Γ. Βαρουφάκης στο Ράδιο Βέρα Βόλου: Στηρίζουμε τους Βολιώτες που διώκονται εξοντωτικά επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την καύση στην ΑΓΕΤ

Συνεντεύξεις - videos
16 Φεβ, 2023
Συνέντευξη στο Ράδιο Βέρα Βόλου και στον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώρου παραχώρησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε πως για το καλό της χώρας και του κόσμου, αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας, οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν αύριο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τον φόβο του ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει τις εκλογές προς το καλοκαίρι για να περιορίσει τις απώλειες του στους ψήφους των νέων ανθρώπων.

«Δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε πως η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, στο χρέος και σε αυτό που ονομάζει το ΜέΡΑ25 «χρεοδουλοπαροικία». «Μόνο τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει δανειστεί 50 δις, με τις νέες γενιές να φορτώνονται νέος χρέος και οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πάει καλά κι ό,τι βγήκαμε από τα μνημόνια» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε πως είμαστε σε «κατάσταση οικονομικής κατοχής».

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να αργοπεθαίνουμε ή θα κάνουμε τη Ρήξη» επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά πως από την στιγμή που δεν υπήρξε καμία προεκλογική συζήτηση, «η μετεκλογική συνεργασία είναι αδύνατη».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στους διωκόμενους με αγωγές SLAPP πολίτες, που κινητοποιούνται εναντίον της καύσης απορριμμάτων και δήλωσε:

«Η Φαίη Τζανετουλάκου, ο Στέλιος Λημνιός και ο Γιώργος Λέτσιος είναι 3 ενεργοί πολίτες του Βόλου. Το 2019 άνοιξαν ένα πανό διαμαρτυρίας προσπαθώντας να εμποδίσουν ένα εισαγόμενο φορτίο απορριμμάτων που προοριζόταν για καύση στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Lafarge. Για αυτή τους την ενέργεια διώκονται από την πολυεθνική, η οποία με μια εκδικητική αγωγή τύπου SLAPP τους ζητά χιλιάδες ευρώ αποζημίωση. Η εταιρεία επιδοτείται για να καίει εισαγόμενα σκουπίδια, επιβαρύνοντας τον ατμοσφαιρικό αέρα στο Βόλο εδώ και χρόνια. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ιατρική Σχολή επιβεβαιώνουν ότι ο μολυσμένος αέρας στην περιοχή πέριξ των εγκαταστάσεων έχει οδηγήσει σε τετραπλασιασμό των νεοπλασματικών ασθενειών. Οι κάτοικοι εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για αυτή την απαράδεκτη υποβάθμιση της ζωής τους και η απάντηση των αρχών είναι η αδιαφορία και η καταστολή (καταστολή που οδήγησε και στο θάνατο του Βασίλη Μάγγου).

Οι πολίτες που διώκονται θα έπρεπε να έχουν βραβευθεί από τις αρχές για την περιβαλλοντική και δημοκρατική τους συνείδηση. Είναι εξοργιστικό μια εταιρεία που στις ΗΠΑ καταδικάστηκε για χρηματοδότηση του ISIS, να έχει το θράσος να απειλεί με οικονομική εξόντωση πολίτες που διεκδικούν το αυτονόητο, να είναι καθαρός ο αέρας που αναπνέουν.

Απαιτούμε την παύση της δίωξής τους αλλά και την παύση αυτής της ανήθικης πρακτικής των εκφοβιστικών αγωγών τύπου SLAPP. Έχουμε μάλιστα καταθέσει και τροπολογία στη Βουλή για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που αναφέρει ότι οι στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής πολιτών στα κοινά πρέπει να αναγνωρίζονται ως τέτοιες και να απορρίπτονται ασυζητητί. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, είμαστε στο πλευρό της Φαίης και των συναγωνιστών της. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο