεθούν από το Πολεμικό Ναυτικό στην ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ανεξάρτητα αν το γεγονός αυτό λάβει χώρα πριν την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης των Μεταβιβάσεων».

Οι εργαζόμενοι δηλαδή έχουν …λαμβάνεις τα δεδουλευμένα τους, εάν και εφόσον το δημόσιο δίνει στον επενδυτή-πρεσβεία παραγγελίες!

Λίγο παραπάνω, στο άρθρο 2 πάλι αλλά στην παρ. 10, απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι (προφανώς θα εφαρμοστεί το εργολαβικό μοντέλο του Νεωρίου):

«10. Στη συμφωνία εξυγίανσης αναγνωρίζεται ότι οι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία εξυγίανσης εργαζόμενοι συμφωνούν με τη ΝΒΕΕ και συναποδέχονται ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα τη λύση και κατάργηση της μεταξύ τους εργασιακής σχέσης και σύμβασης με ισχύ από την προτεραία της Ημερομηνία Ολοκλήρωσης Μεταβιβάσεων. Από την ημερομηνία αυτή και εντεύθεν, οι συμβαλλόμενοι εργαζόμενοι παύουν να παρέχουν την εργασία τους προς τη ΝΒΕΕ, συμφώνως και προς τη σχετική διαβούλευση που έλαβε χώρα με το σωματείο των εργαζομένων σύμφωνα με τον ν. 1387/1983 (Α΄ 110) και την υπ’ αριθμ. 11223/9.3.2021 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (Β΄ 923), όπως προκύπτει από το από 20.12.2021 Πρακτικό Διαβούλευσης. Οι νέες εταιρείες δεν αποτελούν διάδοχο εργοδότη, κατά την έννοια του π.δ. 178/2002 (Α΄ 162), αλλά αναλαμβάνουν την ενοχική υποχρέωση αποπληρωμής των ρυθμιζόμενων υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ προς αυτούς.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο