Η επιλογή μιας γυναίκας για το αν θα μείνει έγκυος ή όχι είναι -και πρέπει να συνεχίσει να είναι- καθαρά δική της απόφαση! Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά της πατριαρχικής κουλτούρας που την “κυνηγάει” από την στιγμή που γεννιέται είναι και η μητρότητα, διότι υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη που θέλει την γυναίκα να νιώθει πραγματικά “ολοκληρωμένη” μόνο μέσα από την μητρότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία γυναίκα να στιγματίζεται για το αν θα αποφασίσει να κυοφορήσει ή όχι.
Όταν μια γυναίκα διακόπτει την κύηση της είτε από επιλογή (άμβλωση) είτε διακόπτεται λόγω επιπλοκών (αποβολή) τις περισσότερες φορές δυσκολεύετε να μιλήσει ακόμα και στο πιο στενό της περιβάλλον, φοβάται την αντιμετώπιση καθώς ξέρει ότι θα στιγματιστεί. Επίσης οι αντιδράσεις που δέχεται πολλές φορές την κάνουν να νιώθει “ένοχη” γιατί αισθάνεται ότι φταίει εκείνη για ότι έχει συμβεί. Το θέμα της αποβολής και της άμβλωσης δυστυχώς ακόμα και σήμερα αποτελεί για πάρα πολλές γυναίκες ταμπού. Είναι ένα ζήτημα που δεν μιλάνε εύκολα για αυτό όχι μόνο γιατί φοβούνται αλλά και γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν και την κατάλληλη πληροφόρηση πάνω στο θέμα (πολλές γυναίκες αρχίζουν να ενημερώνονται μόνο άμα συμβεί σε εκείνες).
Το ενδεχόμενο μιας αποβολής για μια γυναίκα δεν επηρεάζει μόνο το σώμα της αλλά και την ψυχική της υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλές γυναίκες μετά από μια αποβολή αντιμετωπίζουν συμπτώματα Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD) και κάποιο ποσοστό γυναικών που αποβάλουν παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης ακόμα και 3 χρόνια μετά το γεγονός. Και ενώ αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της αποβολής στην περίπτωση της άμβλωσης μια γυναίκα βρίσκεται πάλι εκτεθειμένη καθώς της ζητάνε να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο οδηγήθηκε σε αυτήν την πράξη. Κάτι που αρκετές φορές έχει πολλές επιπτώσεις στην ψυχολογία της.
Στην Ελλάδα το θέμα της αποβολής και της άμβλωσης αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο θέμα ταμπού. Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάμε παραπάνω ενημέρωση τόσο για το θέμα της αποβολής αλλά και της άμβλωσης, καθώς και για την άμεση ανάγκη της ένταξης του μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία από τις πρώτες κιόλας τάξεις. Διότι η σωστή πληροφόρηση θα βοηθούσε πάρα πολύ τόσο στην ενημέρωση, και αντιμετώπιση αλλά και στο να σταματήσει η αποβολή και η άμβλωση να είναι ταμπού.
Η αρχή έγινε από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας (29/3/21), όπου μετά από διαδικασία της βουλεύτριας τους Εργατικού Κόμματος Τζ. Άντερσεν γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο που ψήφισε σε νόμο το Δικαίωμα Άδειας Πένθους στα ζευγάρια που απέβαλαν. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τόσο τις γυναίκες που αποβάλουν σε οποιαδήποτε περίοδο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και τους συντρόφους και γονείς που υιοθετούν ή αποκτούν παιδί μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας. Αν και ο νόμος δυστυχώς ΔΕΝ περιλαμβάνει την περίπτωση της άμβλωσης, είναι μια καλή αρχή να σταματήσει το θέμα της αποβολής να είναι ταμπού.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.