Η κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Ακιούγιου της Ν.Τουρκίας προκαλεί εύλογες ανησυχίες ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου.
Το εργοστάσιο προγραμματίζεται σε μια περιοχή που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου του 2021 ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης “οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν δείξει πλήρη αδράνεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 343 χλμ. Ανατολικά του Καστελόριζου και μόλις 87χλμ βορείως της Κύπρου.”
Οι μελέτες των περιβαλλοντικών οργανώσεων προειδοποιούν για την δραματική υποβάθμιση της περιοχής και τη σοβαρή ανισορροπία που θα προκληθεί στη θαλάσσια ζώνη εξαιτίας της διοχέτευσης του νερού ψύξης των αντιδραστήρων στη θάλασσα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει, παρόλες τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις του τοπικού πληθυσμού και Τούρκων επιστημόνων, τη λειτουργία του αντιδραστήρα 1 εντός του 2023 και την πλήρη λειτουργία και των τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 4 × 3200 Mwth έως το 2025.
Πολύ κοντά δε στο σημείο κατασκευής του εργοστασίου υπάρχει το επονομαζόμενο ρήμα Ecemis, στο οποίο συναντώνται η ευρασιατική και η αφρικανική τεκτονική πλάκα.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του αρμόδιου ρυθμιστή ατομικής ενέργειας της Τουρκίας αλλά και του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει το εργοστάσιο, η επιλογή του τόπου εγκατάστασης του εργοστασίου, με τόσο μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, αυξάνει ραγδαία τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος στο μέλλον. Το ερώτημα δεν είναι το εάν θα γίνει πυρηνικό ατύχημα αλλά το πότε. Με καταστροφικές συνέπειες για το ντόπιο πληθυσμό, την Κύπρο που βρίσκεται απέναντι αλλά και τα Δωδεκάνησα.
Είναι προφανές ότι όπως ακριβώς το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, έτσι και τα διεθνή καρτέλ της ενέργειας αδιαφορούν πλήρως για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ντόπιους πληθυσμούς. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει κοινωνικά αποδεκτή αφού ούτε ασφαλής είναι, ούτε φθηνή ενώ έχει συγγένεια και με στρατιωτικές εφαρμογές.
Η διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων μεγάλης διάρκειας ζωής είναι εξαιρετικά ακριβή ενώ η εξόρυξη και ο εμπλουτισμός του ουρανίου μαζί με άλλες βοηθητικές διαδικασίες ευθύνονται για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Είναι επίσης προφανές ότι όπως ακριβώς το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, έτσι και τα διεθνή καρτέλ της ενέργειας αδιαφορούν πλήρως για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ντόπιους πληθυσμούς.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει κοινωνικά αποδεκτή αφού ούτε ασφαλής είναι, ούτε φθηνή ενώ έχει συγγένεια και με στρατιωτικές εφαρμογές.
Η διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων μεγάλης διάρκειας ζωής είναι εξαιρετικά ακριβή ενώ η εξόρυξη και ο εμπλουτισμός του ουρανίου μαζί με άλλες βοηθητικές διαδικασίες ευθύνονται για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Το ΜέΡΑ25, ως ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 στην Ελλάδα, στηρίζει τους 10 πυλώνες για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, υπέρ μιας Ευρώπης των λαών που θα διασφαλίζει την ενεργειακή δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι φυσικές καταστροφές και ο ανθρώπινος πόνος δεν γνωρίζουν σύνορα. Και φυσικά σύνορα δεν γνώριζαν ούτε το Τσερνόμπιλ, ούτε η Φουκουσίμα.
ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσων
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.