Αγγελική Αδαμοπούλου: Καλύπτει το Υπουργείο Εργασίας την Wolt; Ερωτήματα σχετικά με εγκύκλιο Βρούτση και γνωμάτευση ΕΦΚΑ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Σεπ, 2021

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες efood και wolt, αναφερόμενη στη σιωπή του Υπουργείου Εργασίας για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ σε διανομείς.

Μετά από ερώτημα που υπέβαλε η efood στον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την ευρεία χρήση των τίτλων κτήσης στη Wolt, ο ΕΦΚΑ, με κοινοποίηση στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπ. Εργασίας, αποφαίνεται ότι η εργασία του διανομέα δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας.

Τον Νοέμβριο του 2020 εκδίδεται εγκύκλιος με την υπογραφή του κ. Βρούτση (η οποία στηρίζεται στο έγγραφο του ΕΦΚΑ) διευκρινίζοντας πως οι διανομείς της Wolt πρέπει να έχουν εξαρτημένη εργασία και δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Τον Ιούνιο του 2021 ψηφίζεται ο νόμος Χατζηδάκη όπου θεσπίζεται τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματά τους.

Η νομοθέτηση του κ. Χατζηδάκη αντιτίθεται σε αυτή του κ. Βρούτση, αλλά και στην εργατική νομοθεσία όπως αυτή ίσχυε μέχρι πρόσφατα, καθώς ο νόμος κατέστησε υπό προϋποθέσεις σύννομη την πρακτική που εφαρμόζουν οι ανωτέρω εταιρίες.

Ο Υπουργός Εργασίας καλείται να απαντήσει εάν προτίθεται να επαναφέρει το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο και να τοποθετηθεί σχετικά με το γιατί το Υπουργείο, μετά τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα για ελέγχους του ΣΕΠΕ σε διανομείς, αποφεύγει οποιαδήποτε νύξη για την εταιρεία Wolt.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο