Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Naftemporiki TV

Συνεντεύξεις - videos
07 Νοέ, 2023

«Πρέπει να ντρεπόμαστε ως γενιά για το πού βρίσκεται ο κόσμος σήμερα»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης καλεσμένος στην Naftemporiki TV τοποθετήθηκε για τα μείζονα διεθνή γεγονότα αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις ενώ σχολίασε την αναποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τη γενοκτονία στη Γάζα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε το πώς φτάσαμε στη σημερινή, αβάσταχτη, όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση «να βλέπεις έναν πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων περιχαρακωμένων μέσα σε ένα συρματόπλεγμα και να βομβαρδίζονται, όποια κι αν είναι η δικαιολογία του ισραηλινού κράτους» και εξήγησε πώς το κράτος του Ισραήλ εξέθρεψε τη Χαμάς, τη δεκαετία του ‘70 ώστε να δημιουργηθεί αντίπαλο δέος στην τότε παλαιστινιακή αρχή. Όπως είπε «Νετανιάχου και Χαμάς είναι αδέρφια. Έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον. Χωρίς τη Χαμάς δεν θα υπήρχε Νετανιάχου και χωρίς τον Νετανιάχου δεν θα υπήρχε Χαμάς» εξηγώντας πως ο Νετανιάχου και πριν από αυτόν ο Σαρόν είχαν βάλει στόχο να σταματήσει η όποια ειρηνευτική διαδικασία, να καταστραφεί η οποιαδήποτε ελπίδα για δύο κράτη και το έκαναν αυτό ενισχύοντας τη Χαμάς κι εξευτελίζοντας την παλαιστινιακή αρχή. Μάλιστα δήλωσε πως «ο κόσμος αλλάζει μετά από αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ και τον επέκτεινε ακόμα περισσότερο ο Μπάιντεν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αφήνουμε το παγκόσμιο γίγνεσθαι σε μια φάση για την οποία η δική μας γενιά θα πρέπει να ντρέπεται και η επόμενη θα μας εγκαλέσει» είπε χαρακτηριστικά.

 

Στη συνέχεια ανέλυσε οικονομικά και γεωπολιτικά την απόφαση των ΗΠΑ «να αφήνουν έναν πόλεμο να τρέχει για πάντα, αφού κερδίζουν απίστευτα, όχι από όπλα αλλά από το φυσικό αέριο. Συνάμα δίνουν τη δυνατότητα σε Σαουδάραβες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, τον μισό πληθυσμό της Γης να προσανατολίζονται μακριά από το σύστημα πληρωμών του δολαρίου, στο σύστημα πληρωμών του γουάν και το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας μαζί με το ψηφιακό νόμισμα της Tencent το Wechat. Όπως είπε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα «τη διαίρεση αυτού που λέγαμε παγκοσμιοποίηση σε 2 χωριά, από τη μία ΗΠΑ – ΕΕ και από την άλλη ο υπόλοιπος κόσμος, με βάση το ψηφιακό γουάν, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο πληθωρισμό για εμάς, επαναπατρισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων, άρα αύξηση του κόστους και επιβολή τέλους πράσινης μετάβασης και ενέργειας».

Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που η Ε.Ε δεν μπορεί, λόγω των μνημονίων να ανταγωνιστεί την Κίνα καθώς «η πολιτική της λιτότητας ξεκίνησε από την Ελλάδα για να πάει σε Ιταλία, Γαλλία και τελικά Γερμανία, χωρίς καμία επένδυση όλα αυτά τα χρόνια. Η οικονομική βάση της Ε.Ε. είναι μια τεράστια μπανανία, δημογραφικά φθίνουμε και δεν έχουμε καμία συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει ο ομοσπονδοποίηση».

Επίσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ακρίβεια που μαστίζει τον κόσμο, αναλύοντας την αναποτελεσματικότητα των προστίμων και των τεκμηρίων φορολόγησης καταλήγοντας πως «τα πρόστιμα έπρεπε να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ» οι ιδιοκτήτες των οποίων μαζί με την ενέργεια είναι οι ιδιοκτήτες της χώρας, αποκαλύπτοντας πως «είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ που επιτρέπεται σε σούπερ μάρκετ να επιβάλει τέλος διαφήμισης του προϊόντος σου μέσα στο μαγαζί».

«Αν τα πρόστιμα ήταν σοβαρά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας κι αν χτύπαγαν την αιτία του κακού, τα σουπερμάρκετ, τα οποία αυξάνουν αντί να συμπιέζουν το ποσοστό κέρδους τους. Δηλαδή οι πολυεθνικές σπρώχνουν τα κόστη προς τα πάνω και ανεβάζουν τα ποσοστά κέρδους και στα σουπερμάρκετ και στα προϊόντα ελεύθερου εμπορίου, ανταγωνιστικής αγοράς».

Τέλος αναφορικά με το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών εξήγησε πως αυτό σημαίνει πως το κράτος δηλώνει ότι απέτυχε, πως δεν μπορεί να φορολογήσει τον πολίτη και γι’ αυτό θα φανταστεί ποιο είναι το εισόδημά του, πράγμα που συνιστά «αυτοεξευτελισμό του κράτους» και πρόκρινε ως μόνη λύση την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος πληρωμών, με παροχή κινήτρων.

Για το ΜέΡΑ25 μίλησε ανοιχτά για τη διπλή τεράστια ήττα του καλοκαιριού και τη διαδικασία ομφαλοσκόπησης και αυτοκριτικής που πέρασε, για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και επέμεινε στο διάλογο που έχει αρχίσει με πολιτικούς χώρους που δεν ήταν σε κάποιο κόμμα, ένα διάλογο με τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, χωρίς κηδεμόνευση.

Για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξέφρασε πως δεν χαίρεται για τις εξελίξεις από σεβασμό στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ξεκάθαρα πως «η ομπρέλα έπρεπε να είχε ανοίξει τότε που έβρεχε τα μέτρα. Τώρα είναι αργά».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο