Να ιδρυθεί επιτέλους δημόσια Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) στη χώρα μας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Δεκ, 2022

Οι καλλιτέχνες, συνεχίζουν, με την κοινωνία στο πλευρό τους, να αντιδρούν στο Προεδρικό Διάταγμα έκτρωμα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, για τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού και να απαιτούν την άμεση απόσυρση του. Η Κυβέρνηση επιμένει στην διατήρηση αυτού του αίσχους, αν λάβουμε υπόψη μας και τα ψέματα που αράδιασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, τα οποία δεν επιλύουν τα πραγματικά, συσσωρευμένα και υπαρκτά προβλήματα στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Είναι όμως σαφές, πως η Μητσοτάκης Α.Ε. σε συνέχεια και των μνημονιακών προκατόχων της, επιλέγει συνειδητά την προώθηση της ιδιωτικομανούς ατζέντας και στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Στον αντίποδα, το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει άμεσα:

1. Ίδρυση δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ΑΣΠΤ που θα ξεκινήσει ως «συνομοσπονδία» των υπαρχουσών σχολών υψηλού επιπέδου υπό δημόσια διοίκηση ή εποπτεία (π.χ. Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ωδείου Αθηνών, Κρατικής Σχολής Χορού κλπ.) – στο πρότυπο του Λονδρέζικου University of the Arts.

2. Η νέα αυτή ΑΣΠΤ να επωμιστεί την εκπόνηση εθνικού προγράμματος σπουδών για κάθε παραστατική τέχνη και να της ανατεθεί η ουσιαστική επίβλεψη όλων των κατά τόπους ιδιωτικών και δημοτικών σχολών, ωδείων κλπ.

Δεν μπορεί να συνεχίζει η Πολιτεία με ημίμετρα να προωθεί τα αντίμετρα, που το μόνο που κάνουν είναι να υποβαθμίζουν διαρκώς τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Να αποσυρθεί το ταπεινωτικό προεδρικό διάταγμα. Να ιδρυθεί επιτέλους δημόσια Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) στη χώρα μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο