Κι οι μικρομεσαίοι, μαζί με τους διανομείς, βορά στο θηρίο Wolt-Efood

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Σεπ, 2021

Με τις γενναίες κινητοποιήσεις τους οι διανομείς διαφωτίζουν την κοινή γνώμη για την σχεδιασμένη εξαθλίωση τους από τις διάφορες Wolt-Efood που τους θέλουν δίκυκλα ρομποτάκια παντός καιρού χωρίς δικαιώματα ή προστασία.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση εκμετάλλευσης που φέρνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες βασίζονται οι διάφορες Wolt-Efood: η εκμετάλλευση των εστιατορίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων που με το ζόρι επιβιώνουν.

Αρχικά, οι Wolt, Efood κλπ ξεκίνησαν να παρέχουν απλές υπηρεσίες διανομής στα σουβλατζίδικα, στις πιτσαρίες, στα εστιατόρια της γειτονιάς. Όμως, αφού συγκέντρωσαν τεράστιο όγκο δεδομένων για τους πελάτες τους (τί τρώνε, πότε το τρώνε, πόσα ξοδεύουν κλπ) ξάφνου οι ψηφιακές αυτές πλατφόρμες αποκτούν τεράστια δύναμη απέναντι στα μαγαζιά τα οποία, υποτίθεται, εξυπηρετούν. Ξάφνου, μπορούν να τα εκβιάζουν – δεδομένου ότι οι πελάτες έχουν μάθει να παίρνουν τηλέφωνο ή να παραγγέλνουν ψηφιακά από τις Wolt, Efood κλπ. Πολύ γρήγορα, τα ήδη πενιχρά περιθώρια κέρδους των μικρομεσαίων τα τσεπώνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Ένα δικέφαλο τέρας, λοιπόν, αναδύεται στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας: Ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Wolt και Efood, με ένα στόμα να κατασπαράζει τους διανομείς ενώ το άλλο κατασπαράζει τους μικρομεσαίους.

Για αυτό ο αγώνας των διανομέων είναι και αγώνας των μικρομεσαίων κόντρα στην νέα τεχνοφεουδαρχία των Wolt και Efood που εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα απογειώνεται επί «Μητσοτάκης ΑΕ».

Το ΜέΡΑ25, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στηρίζει με αναλύσεις, δράσεις και τροπολογίες τον αγώνα διανομέων και μικρομεσαίων. Είμαστε εδώ όχι μόνο για την αντίσταση στις Wolt, Efood και Σια αλλά και για το επόμενο, καθοριστικό βήμα, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία νέων συνεργατικών συνεταιρισμών τόσο στη διανομή όσο και στην παραγωγή.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο