Βαρουφάκης στο ACTION24 – «Διάλογος με όποιον προσδιορίζεται ως προοδευτικός»

Συνεντεύξεις - videos
08 Νοέ, 2023

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο και την Ανδριάνα Ζακαρέλη. Η συζήτηση ξεκίνησε με την τελευταία δημοσκοπική άνοδο του ΜέΡΑ25 με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει πως «τις δημοσκοπήσεις δεν τις καταλαβαίνω και δεν θέλω να τις λαμβάνω υπόψη μου, ούτε όταν είναι καλές ούτε όταν είναι κακές. Εμείς την πατήσαμε στις εκλογές του Μαΐου που μας έδιναν ένα ποσοστό από 4,5% έως 5,5%. Οπότε επιτρέψτε μου να μην ασχολούμαι με τις δημοσκοπήσεις ιδίως όταν λένε καλά πράγματα για εμάς».

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αφού εξέφρασε τον σεβασμό του στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και σε όσους πήγαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές και τώρα νιώθουν χαμένοι, σχολίασε πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αρνητική καθώς «δεν είναι καλό για την Αριστερά συνολικά να παρακολουθείς αυτή την εξελισσόμενη κατάντια. Δεν χαιρόμαστε. Σε καμία περίπτωση. Δεν είμαστε το κόμμα που λέει «Τα έχουν κάνει μαντάρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι καλό για εμάς». Δεν είναι έτσι. […] Δεν είναι καλό για την πολιτεία συνολικά, όχι μόνο για την Αριστερά να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κενό. Το κενό δεν είναι ποτέ προπομπός προοδευτικών εξελίξεων».

Σχετικά με τον νέο κόσμο που έρχεται στο ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην πρώτη προσυνεδριακή πολιτιστική και πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 31 Οκτωβρίου, που σηματοδότησε την αρχή της επανασυγκρότησης του ΜέΡΑ25. Εκεί «ήρθε πάρα πολύς νέος κόσμος, κυρίως νέες ηλικίες» που δεν είχαν έρθει από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από χώρο άλλων κομμάτων. «Ήταν άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί με κόμματα, που αντιπαθούσαν τα κόμματα, ως επί το πλείστον. Ήρθαν και κάποιοι που ήταν στον ΣΥΡΖΑ αλλά όχι πρόσφατα. Άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν από την υπόθεση Κασσελάκη, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, «η κατάντια» του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε «το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μού ανακοίνωνε πως ήρθε η ώρα να συμβιβαστεί και να ψηφίσει μνημόνιο. Σκέφτηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε εκείνη τη στιγμή. Πήρε τελικά 8-9 χρόνια. Γιατί; Γιατί, όταν εφαρμόζεις το μνημόνιο στο όνομα της Αριστεράς, ουσιαστικά δρομολογείς τη μετατροπή ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Και η χώρα δεν έχει χώρο για δύο ΠΑΣΟΚ».

Τον κ Κασσελάκη τον χαρακτήρισε «ταφόπλακα» σε αυτό που πάρα πολλοί από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν ότι μπορεί να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να πάει πάρα πολύ καλά. Να γίνει και πρωθυπουργός και να έχει και το logoτου ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό που ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμπορεύτηκα τους 5-6 μήνες, νόμιζε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε. Όλη αυτή η διαδικασία που βλέπουμε τώρα δρομολογήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία, δηλαδή η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα όχι απλά συντηρητικό, αλλά αντιδραστικό. […] Από τη στιγμή που δημιουργείς συνθήκες αδιαμεσολάβητης ηγεσίας γίνεται πάρα πολύ εύκολη αυτή η επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ από έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι και πολύ πετυχημένος, αλλά σε ένα παίγνιο που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Είναι marketing πια». Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ακόμα: «Ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με το logoτου ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό να συμβολίζει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και την απαρχή ενός marketing τεχνάσματος. Ο πρωθυπουργός είναι προϊόν της McKenzy και ο κ Κασσελάκης της Goldman Sacks. Θα μπορούσε κάλλιστα ο κ Κασσελάκης να είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος της ΝΔ, αν υπήρχε εκεί κενή θέση».

Για το θέμα του διαλόγου στην Αριστερά σχολίασε: «Ο διάλογος είναι πάντοτε απαραίτητος.  Είναι θέση που έχει λάβει το Συνέδριό μας το 2020. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για τα βασικά ζητήματα της χώρας με οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός» και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως θα μιλούσε με όλους, συμπεριλαμβανομένου του κ Κασσελάκη αφού χιλιάδες κόσμου που είναι προοδευτικοί τον πιστεύουν όταν εκείνο αυτοπροσδιορίζεται επίσης ως προοδευτικός. Στη συνέχεια επισήμανε πως όλη η συζήτηση για τα εσωκομματικά κουράζει τον κόσμο και είναι λογικό να μην τον ενδιαφέρει καθώς έχει συγκεκριμένα πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, που όπως είπε «έχει γίνει ο εθνικός μας καημός» την χαρακτήρισε ως κάτι πολύ κακό καθώς «δεν βοηθάει σε τίποτα» λέγοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι του δημοσίου χρέους είναι στον ESM, άρα δεν έχει καμία σχέση με την επενδυτική βαθμίδα. Ως προς το ιδιωτικό χρέος, που δεν είναι βιώσιμο, η πρόσφατη εμπειρία έχει αποδείξει πως δεν θα δώσουν κανένα δάνειο οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα προανήγγειλε νέα λιτότητα στην προσπάθεια να μην χάσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, για το γεγονός πως το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ο κ Βαρουφάκης το απέδωσε αφενός στο ότι στενοχώρησε κόσμο με τις αλήθειες που έλεγε και αφετέρου στη διάψευση του 2015 που οδήγησε στην καταβαράθρωση ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ για την προοπτική πολιτικής και εκλογικής συνύπαρξης με τον Ευκλείδη Τσκαλώτο δήλωσε «Την ομπρέλα την ανοίγεις όταν βρέχει αντιλαϊκά μέτρα. Μετά είναι πολύ αργά».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο