Η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι φυσικό φαινόμενο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Δεκ, 2022

Οι διαρκώς εντεινόμενες ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου «φυσικού φαινομένου». Έχουν συγκεκριμένο λόγο και αιτία: ιδιωτική κερδοσκοπική αγορά λέγεται! Εφόσον λοιπόν οι χονδρέμποροι και οι πολυεθνικές του φαρμάκου ορίζουν την αγορά, έχουμε είτε εξαγωγές σκευασμάτων για αποκομιδή υψηλότερων κερδών, είτε μειούμενες εισαγωγές προς την Ελλάδα από τις πολυεθνικές, επίσης για τον ίδιο λόγο: το κέρδος.

Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας πάνω στο φάρμακο. Συνεπώς δεν μπορεί η Κυβέρνηση και ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, να κρύβονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε πολύ βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Απαιτείται εδώ και τώρα:

  • Επανασύσταση της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών φαρμάκων, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης προς κάλυψη απρόβλεπτων έκτακτων αναγκών (π.χ. πανδημία)
  • Αυστηροποίηση της νομοθεσίας με στόχο την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών του πληθυσμού, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ
  • Απλούστευση διαδικασιών εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων
  • Υποχρέωση αύξησης του διατηρούμενου στοκ

Ταυτόχρονα, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει πρόταση για πάγια λύση στο ζήτημα των φαρμάκων και με την επανεξέταση προς μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και την καθολική ενεργοποίηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Με την επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στην κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ και την θέσπιση διαρκούς διαδικασίας επαναξιολόγησης και την επικαιροποίηση του καταλόγου τους. Με την επιστημονική αξιολόγηση των διαφημίσεων προς το κοινό. Με πλαίσιο ελέγχου τέλος, των ηλεκτρονικών πωλήσεων, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια και τη διόρθωση στρεβλώσεων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο