Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Όλες/οι/α έχουμε δικαίωμα στην εργασία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Σεπ, 2021

Οι γυναίκες από τις αρχές του 20ου αιώνα έχουν δώσει -και συνεχίζουν να δίνουν-αιματηρές μάχες και αγώνες για χειραφέτηση, δικαίωμα στην επιλογή μητρότητας, δικαίωμα στην αναγνώριση της ίσης εργασίας και αμοιβής, αγώνες ενάντια σε κάθε σεξιστική διάκριση που δημιούργει η πατριαρχία, ενώ αναγκάζονται να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι ικανές για μια θέση ευθύνης, κάτι που ένας άντρας δεν θα υποχρεωθεί ποτέ να αποδείξει. Από πολύ μικρή ηλικία τα κορίτσια μεγαλώνουν με την πατριαρχική αντίληψη που τις θέλει να είναι καλές σύντροφοι, σύζυγοι και μητέρες, χωρίς ποτέ να τις ρωτήσουν ποια είναι τα πραγματικά τους όνειρα και στόχοι. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, αποκλεισμούς και διακρίσεις επειδή έκαναν το «λάθος» να γεννηθούν γυναίκες.

Το ίδιος «λάθος » έκανε και η γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας ,που έκανε αίτηση για την θέση Επιμελητή Β’ κλάδου του ΕΣΥ και απορρίφθηκε με το πρόσχημα ότι «έχει δύο μικρά παιδιά». Παρότι η ίδια έκανε προσφυγή στο Υπουργείο Υγείας, έλαβε ως συστημένο έγγραφο με υπογραφή της νέας αναπληρώτριας Υπουργού κυρίας Μίνας Γκάγκα (20/9/21) που απορρίπτει την αίτηση της για επανεξέταση με την αιτιολογία «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Η κίνηση αυτή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας είναι απαράδεκτη, όχι μόνο γιατί προσβάλει όλες τις γυναίκες που είναι εργαζόμενες ανεξάρτητα από το αν είναι μητέρες ή όχι, αλλά γιατί η κίνηση αυτήν γίνεται από μια γυναίκα που έχει θέση ευθύνης όπως αυτήν του Υπουργείου σε μια άλλη γυναίκα (εσωτερικευμένος μισογυνισμός).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση δείχνει ποια πιστεύει ότι είναι η θέση της γυναίκας σήμερα. Από την μία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγαίνει προεκλογικά και κάνει τις απαράδεκτες δηλώσεις «ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική» , ο Πρωθυπουργός κρατάει ως προσωπικό του σύμβουλο άνθρωπο που διώκεται από την Interpol για κύκλωμα παιδεραστίας και trafficking (υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη). Δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τα γυναικεία δικαιώματα και το κίνημα metoo, αλλά συγκαλύπτει βιαστές , παιδεραστές και γυναικοκτόνους. Ψηφίζει απαράδεκτα Νομοσχέδια που αναγκάζουν το θύμα να έρχεται σε επαφή με τον κακοποιητή του(Νομοσχέδιο υποχρεωτικής συνεπιμέλειας), Υπουργοί της βάζουν την υπογραφή τους σε απαράδεκτα συνέδρια για την υπογεννητικότητα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να εντάξει στον νέο Ποινικό Κώδικα τον όρο γυναικοκτονία, όπως οφείλει να κάνει (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, Συμβούλιο της Ευρώπης, Μάϊος 2011).
Σημειώνουμε ότι για το θέμα κατατέθηκε από το Βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη σχετική ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητάει από τον κ.Υπουργό Υγείας, να δεσμευτεί για την ακύρωση του εν λόγω πρακτικού, την επανάληψη της κρίσης αλλά και την διασφάλιση αποφυγής τέτοιων φαινομένων διακρίσεων απέναντι σε μητέρες ή πατέρες στο μέλλον.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25, ζητάμε λοιπόν από την αναπληρώτρια Υπουργό να ανακαλέσει την τιμωρητική απόφαση της, σχετικά με την εργαζόμενη. Καλούμε την Κυβέρνηση αντί να τιμωρεί τις εργαζόμενες ανεξάρτητα από το αν είναι μητέρες ή όχι, να τις προστατεύει όπως οφείλει με ισχυρές Νομοθεσίες, να παρέχει σε όλα τα δημόσια σχολεία ολοήμερα τμήματα έτσι ώστε οι μητέρες εργαζόμενες να μην επιβαρύνονται οικονομικά, αλλά και να μην θυσιάζουν την επαγγελματική τους πορεία.

Το δικαίωμα στην εργασία το έχουμε όλες/οι/@ ανεξάρτητα από το φύλο μας, την Εθνικότητα μας την θρησκεία, τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό και την σεξουαλική μας ταυτότητα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο