Η ΚΕ του ΜέΡΑ25 αποφάσισε ομόφωνα την Ριζοσπαστικοποίηση του Κόμματος ενόψει του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί 20-23 Γενάρη 2022

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Νοέ, 2021

Σε μια περίοδο που η ολιγαρχία βουλιάζει τη χώρα σε όλο και βαθύτερη χρεοκοπία, θριαμβολογώντας ότι «δανειζόμαστε φθηνά» (λες και δεν μάθαμε τίποτα από την προ του 2009 εποχή!), η ολοκλήρωση του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 στις 20 με 23 Γενάρη του 2022, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 εγκρίνοντας την Εισήγηση του Γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος, μας δίνει την ευκαιρία να αποτιμήσουμε, αλλά και να  επαναπροσδιορίσουμε, τη στρατηγική και την ιδεολογία μας έτσι ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται. Αυτό προαπαιτεί ειλικρινή αποτίμηση των αρχικών μας εκτιμήσεων και επικαιροποίηση των στρατηγικών και ιδεολογικών μας επιλογών.

Οι αρχικές εκτιμήσεις και στρατηγικές του DiEM25 και του ΜέΡΑ25

Διεθνισμός: Κρίναμε ότι, όπως οι τραπεζίτες προφυλάχθηκαν λειτουργώντας διεθνιστικά (στήνοντας διεθνικές τρόικες για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους), έτσι είχαμε υποχρέωση κι εμείς να λειτουργήσουμε διεθνιστικά δημιουργώντας διεθνικό κίνημα για να προστατεύσουμε τους λαούς. Την μονιμοποίηση της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, και συνεπώς της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, την εκτιμήσαμε ως τακτική του Βερολίνου να επιβάλει μόνιμη λιτότητα στους Γερμανούς εργαζόμενους.

Grexit: Εκτιμήσαμε ότι η μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας στην Ελλάδα ήταν για τον λαό, μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερη απειλή από ένα Grexit. Όμως, δεδομένου ότι η υιοθέτηση του Grexit ως στόχο (αντί για μέσο) θα διάβρωνε την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και δεδομένης της ετοιμότητάς μας να βγούμε από το ευρώ αν αποδεικνυόταν μετά την πραγματική ρήξη πως δεν υπήρχε εναλλακτική, κρίναμε ότι θα ήταν λάθος να προτάξουμε το Grexit ως στόχο.

πεύθυνη Ανυπακοή: Επιλέξαμε να καταθέτουμε υπεύθυνες, εποικοδομητικές προτάσεις πολιτικής που ξέρουμε ότι η ολιγαρχία θα απορρίψει παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα και στο σιδερένιο κλουβί της σημερινής Ευρώπης. Γιατί; Επειδή βάζοντάς στο μυαλό των πολιτών την επαναστατική ιδέα ότι, ναι, υπάρχει εναλλακτική ακόμα κι εντός του σαθρού, παρόντος συστήματος, οι πολίτες αρχίζουν να αμφισβητούν το κατεστημένο. Έτσι ριζοσπαστικοποιούνται δημιουργώντας συνθήκες Μαζικής Ανυπακοής.

Επικαιροποίηση των στρατηγικών & ιδεολογικών μας επιλογών

Από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, το ΜέΡΑ25 μετεξελίχθηκε σταδιακά από το κόμμα που ξαναέφερε το ΟΧΙ του 2015 στη Βουλή σε κόμμα με καθαρή ατζέντα ταξική, αντικαπιταλιστική, αυτοδιαχειριστική – κόμμα που αγωνίζεται μέσα και μαζί με τα κινήματα για την Αποκεντρωμένη Συμμετοχική Δημοκρατία με στόχο την Πράσινη Μετακαπιταλιστική Φεμινιστική Κοινή Ευημερία.

Πέραν του Πράσινου Κεϋνσιανισμού: Οι οικονομικές εξελίξεις (ιδίως η πλήρης εξάρτηση κρατών και επιχειρήσεων από την «ποσοτική χαλάρωση» μαζί με την υποκατάσταση μονοπωλιακών αγορών από νέο-φεουδαρχικές ψηφιακές πλατφόρμες) ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν το πρόγραμμα του DiEM25 (Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη) και, συνεπώς, του ΜέΡΑ25. Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο από εκείνο που προτείναμε το 2019.

Νέο ολιγαρχικό-πτωχευτικό business model: Από το 2016 και ύστερα, ένας νέος φαύλος κύκλος αποτελεί το business model της ευρωζώνης. Τα χρήματα που τυπώνει διαρκώς η ΕΚΤ για να διασώζει την ευρωζώνη γενούν νέες προσόδους στους ολιγάρχες που ίδρυσαν ταμεία για να απορροφήσουν παλιόχαρτα (π.χ. κόκκινα δάνεια, μετοχές σε εταιρείες-ζόμπι, ομόλογα πτωχευμένων κρατών) και νέα ρευστότητα στις τράπεζες από τις οποίες προήλθαν αυτά τα παλιόχαρτα. Έτσι, η πτώχευση των μικρομεσαίων είναι πηγή πλούτου για τραπεζίτες και αρπακτικά, και θεσμικές λύσεις, σαν αυτές που προτείνει το ΜέΡΑ25, θέτουν ζήτημα επιβίωσης της ολιγαρχικής ΕΕ. Άρα, η αντίστασή τους στις θέσεις μας θα είναι λυσσαλέα. Για αυτό, το ΜέΡΑ25 πρέπει να είναι ειλικρινές με τους πολίτες: Η ψήφος τους στο ΜέΡΑ25 είναι ψήφος εγγυημένης ρήξης!

Ευρώ – «Δήμητρα» – Βασικό Εισόδημα: Σήμερα, 3 χρόνια μετά το 4ο Μνημόνιο του Αυγούστου 2018, και ιδίως μετά τις εξελίξεις που έφερε η πανδημία, το ΜέΡΑ25 πρέπει να παραδεχτούμε ξεκάθαρα ότι τα περιθώρια για συστημικές λύσεις εντός της ευρωζώνης έχουν στενέψει – ίσως και να εξαφανίστηκαν. Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών («Δήμητρα»), που λειτουργεί παράλληλα ως το ιδανικό πρώτο βήμα για την δημιουργία εθνικού νομίσματος όποτε και εάν αυτό απαιτηθεί, και η υποδομή ενός μελλοντικού βασικού εισοδήματος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ συνοδοιπόρων που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ.

Ιδεολογική ταυτότητα: Στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη απευθύναμε σε όλους τους πολίτες το κάλεσμα εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας στη βάση της ανάλυσης ότι η χρεοκοπία αφορά όλες και όλους προτείνοντας πολιτικές ριζοσπαστικές αλλά εντός του πλαισίου του ιδιάζοντος ελληνικού και ευρωπαϊκού καπιταλιστικού συστήματος.

Σήμερα, που ένα 25%-30% ωφελείται από την εμβάθυνση της Χρεοδουλοπαροικίας, το ενωτικό μας κάλεσμα θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ότι σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει λόγο – πέραν του πατριωτισμού και της αλληλεγγύης με την πλειοψηφία – να διακινδυνεύσει  την ρήξη με την Χρεοδουλοπαροικία. Οπότε, σαφώς και με ειλικρίνεια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι:

Το πρόγραμμά μας δεν αφορά όλους. Αφορά τους προλετάριους, το πρεκαριάτο, τους μικρομεσαίους, τους δημιουργικούς επιχειρηματίες που συνθλίβονται από τους ραντιέρηδες, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τη νεολαία. Στους υπόλοιπους λέμε: Αν σας νοιάζει μόνο το ιδιωτικό συμφέρον σας, ναι, είμαστε αντίπαλοι. Αν όμως σας νοιάζει το μέλλον αυτής της χώρας, η δυνατότητα της κοινωνίας να αναπαράγεται, τότε ελάτε κι εσείς μαζί μας.

Το πρόγραμμά μας για ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ βασίζεται στην αποκεντρωμένη αυτο-οργάνωση κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής & διανομής – χωρίς καπιταλιστική οργάνωση και χωρίς κρατική/συγκεντρωτική διαχείριση των νέων συνεταιριστικών μονάδων παραγωγής & διανομής.

Το πρόγραμμά μας για τον εκδημοκρατισμό (οικονομικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης, ΜΜΕ, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού κλπ) το προωθούμε με ΔΙΑΣΚΕΠ ΠΑΝΤΟΥ(Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο