Φαίη Τζανετουλάκου: Θέλουν να μετατρέψουν το Βόλο σε σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ράδιο ΜέΡΑ
08 Ιούν, 2022

Δεν είναι σπάνιο στις μέρες μας δυστυχώς άνθρωποι να σέρνονται στα δικαστήρια, όταν το μοναδικό τους «έγκλημα» είναι η ανησυχία τους για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της πόλης τους. Άλλη μια τέτοια περίπτωση στο Βόλο εξιστορεί στη Μπούλικα Μιχαλοπούλου και στο Στίγμα της ΜέΡΑς η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, Φαίη Τζανετουλάκου, σχετικά με τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στη θεσσαλική πόλη από πολυεθνικές εταιρείες, βάσει όμως υποστήριξης τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις τοπικές αρχές.

«Τα απορρίμματα είναι ο βρώμικος χρυσός των ημερών μας. Από τη στιγμή που σταμάτησε να δέχεται τα ευρωπαϊκά απορρίμματα η Κίνα, υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα εταιρειών, εργολάβων και διαφόρων άλλων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση» λέει η κ. Τζανετουλάκου και εκφράζει το φόβο ότι θέλουν να μετατρέψουν το Βόλο σε σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, «υπάρχουν σχέδια να δημιουργηθεί στον Παγασητικό ένας νέος τερματικός σταθμός LNG, που τώρα τελευταία είναι πολύ στη μόδα».

Ο Δήμος όχι μόνο δεν αντιδρά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, αντίθετα τη σιγοντάρει ασύστολα, αφού ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος, με το γνωστό αγοραίο ύφος του, έχει δηλώσει ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική, η ΑΓΕΤ, «μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κινήσεις πολιτών προσπαθούν να αντιδράσουν με ό,τι μέσο διαθέτουν, νομικό και κινηματικό. Σε μία από αυτές τις δράσεις τον Ιούλιο του 2019, η κ. Τζανετουλάκου και δύο συμπολίτες της συνελήφθησαν από το Λιμενικό και μηνύθηκαν γιατί προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκφόρτωση ενός ύποπτου, και ενδεχομένως επικίνδυνου, φορτίου απορριμάτων της ΑΓΕΤ.

«Είναι ανήκουστο και απάνθρωπο μια τέτοια πολυεθνική να διώκει πολίτες, η οποία μάλιστα ελέγχεται από τη γαλλική δικαιοσύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω του ύποπτου ρόλου εγκαταστάσεών της στη Συρία» τονίζει η κ. Τζανετουλάκου, η οποία προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, αισθανόμαστε πολύ δυνατοί για τη δίκη, αφού φυλάσσουμε περιβαλλοντικές Θερμοπύλες για την πόλη μας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο