Στο γαλλικό Putsch Media έδωσε συνέντευξη ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς Γιάνης Βαρουφάκης, με τον παρουσιαστή Nicolas Vidal να δηλώνει ενθουσιασμένος με τις ιδέες και τις προτάσεις του DiEM25.
Αφού εξήγησε αρχικά την επιλογή του ονόματος του διεθνιστικού πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25 υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι Προοδευτικοί όλου του κόσμου να αδράξουν τη μέρα «Carpe Diem», ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως ο διεθνισμός οφείλει να είναι συνώνυμος της Αριστεράς και έκανε μια αναδρομή στους λόγους που κατέστησαν επιτακτική την ίδρυση του DiEM25.
Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αποκαλύφθηκε η υποδειγματική διεθνής αλληλεγγύη μεταξύ των τραπεζιτών αλλά και στην καθημερινότητά μας, βλέπουμε πόσο συντεταγμένα δρουν διεθνώς οι ρατσιστές και οι φασίστες. «Οι μόνοι που δεν μπορέσαμε να οργανωθούμε στη διεθνιστική βάση που οι ίδιοι είχαμε εφεύρει ήμασταν εμείς οι Αριστεροί.» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και γιατί απέτυχαν οι Αριστεροί; Επειδή θεώρησαν πως ο διεθνισμός είναι κάτι που επιτυγχάνεται σε επίπεδο ηγετών αριστερών κομμάτων, πράγμα που αποδείχθηκε πως δεν αποδίδει. Η εναλλακτική, λοιπόν, ήταν η δημιουργία ενός πραγματικού διεθνικού πολιτικού οργανισμού, αυτό που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Στην ερώτηση πώς θα καταστεί εφικτή η σύνθεση και η συνεργασία με δεδομένους όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις κουλτούρες, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε εμφατικά πως οι προοδευτικοί έχουν πολλά περισσότερα κοινά παρά διαφορές και πως οι κοινές αγωνίες και οι προβληματισμοί που μοιράζονται ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα.
Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στις εκλογές και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει το DiEM25 διεθνώς να πείσει όλους όσοι έχουν απογοητευτεί και δεν συμμετέχουν πλέον στις εκλογές να ενεργοποιηθούν και να ψηφίσουν. «Είναι πολύ δύσκολο πράγματι. Ο λόγος που ο κόσμος δεν πηγαίνει να ψηφίσει είναι πως, σε τελική ανάλυση, έχουν την αίσθηση, και ισχύει, πως δεν παίζει ρόλο ποιος θα εκλεγεί καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις υπηρετούν τους λίγους, τους ολιγάρχες. Όποιος κι αν εκλεγεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία θα έχει να αντιμετωπίσει τις αγορές, την ΕΕ -βλέπουμε όλοι τι συμβαίνει τώρα με τη διαφθορά στις Βρυξέλλες-. Οπότε θεωρώ πως έχει δίκιο ο κόσμος που πιστεύει πως δεν παίζει ρόλο ποιον θα ψηφίσουν αν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα εξακολουθούν να λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο. Αλλά, σκεφτείτε αν ο κόσμος στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία μπορούσε να ψηφίζει όλοι μαζί διαφορετικά κόμματα που να ανήκουν στον ίδιο διεθνιστικό οργανισμό με κοινό πρόγραμμα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία. Ξαφνικά θα συνειδητοποιούσε πως ψηφίζει για κάτι μεγάλο, κάτι δυνατό, κάτι που μπορεί να αλλάξει ζωές.» Αυτή ήταν η απάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 και η απάντηση στην άνευ όρων παράδοση στην ολιγαρχία χωρίς σύνορα.
Αναφορικά με τις εθνικές κυβερνήσεις δήλωσε «Ο εθνικισμός είναι ψευδο-πατριωτισμός. Χρειαζόμαστε εθνικές κυβερνήσεις, σαφώς, αλλά εκεί που υστερούν οι εθνικές κυβερνήσεις είναι στο να στοχεύσουν στην ενδυνάμωση των φτωχών και των αδύναμων καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί αλληλεγγύη σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικών και διεθνιστικών πολιτικών. Αν σε ενδιαφέρει η εθνική σου κυβέρνηση τότε θέλεις αυτή να είναι μέρος ενός διεθνιστικού δικτύου με το συνδετικό νήμα να μην είναι η ολιγαρχία, οι τράπεζες, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αλλά ένα κίνημα πολιτών και ένας διεθνιστικός πολιτικός οργανισμός». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πολιτικούς και εκλογικούς βραχίονες του DiEM25 σε Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία, ανακοινώνοντας πως σύντομα θα ιδρυθούν και σε άλλες χώρες.
Ποια είναι η στρατηγική του DiEM25 για να αντιμετωπίσει την ΕΕ; «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε κάτι για την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, να νομοθετήσουμε σε κάθε χώρα αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα» και ανέφερε ενδεικτικά την ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών αλλά και Πανευρωπαϊκού Συστήματος ή Ένωσης Πράσινης Ενέργειας. Όπως είναι λογικό τέτοια νομοθετήματα θα προκαλούσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απειλή κυρώσεων, αλλά τέτοια μέτρα απαιτούνται ώστε να αλλάξει μορφή η ΕΕ.
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στα διαβουλευτικά συμβούλια πολιτών με τον Γιάνη Βαρουφάκη να τονίζει τη σημασία τους και σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως και στην αρχαία Αθήνα, την κοιτίδα της δημοκρατίας, υπήρχε το σύστημα των ενόρκων, τυχαία επιλογή πολιτών που εναλλάσσονταν σε διάφορες θέσεις. Κάτι ανάλογο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία με πολίτες που επελέγησαν τυχαία και οι οποίοι αφού συζήτησαν σημαντικά θέματα όπως οι γάμοι ομοφύλων, οι αμβλώσεις, διαμόρφωσαν την ανάλογη πρόταση νόμου και αυτή κατατέθηκε σε δημοψήφισμα από το Κοινοβούλιο. « Αυτός ο συνδυασμός των τυχαία επιλεγμένων πολιτών και των εκλεγμένων πρέπει να είναι η βάση για μια νέας μορφής δημοκρατία.» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Με δεδομένη την αστάθεια του υφιστάμενου συστήματος, στον επόμενο «σπασμό» του, οι προοδευτικές φωνές θα πρέπει να έχουν να προτείνουν -σε αντίθεση με το 2008 που δεν υπήρχε σχέδιο- συγκεκριμένο πρόγραμμα στον κόσμο που θα εξαγριωθεί και θα εγκαταλείψει τον καναπέ του. Σε όλη αυτή την απογοήτευση και τη μιζέρια, για ποιο λόγο δεν είναι η Αριστερά η προφανής λύση για τον κόσμο; Το 1991 ηττήθηκε παταγωδώς η Αριστερά και έκτοτε δεν έχει επανέλθει. «Το 2008 χάσαμε την ευκαιρία καθώς αναλωθήκαμε σε ατέρμονες συζητήσεις σε πλατείες και δεν στοχεύσαμε σε έναν διεθνιστικό κοινό οργανισμό με κοινό πρόγραμμα, σε αντίθεση με τους φασίστες και τους τραπεζίτες, και αυτό είναι που επιδιώκει το DiEM25 που είναι ένα βαθιά πολιτικό κίνημα στο οποίο στρέφεται η νεολαία που συνειδητοποιεί πως καθετί γύρω μας είναι πολιτικό.»
Αναφερόμενος στον απολυταρχισμό των φιλελεύθερων πολιτικών όπως αυτές του Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον απολυταρχισμό των εθνικιστών και των φασιστών, όπως ο Ορμπάν και η Μελόνι, με την τελευταία να την χαρακτηρίζει εξαιρετικό δημιούργημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, τις οποίες και αναγκαστικά η Μελόνι αποδέχθηκε και εφαρμόζει, ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε πως εργάζονται από κοινού ενάντια στην Ευρώπη.
Όσο για τον Μακρόν, σχολίασε πως εμφανίζεται ως ο Γάλλος που θα πείσει το Βερολίνο να υιοθετήσει μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη, εκγερμανίζοντας τη Γαλλία για να πειστεί η Γερμανία να γίνει ευρωπαϊκή η ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λανθασμένα λέγεται πως έχει πρόβλημα δημοκρατίας, καθώς δεν υπάρχει δημοκρατία στην ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει δημοκρατία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, αδύναμη δημοκρατία, αλλά στην ΕΕ δεν υπάρχει δημοκρατία. Πρέπει να εκδημοκρατιστεί και αυτό δεν θα γίνει με μεταρρυθμίσεις και συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο λαός της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει.»
Τέλος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαφθορά στις Βρυξέλλες δήλωσε «Υπάρχουν 40.000 καταγεγραμμένοι λομπίστες στις Βρυξέλλες που καλοπιάνουν τους γραφειοκράτες και τους φονξιοναλιστές ενός συστήματος που σχεδιάστηκε να είναι καρτέλ των μεγάλων επιχειρήσεων ώστε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Είναι συστημική διαφθορά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση των πολιτών της Ευρώπης, αλλά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την ΕΕ.»
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.