Τομέας Περιβάλλοντος: Το Master Plan της Cosco για τον Πειραιά επανέρχεται!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Φεβ, 2023

H κυβέρνηση της Μητσοτάκης ΑΕ επαναφέρει με προεδρικό διάταγμα και πάλι το ζήτημα της επαναδιαμόρφωσης του λιμανιού του Πειραιά από την ΟΛΠ-COSCO προωθώντας το Master Plan της.

Από την Σαλαμίνα μέχρι την Πειραϊκή οι αλλαγές των περιοχών θα είναι δραματικές: διατήρηση ναυπηγείων δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς σημασίας, οικοδομήματα που θα περικλείσουν τις αστικές περιοχές με ξενοδοχεία έως και πλυντήρια αυτοκινήτων (!), αποθήκες LNG με διαπιστωμένους κινδύνους και βέβαια το εξάμβλωμα της κατασκευής νέου προβλήτα στην Πειραϊκή, είναι μόνο μερικά εφιαλτικά παραδείγματα από αυτά που προβλέπει και πάλι το νέο Master Plan.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν επιδιώχθηκε στο παρελθόν το Master Plan να εφαρμοσθεί και πάλι, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της Πειραϊκής, συνδικαλιστικούς φορείς και δήμους του ευρύτερου Πειραιά και τελικά είχε απορριφθεί από Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι σταμάτησε στο ΣτΕ μετά από προσφυγές κατοίκων της Πειραϊκής.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος ανακοινώθηκε με ενθουσιασμό από κάποια ΜΜΕ χωρίς να αναφέρεται, για την ιστορία έστω, ότι στο παρελθόν η προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ είχε σταματήσει το Master Plan. Αλίμονο, η Μητσοτάκης ΑΕ και οι εξυπηρετούμενοι ολιγάρχες της έχουν τον τρόπο τους…

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι η συνεχής περιβαλλοντική (και όχι μόνο) επιβάρυνση των περιοχών του ευρύτερου Πειραιά από τις αυξανόμενες λιμενικές δραστηριότητες δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι επίσης επικίνδυνο να διαμορφώνονται περιοχές με βάση το Master Plan, όπως στον δήμο Πειραιά, όπου αναπλάσεις του μελετώνται με βάση το κριτήριο των τουριστών της κρουαζιέρας (βλέπε νέος προβλήτας). Όπως λοιπόν στηρίξαμε στο παρελθόν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Master Plan της ΟΛΠ-COSCO έτσι ακριβώς θα στηρίξουμε και τις μελλοντικές που σίγουρα θα έρθουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο