Μάκης Τσεκούρας, Σωματείο Εργαζομένων Praktiker: Αν δεν ανατραπεί ο νόμος Χατζηδάκη, δεν θα απομείνει ούτε ένας συνδικαλιστής στον ιδιωτικό τομέα

Συνεντεύξεις - videos
29 Σεπ, 2021

Λίγο μόνο καιρό από την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, πληθαίνουν τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο την εργασιακή ζούγκλα που επιφέρει για τους εργαζομένους. Το νέο περιστατικό έρχεται από την πολυεθνική Praktiker και ο Μάκης Τσεκούρας, από το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση, καταγγέλλει στο Στίγμα της ΜέΡΑς την παράνομη απόλυση συνδικαλιστή συναδέλφου του:

Από τη στιγμή που ψηφίστηκε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα του κ. Χατζηδάκη εμείς ξέραμε τι θα συμβεί. Πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας απολύεται κάποιος συνδικαλιστής με αυτόν τον τρόπο και πραγματικά αυτός ο νόμος για τα εργασιακά είναι ένα δώρο, κυρίως για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Θέλουν να εξαφανίσουν το συνδικαλισμό με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν υπογράψει, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο συνάδελφος που απολύθηκε είχε δύο ειδικότητες: ήταν πωλητής και χειριστής κλαρκ για 10 χρόνια. Όμως του αφαίρεσαν τη δεύτερη ειδικότητα -του χειριστή- χωρίς τη συγκατάθεσή του, που ακόμη και αυτός ο εκτρωματικός νόμος το προβλέπει. Ο συνάδελφος το κατήγγειλε και δικαιώθηκε από το ΣΕΠΕ, αλλά όταν γύρισε στην εργασία του τον απέλυσαν, με τη δικαιολογία ότι δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της εταιρείας.

Στο κατάστημα της Λάρισας, όπου εργάζεται ο συνάδελφος, έχουμε κηρύξει 24ωρη απεργία, με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου, ενώ σε όλα τα άλλα καταστήματα έχει κηρυχθεί στάση εργασίας με την απαίτηση να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Παράλληλα, θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας και την υποστήριξη της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ κάναμε και διάβημα στη Βουλή. Στη συνέχεια, ανάλογα και με τη στάση της εταιρείας, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα ώστε να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος, ένας καταξιωμένος άνθρωπος και συνδικαλιστής.

Θα πρέπει γενικότερα το εργατικό κίνημα να αντιδράσει, γιατί αυτή η ενέργεια λειτουργεί και ως πιλότος για περαιτέρω διώξεις συνδικαλιστών. Τα σωματεία θα πρέπει ενωμένα να δώσουν ένα μήνυμα ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να περάσουν στην πράξη. Αν δεν ανατραπεί αυτός ο νόμος, την επόμενη πενταετία στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει ούτε ένας συνδικαλιστής.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο