Κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη ο Προσυνεδριακός Διάλογος του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα 8 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Δεκ, 2021

Ο Προσυνεδριακός Διάλογος, ενόψει του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 με έμφαση στους τομείς: «Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό», στις 20-23 Ιανουαρίου 2022, κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, με ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Τριανόν», Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) – ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, ώρα 20:00.

Σε μια περίοδο που η ολιγαρχία βουλιάζει τη χώρα σε όλο και βαθύτερη χρεοκοπία, θριαμβολογώντας ότι «δανειζόμαστε φθηνά» (λες και δεν μάθαμε τίποτα από την προ του 2009 εποχή!), η ολοκλήρωση του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 (20-23 Γενάρη 2022) μας δίνει την ευκαιρία να αποτιμήσουμε, αλλά και να  επαναπροσδιορίσουμε, τη στρατηγική και την ιδεολογία μας έτσι ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται.

Από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, το ΜέΡΑ25 μετεξελίχθηκε σταδιακά από το κόμμα που ξαναέφερε το ΟΧΙ του 2015 στη Βουλή σε κόμμα με καθαρή ατζέντα ταξική, αντικαπιταλιστική, αυτοδιαχειριστική – κόμμα που αγωνίζεται μέσα και μαζί με τα κινήματα για την Αποκεντρωμένη Συμμετοχική Δημοκρατία με στόχο την Πράσινη Μετακαπιταλιστική Φεμινιστική Κοινή Ευημερία.

 • Πέραν του Πράσινου Κεϋνσιανισμού: Οι οικονομικές εξελίξεις (ιδίως η πλήρης εξάρτηση κρατών & επιχειρήσεων από την «ποσοτική χαλάρωση» μαζί με την υποκατάσταση μονοπωλιακών αγορών από νέο-φεουδαρχικές ψηφιακές πλατφόρμες) ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν το πρόγραμμα του DiEM25 (Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη) και, συνεπώς, του ΜέΡΑ25. Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο από εκείνο που προτείναμε το 2019.
 • Νέο ολιγαρχικό-πτωχευτικό business model: Από το 2016 και ύστερα, ένας νέος φαύλος κύκλος αποτελεί το business model της ευρωζώνης. Τα χρήματα που τυπώνει διαρκώς η ΕΚΤ για να διασώζει την ευρωζώνη γενούν νέες προσόδους στους ολιγάρχες που ίδρυσαν ταμεία για να απορροφήσουν παλιόχαρτα (π.χ. κόκκινα δάνεια, μετοχές σε εταιρείες-ζόμπι, ομόλογα πτωχευμένων κρατών) και νέα ρευστότητα στις τράπεζες από τις οποίες προήλθαν αυτά τα παλιόχαρτα. Έτσι, (α) η πτώχευση των μικρομεσαίων είναι πηγή πλούτου για τραπεζίτες και αρπακτικά, και (β) θεσμικές λύσεις, σαν αυτές που προτείνει το ΜέΡΑ25, θέτουν ζήτημα επιβίωσης της ολιγαρχικής ΕΕ. Άρα, η αντίστασή τους στις θέσεις μας θα είναι λυσσαλέα. Για αυτό, το ΜέΡΑ25 πρέπει να είναι ειλικρινές με τους πολίτες: Η ψήφος τους στο ΜέΡΑ25 είναι ψήφος εγγυημένης ρήξης!
 • Ευρώ-«Δήμητρα»-Βασικό Εισόδημα:Σήμερα, 3 χρόνια μετά το 4ο Μνημόνιο του Αυγούστου 2018, και ιδίως μετά τις εξελίξεις που έφερε η πανδημία, το ΜέΡΑ25 πρέπει να παραδεχτούμε ξεκάθαρα ότι τα περιθώρια για συστημικές λύσεις εντός της ευρωζώνης έχουν στενέψει – ίσως και να εξαφανίστηκαν. Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών («Δήμητρα»), που λειτουργεί παράλληλα ως
  • το ιδανικό πρώτο βήμα για την δημιουργία εθνικού νομίσματος όποτε και εάν αυτό απαιτηθεί, και
  • η υποδομή ενός μελλοντικού βασικού εισοδήματος

πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ συνοδοιπόρων που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ.

 • Ιδεολογική ταυτότητα: Στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη απευθύναμε σε όλους τους πολίτες το κάλεσμα εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας
  • στη βάση της ανάλυσης ότι η χρεοκοπία αφορά όλες και όλους
  • προτείνοντας πολιτικές ριζοσπαστικές αλλά εντός του πλαισίου του ιδιάζοντος ελληνικού και ευρωπαϊκού καπιταλιστικού συστήματος

Σήμερα, που ένα 25%-30% ωφελείται από την εμβάθυνση της Χρεοδουλοπαροικίας, το ενωτικό μας κάλεσμα θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ότι σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει λόγο – πέραν του πατριωτισμού και της αλληλεγγύης με την πλειοψηφία – να διακινδυνεύσει  την ρήξη με την Χρεοδουλοπαροικία. Οπότε, σαφώς και με ειλικρίνεια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι:

 • Το πρόγραμμά μας δεν αφορά όλους. Αφορά τους προλετάριους, το πρεκαριάτο, τους μικρομεσαίους, τους δημιουργικούς επιχειρηματίες που συνθλίβονται από τους ραντιέρηδες, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τη νεολαία. Στους υπόλοιπους λέμε: Αν σας νοιάζει μόνο το ιδιωτικό συμφέρον σας, ναι, είμαστε αντίπαλοι. Αν όμως σας νοιάζει το μέλλον αυτής της χώρας, η δυνατότητα της κοινωνίας να αναπαράγεται, τότε ελάτε κι εσείς μαζί μας.
 • Το πρόγραμμά μας για ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ βασίζεται στην αποκεντρωμένη αυτο-οργάνωση κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής & διανομής – χωρίς καπιταλιστική οργάνωση και χωρίς κρατική/συγκεντρωτική διαχείριση των νέων συνεταιριστικών μονάδων παραγωγής & διανομής.
 • Το πρόγραμμά μας για τον εκδημοκρατισμό (οικονομικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης, ΜΜΕ, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού κλπ) το προωθούμε με ΔΙΑΣΚΕΠ ΠΑΝΤΟΥ(Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών)

Χαιρετισμό στην αποψινή ομιλία θα απευθύνουν η Ελένη Δεληγιάννη (μέλος της ΠΓ του ΜέΡΑ25), ο Έρικ Έντμαν (πολιτικός διευθυντής DiEM25), η προσφάτως εκλεγμένη Γραμματέας MERA25 Γερμανίας, Julijana Zita και η Μιχαέλα Τσοχαντζή (μέλος της Νεολαίας ΜέΡΑ25).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο