Συνέδριο Ριζοσπαστικοποίησης της Ανάλυσης, της Στρατηγικής και του Οράματος του κόμματος αποφάσισε η ΚΕ του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Οκτ, 2021

Ο κύβος ερρίφθη. Κατά τη Σύνοδό της που διήρκησε όλο το Σαββατοκύριακο, κι η οποία αφιερώθηκε στην επεξεργασία και έγκριση 35σέλιδης εισήγησης του Γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας, η ΚΕ του ΜέΡΑ25 προκήρυξε για τις 20-23 Γενάρη το «1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο: Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό». 

«Σε μια περίοδο που η ολιγαρχία έχει βρει ριζοσπαστικούς τρόπους να κερδίζει βουλιάζοντας την πλειοψηφία στην χρεοκοπία», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης στην ομιλία του προς την ΚΕ, το ΜέΡΑ25 έχει ευθύνη να ριζοσπαστικοποιηθεί ανάλογα». «Η ολοκλήρωση τον Γενάρη του 1ου Διαβουλευτικού μας Συνεδρίου μας δίνει», είπε, «την ευκαιρία να ξαναδούμε την ανάλυσή μας με αυτοκριτική διάθεση, να επικαιροποιήσουμε τις πολιτικές μας και, ναι, να αποκρυσταλλώσουμε την ιδεολογία και το όραμά μας. Μόνο έτσι θα προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται.» 

Αναφερόμενος στους νέους προβληματισμούς που πρότεινε να ενταχθούν στον προσυνεδριακό διάλογο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εστίασε : 

 • Στα περιθώρια που στενεύουν απελπιστικά εντός της ευρωζώνης για την εφαρμογή των καινοτόμων πολιτικών του ΜέΡΑ25 υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της ανάκτησης δημοκρατικής κυριαρχίας. «Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών», κατέληξε «πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ συνοδοιπόρων που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ.»
 • Στην ανάγκη απεγκλωβισμού του ΜέΡΑ25 από έναν Πράσινο Κεϋνσιανισμό που δεν αρκεί. «Οι οικονομικές εξελίξεις», τόνισε «ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό. Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα από εκείνο που προτείναμε το 2019.»
 • Στην σημασία ενός ξεκάθαρου οράματος για μια Συμμετοχική Αποκεντρωμένη Κοινωνία, τεχνολογικά προηγμένη αλλά και απελευθερωμένη τόσο από την εκμεταλλευτική εξουσία του καπιταλιστή όσο και από την συγκεντρωτική εξουσία του γραφειοκράτη.

Όσον αφορά το τι σημαίνει «προοδευτική κυβέρνηση», ένα ερώτημα το οποίο θα τίθεται όλο και πιο πιεστικά, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουν την Χρεοδουλοπαροικία – όχι μια προσβλητική για την πλειοψηφία αναδιανομή εισοδήματος εντός του πλαίσιου της Χρεοδουλοπαροικίας».

Στην δευτερολογία του ο Γραμματέας θύμισε τον διεθνισμό που διαπνέει το κόμμα με δύο απτά παραδείγματα. Το πρώτο παράδειγμα διεθνικής κινηματικής δράσης είναι η γιορταστική εκδήλωση που θα γίνει στο Βερολίνο την 13η Νοεμβρίου, στο θρυλικό θέατρο ΚΙΝΟ, όπου θα ιδρυθεί επίσημα το MeRA25 ως γερμανικό πολιτικό κόμμα (ως, δηλαδή, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 και στη Γερμανία). 

Το δεύτερο παράδειγμα, το οποίο μάλιστα σηματοδοτεί το πως εννοεί το ΜέΡΑ25 την παλλαϊκή συστράτευση, έρχεται από την Βρετανία και, συγκεκριμένα, την απολύτως επιτυχημένη καμπάνια που διοργάνωσε το DiEM25 την εβδομάδα που πέρασε, με έως τώρα συμμετοχή ενός εκατομμυρίου πολιτών αλλά και πολλών προσωπικοτήτων, για την προστασία του Βρετανικού ΕΣΥ (NHS) από την εκ των έσω ιδιωτικοποίηση – μια καμπάνια στην οποία, υπό την ομπρέλα του DiEM25, κατάφεραν να συνεργαστούν προοδευτικές δυνάμεις από την Αριστερά του Εργατικού Κόμματος,, το Πράσινο Κόμμα, συνδικάτα κ.α. που, έως τώρα, δεν είχαν καταφέρει να συνεργαστούν (βλ. εδώ).

Τέλος, η ΚΕ αποφάσισε ότι, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, θα διοργανωθούν πολλές μικρότερες περιφερειακές και τρεις μεγάλες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις (10 Νοεμβρίου στην Πάτρα, 24 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο και 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα).

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Γραμματέα στην ΚΕ του ΜέΡΑ25 

ΜέΡΑ25: Επικαιροποιώντας την Ανάλυση, τη Στρατηγική & το Όραμά μας 

Περίληψη ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 (30 & 31 Οκτωβρίου) που προκήρυξε το «1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο: Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό» για τις 20-23 Γενάρη 2022

Σε μια περίοδο που η ολιγαρχία βουλιάζει τη χώρα σε όλο και βαθύτερη χρεοκοπία, θριαμβολογώντας ότι «δανειζόμαστε φθηνά» (λες και δεν μάθαμε τίποτα από την προ του 2009 εποχή!), η ολοκλήρωση του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 (20-23 Γενάρη 2022) μας δίνει την ευκαιρία να αποτιμήσουμε, αλλά και να  επαναπροσδιορίσουμε, τη στρατηγική και την ιδεολογία μας έτσι ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται. Αυτό προαπαιτεί: (α) ειλικρινή αποτίμηση των αρχικών μας εκτιμήσεων, (β) επικαιροποίηση των στρατηγικών & ιδεολογικών μας επιλογών, και (γ) σαφή απάντηση στο ερώτημα «Τί σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση σήμερα;»

Οι αρχικές εκτιμήσεις & στρατηγικές του DiEM25 και του ΜέΡΑ25

 • Διεθνισμός: Κρίναμε ότι, όπως οι τραπεζίτες προφυλάχθηκαν λειτουργώντας διεθνιστικά (στήνοντας διεθνικές τρόικες για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους), έτσι είχαμε υποχρέωση κι εμείς να λειτουργήσουμε διεθνιστικά δημιουργώντας διεθνικό κίνημα για να προστατεύσουμε τους λαούς. Την μονιμοποίηση της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, και συνεπώς της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, την εκτιμήσαμε ως τακτική του Βερολίνου να επιβάλει μόνιμη λιτότητα στους γερμανούς εργαζόμενους.
 • Grexit: Εκτιμήσαμε ότι η μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας στην Ελλάδα ήταν για τον λαό, μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερη απειλή από ένα Grexit. Όμως, δεδομένου ότι η υιοθέτηση του Grexit ως στόχο (αντί για μέσο) θα διάβρωνε την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και δεδομένης της ετοιμότητάς μας να βγούμε από το ευρώ αν αποδεικνυόταν μετά την πραγματική ρήξη πως δεν υπήρχε εναλλακτική, κρίναμε ότι θα ήταν λάθος να προτάξουμε το Grexit ως στοχο.
 • Υπεύθυνη Ανυπακοή: Επιλέξαμε να καταθέτουμε υπεύθυνες, εποικοδομητικές προτάσεις πολιτικής που ξέρουμε ότι η ολιγαρχία θα απορρίψει παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα και στο σιδερένιο κλουβί της σημερινής Ευρώπης. Γιατί; Επειδή βάζοντάς στο μυαλό των πολιτών την επαναστατική ιδέα ότι, ναι, υπάρχει εναλλακτική ακόμα κι εντός του σαθρού, παρόντος συστήματος, οι πολίτες αρχίζουν να αμφισβητούν το κατεστημένο. Έτσι ριζοσπαστικοποιούνται δημιουργώντας συνθήκες Μαζικής Ανυπακοής.

Επικαιροποίηση των στρατηγικών & ιδεολογικών μας επιλογών

Από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, το ΜέΡΑ25 μετεξελίχθηκε σταδιακά από το κόμμα που ξαναέφερε το ΟΧΙ του 2015 στη Βουλή σε κόμμα με καθαρή ατζέντα ταξική, αντικαπιταλιστική, αυτοδιαχειριστική – κόμμα που αγωνίζεται μέσα και μαζί με τα κινήματα για την Αποκεντρωμένη Συμμετοχική Δημοκρατία με στόχο την Πράσινη Μετακαπιταλιστική Φεμινιστική Κοινή Ευημερία.

 • Πέραν του Πράσινου Κεϋνσιανισμού: Οι οικονομικές εξελίξεις (ιδίως η πλήρης εξάρτηση κρατών & επιχειρήσεων από την «ποσοτική χαλάρωση» μαζί με την υποκατάσταση μονοπωλιακών αγορών από νέο-φεουδαρχικές ψηφιακές πλατφόρμες) ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν το πρόγραμμα του DiEM25 (Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη) και, συνεπώς, του ΜέΡΑ25. Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο από εκείνο που προτείναμε το 2019.
 • Νέο ολιγαρχικό-πτωχευτικό business model: Από το 2016 και ύστερα, ένας νέος φαύλος κύκλος αποτελεί το business model της ευρωζώνης. Τα χρήματα που τυπώνει διαρκώς η ΕΚΤ για να διασώζει την ευρωζώνη γενούν νέες προσόδους στους ολιγάρχες που ίδρυσαν ταμεία για να απορροφήσουν παλιόχαρτα (π.χ. κόκκινα δάνεια, μετοχές σε εταιρείες-ζόμπι, ομόλογα πτωχευμένων κρατών) και νέα ρευστότητα στις τράπεζες από τις οποίες προήλθαν αυτά τα παλιόχαρτα. Έτσι, (α) η πτώχευση των μικρομεσαίων είναι πηγή πλούτου για τραπεζίτες και αρπακτικά, και (β) θεσμικές λύσεις, σαν αυτές που προτείνει το ΜέΡΑ25, θέτουν ζήτημα επιβίωσης της ολιγαρχικής ΕΕ. Άρα, η αντίστασή τους στις θέσεις μας θα είναι λυσσαλέα. Για αυτό, το ΜέΡΑ25 πρέπει να είναι ειλικρινές με τους πολίτες: Η ψήφος τους στο ΜέΡΑ25 είναι ψήφος εγγυημένης ρήξης!  
 • Ευρώ-«Δήμητρα»-Βασικό Εισόδημα: Σήμερα, 3 χρόνια μετά το 4ο Μνημόνιο του Αυγούστου 2018, και ιδίως μετά τις εξελίξεις που έφερε η πανδημία, το ΜέΡΑ25 πρέπει να παραδεχτούμε ξεκάθαρα ότι τα περιθώρια για συστημικές λύσεις εντός της ευρωζώνης έχουν στενέψει – ίσως και να εξαφανίστηκαν. Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών («Δήμητρα»), που λειτουργεί παράλληλα ως 
  • το ιδανικό πρώτο βήμα για την δημιουργία εθνικού νομίσματος όποτε και εάν αυτό απαιτηθεί, και 
  • η υποδομή ενός μελλοντικού βασικού εισοδήματος

πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ συνοδοιπόρων που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ.

 • Ιδεολογική ταυτότητα: Στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη απευθύναμε σε όλους τους πολίτες το κάλεσμα εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας 
  • στη βάση της ανάλυσης ότι η χρεοκοπία αφορά όλες και όλους
  • προτείνοντας πολιτικές ριζοσπαστικές αλλά εντός του πλαισίου του ιδιάζοντος ελληνικού και ευρωπαϊκού καπιταλιστικού συστήματος

Σήμερα, που ένα 25%-30% ωφελείται από την εμβάθυνση της Χρεοδουλοπαροικίας, το ενωτικό μας κάλεσμα θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ότι σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει λόγο – πέραν του πατριωτισμού και της αλληλεγγύης με την πλειοψηφία – να διακινδυνεύσει  την ρήξη με την Χρεοδουλοπαροικία. Οπότε, σαφώς και με ειλικρίνεια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι:

 • Το πρόγραμμά μας δεν αφορά όλους. Αφορά τους προλετάριους, το πρεκαριάτο, τους μικρομεσαίους, τους δημιουργικούς επιχειρηματίες που συνθλίβονται από τους ραντιέρηδες, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τη νεολαία. Στους υπόλοιπους λέμε: Αν σας νοιάζει μόνο το ιδιωτικό συμφέρον σας, ναι, είμαστε αντίπαλοι. Αν όμως σας νοιάζει το μέλλον αυτής της χώρας, η δυνατότητα της κοινωνίας να αναπαράγεται, τότε ελάτε κι εσείς μαζί μας.
 • Το πρόγραμμά μας για ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ βασίζεται στην αποκεντρωμένη αυτο-οργάνωση κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής & διανομής – χωρίς καπιταλιστική οργάνωση και χωρίς κρατική/συγκεντρωτική διαχείριση των νέων συνεταιριστικών μονάδων παραγωγής & διανομής.
 • Το πρόγραμμά μας για τον εκδημοκρατισμό (οικονομικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης, ΜΜΕ, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού κλπ) το προωθούμε με ΔΙΑΣΚΕΠ ΠΑΝΤΟΥ. (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών)

Πως ορίζει το ΜέΡΑ25 την «Προοδευτική Κυβέρνηση» 

 • Προοδευτική κυβέρνηση για μνημονιακά κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει αναδιανομή εισοδήματος και λιγότερος αυταρχισμός εντός του πλαίσιου της Χρεοδουλοπαροικίας
 • Προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουν την Χρεοδουλοπαροικία
  • Την προσβλητική, υποτυπώδη αναδιανομή που επιτρέπει η τρόικα (π.χ. «δωράκια» στους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς), την θεωρούμε μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. 
  • Η αστυνομοκρατία, όσο και να μην την θέλουν ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ (αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία που την ποθεί), είναι εκ των ων ουκ άνευ: όπως είδαμε στις μέρες του ΠΑΣΟΚ & του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εφαρμόζεις (μετα)Μνημόνια η κρατική βία γίνεται απαραίτητη.  

Καμία κυβέρνηση δεν αξίζει τον επιθετικό προσδιορισμό «προοδευτική», και συνεπώς δεν δικαιούται την στήριξη του ΜέΡΑ25, αν δεν δεσμευτεί εκ των προτέρων τουλάχιστον για: 

 • την μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου),
 • την μετωπική σύγκρουση με τα ολιγαρχικά συμφέροντα (π.χ. Ελληνικό-ΟΠΑΠ-ΤΕΡΝΑ-FRAPORT)
 • την κοινωνικοποίηση των ΜΜΕ
 • την κατάργηση των εξορυκτικών & αμυντικών συμφωνιών με Ισραήλ-ΗΠΑ 
 • την ανάκτηση λαϊκής & δημοκρατικής κυριαρχίας επί των βασικών εργαλείων του κράτους (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ)
 • την κατάργηση του μονοπώλιου τραπεζών & τρόικας στο σύστημα πληρωμών.

Η αρχή έγινε με το κάλεσμα της 9ης Μάη 2020 το οποίο πρέπει να έχει συνέχεια με συνεχείς πρωτοβουλίες των μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΜέΡΑ25 έχει υποχρέωση να καλεί ειλικρινά και επιτακτικά σε λαϊκή συστράτευση για την προστασία των πολλών από την ανελέητη και λίαν ευφάνταστη λεηλασία της ολιγαρχίας, καθώς και για την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας επί των θεσμών του ελληνικού κράτους. 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο