Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος: Καταθέσαμε τη μήνυση για τη λίστα Πέτσα ώστε η Δικαιοσύνη να ερευνήσει μια υπόθεση για την οποία θα έπρεπε να είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα

Συνεντεύξεις - videos
03 Απρ, 2021

Μέχρι και νεολογισμούς έχουν εισαγάγει στη γλώσσα μας οι συνεχείς προσπάθειες διασπάθισης δημοσίου χρήματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Τα “πετσωμένα” μέσα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τον τελευταίο αυτό χρόνο της πανδημίας, που μπορεί να αποτελούν κοινό τόπο για την κοινή γνώμη, όμως για τις δικαστικές αρχές δεν υπήρξε προφανώς κανένας λόγος να παρέμβουν αυτεπάγγελτα και να ερευνήσουν την υπόθεση.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια πρωτοβουλία 48 πολιτών, οι οποίοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές κατά του Στέλιου Πέτσα και του Θοδωρή Σκυλακάκη για απιστία σε βάρος του δημοσίου και κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου συνυπογράφει μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες τη μήνυση και μιλώντας στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” ανέφερε:

Η πρωτοφανής μεθόδευση που δρομολογήθηκε με τη λίστα Πέτσα θα έπρεπε ήδη να έχει ελεγχθεί από τους δικαστικούς μηχανισμούς, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αυτός ο έλεγχος θα έπρεπε κατά πρώτον να ερευνήσει τον τρόπο κατανομής αυτών των κονδυλίων, αυτού του δημόσιου χρήματος, που μας αφορά όλους άμεσα γιατί προέρχονται από τους φόρους που καταβάλουμε, στη συνέχεια, γιατί πληρώθηκαν τα μέσα για κοινωνικά μηνύματα που όφειλαν να είναι δωρεάν βάσει των υποχρεώσεων που έχουν και τέλος, χρηματοδοτήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και μέσα που ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα, ενισχύοντας στην πραγματικότητα την τσέπη του ιδιοκτήτη τους. Αντάλλαγμα βέβαια για αυτά δώρα θα ήταν η παροχή εύνοιας προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την καθημερινή ενημέρωση.

Το συνολικό ποσό που διατέθηκε, 31 εκ. ευρώ, δεν ήταν ευκαταφρόνητο και κατά συνέπεια θα έπρεπε να ρυθμίζεται σαφώς η κατανομή του. Αντ’ αυτού όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να κατανείμει αυθαίρετα αυτά τα κονδύλια κυρίως σε φιλικά μέσα, πολλά με ελάχιστη επιρροή ή ακόμη και ανύπαρκτα ορισμένες φορές. Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονηθεί ότι η κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μέσων που επωφελήθηκαν και μόνο μετά από την άσκηση έντονης κοινωνικής πίεσης.

Για όλα αυτά τα γεγονότα δεν υπήρξε κάποια δραστηριοποίηση των δικαστικών μηχανισμών και ως εκ τούτου αποφασίσαμε να καταθέσουμε αυτή τη μήνυση ώστε να κινητοποιήσουμε τις δικαστικές αρχές.

Η Εισαγγελία τώρα λοιπόν θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση και να ασκήσει ενδεχομένως και τις αντίστοιχες ποινικές διώξεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παπαστεργίου εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο