Ψηφίσματα ΚΕ ΜέΡΑ25 για τραυματισμό Μ. Απατζίδη από ΜΑΤ και για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Cosco

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Οκτ, 2021

Τα μέλη της ΚΕ του ΜέΡΑ25 αποφάσισαν ομόφωνα να εκδώσουν ένα ψήφισμα για τη σωματική επίθεση και τον τραυματισμό της Bουλεύτριας Μαρίας Απατζίδη από άνδρα των ΜΑΤ και ένα ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Cosco και του Συντονιστικού Σωματείων στις 4 Νοέμβρη.

Ακολουθούν τα σχετικά Ψηφίσματα των μελών της ΚΕ του ΜέΡΑ25.

31.10.21

Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 για τη σωματική επίθεση και τον τραυματισμό της Bουλεύτριας Μαρίας Απατζίδη από άνδρα των ΜΑΤ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 καταδικάζει τη σωματική επίθεση και τον τραυματισμό του μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου Μαρίας Απατζίδη από άνδρα των ΜΑΤ τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στη διαδήλωση για το φόνο άοπλου 18χρονου από αστυνομικά πυρά — και επισημαίνει με έμφαση τον πραγματικό θεσμικό κίνδυνο για τη δημοκρατία από την εντεινόμενη αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Τα φαινόμενα αυτά δε συνέβαιναν συχνά μέχρι πρότινος, ούτε καν στο όργιο καταστολής της πρώτης δεκαετίας των μνημονίων. Η σωματική επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βουλεύτρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της, πρέπει να απασχολεί κατεξοχήν τον «απλό πολίτη». Διότι εάν είναι εφικτό να τραυματίζει η αστυνομία βουλευτές (που αποτελούν θεσμικά πρόσωπα πλαισιωμένα από συνταγματικές διατάξεις και δημοσιότητα, με τον τραυματισμό τους από ΜΑΤ να αποτελεί διακριτό πολιτικό θέμα), τότε είναι ακριβώς ο «απλός πολίτης» που βρίσκεται στο έλεος της αχαλίνωτης βίας της «Προστασίας του Πολίτη», στην ανωνυμία και στο σκοτάδι. Η αστυνομία ήταν ενήμερη για την παρουσία βουλευτών. Η Μαρία Απατζίδη έδειξε τη βουλευτική της ταυτότητα και ενημέρωσε τον αυτουργό των ΜΑΤ για την ιδιότητά της — λαμβάνοντας την απάντηση «δε με νοιάζει». Η ΓΑΔΑ προστατεύει τον αυτουργό μέχρι σήμερα, εγγυώμενη την ατιμωρησία του. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 στην διαμαρτυρία, τη βίαιη επίθεση τη δέχθηκε μια νέα γυναίκα. Τις ίδιες ημέρες παρατηρείται γενικότερη κορύφωση της αστυνομικής βίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 κρούει τον κώδωνα του θεσμικού κινδύνου: βλέπουμε μπροστά μας πρωτοφανή και ανεξέλεγκτη έξαρση του θεσμικού αυταρχισμού. Η κλιμάκωση από την καταστολή ενάντια σε πολίτες στην καταστολή και τον τραυματισμό θεσμικών προσώπων είναι σημαντική και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, το επόμενο επίπεδο;

Η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 χαιρετίζει τη γενναιότητα και το θάρρος κάθε πολίτη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυταρχικές και καταστρεπτικές πολιτικές, όπως και της βουλεύτριας Μαρίας Απατζίδη και όλων των βουλευτών του ΜέΡΑ25, με κόστος και τίμημα στα χέρια της «Προστασίας του Πολίτη» του κ. Θεοδωρικάκου και της Μητσοτάκης Α.Ε..

Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Cosco και του Συντονιστικού Σωματείων στις 4 Νοέμβρη

O τραγικός θάνατος του Δημήτρη Δαγκλή, εργάτη στις εγκαταστάσεις της Cosco, μας συγκλονίζει. Αυτονόητα στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων του που μετουσίωσαν τη θλίψη τους σε αγωνιστική διάθεση και προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που έχουν συναντήσει την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και διεθνώς, και οι οποίοι απεργούν απαιτώντας:

  • Κανένας νεκρός, κανένας με σακατεμένη υγεία για τα κέρδη της εταιρείας.
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όχι στις υπεργολαβίες και τη διάχυση ευθυνών.
  • Οι ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο από δω και πέρα να γίνουν έξι ατόμων.
  • Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Οι ζωές των εργατών δεν μπορεί να είναι αναλώσιμες προς όφελος της κερδοφορίας των ολιγαρχών.

Παράλληλα, στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις με πρώτη την απεργία του Συντονιστικού Σωματείων στις 4 Νοέμβρη, που χτυπούν στη ρίζα του προβλήματος στους εργασιακούς χώρους με αιτήματα όπως:

-Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη

-Συλλογικές συμβάσεις/όχι στην ενοικιαζόμενη εργασία

-Ανθρώπινα ωράρια – αξιοπρεπείς μισθοί – ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Οι εργαζόμενοι, με τη συλλογική τους δράση μπορούν να ξεπεράσουν τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, να νικήσουν την προπαγάνδα των media και την κρατική καταστολή.

Είμαστε μαζί τους, ο αγώνας ενάντια στη Χρεοδουλοπαροικία είναι κι ένας αγώνας για αξιοπρέπεια και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο