ΜέΡΑ25 Κρήτης: Καμία έκπληξη από τις χιλιάδες αποχωρήσεις εργαζομένων στον τουριστικό κλαδο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
08 Ιούν, 2022

Σε κάποιους μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου σημειώνονται χιλιάδες αποχωρήσεις εργαζομένων από τον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων ξενοδοχοϋπαλληλων αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, μόνο τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν περισσότερες από 5.000 αποχωρήσεις εργαζομένων που μόλις πριν από 30-40 μέρες είχαν πιάσει δουλειά και παρά το γεγονός ότι η φετινή σεζόν αναμένεται ιδιαίτερα “αποδοτική”.

Αποδοτική για ποιους όμως;

Για το ΜέΡΑ25 δεν υπάρχει καμία απολύτως έκπληξη σε όλα τα παραπάνω. Αντιθετα, έκπληξη θα ήταν να λειτουργήσουν κάποτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να σταματήσει η πλειονότητα των εργοδοτών να εκμεταλλεύεται με όρους γαλέρας τους εργαζόμενους και να τηρούν την κλαδική σύμβαση που είναι όνειρο θερινής νυκτός για τους περισσότερους, συνήθως νέους ανθρώπους, που εργάζονται στον επισιτισμό και τουρισμό

Έκπληξη θα ήταν η κυβέρνηση να αποφασίσει την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικούς υπαλλήλους, που συρρικνώθηκε από τα χρόνια του μνημονίου και κανείς δεν συζητά για την επαναφορά του στους πέντε αντί για τους τρεις μήνες που είναι σήμερα. Έκπληξη θα ήταν να ένιωθε κάποιος από τους υπουργούς τι σημαίνει να ζουν οι άνθρωποι αυτοί για δύο και τρεις μήνες χωρίς μισθό και χωρίς να μπορούν να βρουν άλλη νόμιμη δουλειά για να μην χάσουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Θα ήταν πραγματικά έκπληξη να μαθαίναμε ότι αυξάνεται το προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών και να μην μένουν ολόκληρες περιοχές π.χ. στην Κρήτη με έναν ή δύο ελεγκτές για εκατοντάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες εργαζόμενους.

Αυτά θα ήταν ίσως “εκπλήξεις”. Η απογοήτευση, η έξοδος από το επάγγελμα, η υπομειβόμενη και υπερεντατικη εργασία, το οικονομικό αδιέξοδο των ανθρώπων πίσω από τη “βαριά βιομηχανία” εκπλήσσουν μόνο όσους έχουν σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση των φίλων τους μεγαλοξενοδόχων, όσους πίνουν νερό στο όνομα του κέρδους εις βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, όπως η Μητσοτάκης Α.Ε.

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο