Παλαιστινιακό & Προοδευτική Ατζέντα: Το DiEM25 αποδεικνύει την «δημοκρατία στην πράξη» μέσα από 2 πολύ σημαντικά ψηφίσματα

Συνεντεύξεις - videos
12 Ιούν, 2021

Το DiEM25, το διεθνικό κίνημα του οποίου το ΜέΡΑ25 αποτελεί την ελληνική εκλογική πτέρυγα, πιστό στην ταυτοτική του διακήρυξη για «Δημοκρατία στην Πράξη», ολοκλήρωσε μόλις δύο πολύ σημαντικές ψηφοφορίες, με διαδικασίες υποδειγματικές που θα έπρεπε να γίνουν ο κανόνας προς μίμηση, όχι μόνο για τη «δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας» αλλά για τη δημοκρατία-χωρίς-σύνορα, με κινητοποίηση και ενδυνάμωση της βάσης, θρυμματίζοντας και καταργώντας τα στεγανά και τις στρεβλώσεις των παραδοσιακών αρχηγοκεντρικών σχηματισμών.

Η πρώτη ψηφοφορία, που θα ορίσει καθοριστικά τα επόμενα βήματα του DiEM25, είχε θέμα «Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη», και συγκεκριμένα τις Προοδευτικές Πολιτικές που προκρίνει το DiEM25 για τη δεκαετία που διανύουμε. Προτάσεις που συνδυάζουν κομμάτια από την «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» καθώς και πολιτικές πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν από τη συνθήκη της πανδημίας. Οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν από σχεδόν το σύνολο των ψηφισάντων. Δείτε την Προοδευτική Ατζέντα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του DiEM25 για τη δεκαετία του 2020 εδώ.

Η δεύτερη ψηφοφορία αφορούσε τη στάση που θα κρατήσει το DiEM25 στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Εδώ, σε ένα ζήτημα που από τη φύση του προκαλεί εντάσεις, η «δημοκρατία στην πράξη» του DiEM25 είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και υπόδειγμα διαδικασίας και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Τρείς επιλογές αναμετρήθηκαν μετά από συζήτηση βδομάδων.

Η πρώτη, που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή του κινήματος, πέρα από κύρωση για το Ισραήλ και μια ξεκάθαρες τοποθέτηση ενάντια στα εγκλήματα του καθεστώτους Νετανιάχου, καλούσε τα μέλη να επιτρέψουν στο DiEM25 να πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ ενός κοινού κράτους δικαίου με ίσα δικαιώματος για όλους τους πολίτες, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η δεύτερη, που κατατέθηκε από 11 μέλη του κινήματος, υποστήριζε παρόμοιες θέσεις με τη πρώτη αλλά υποστήριζε κάποια συγκεκριμένη λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Και η τρίτη επιλογή, το DiEM25 να μην πάρει επίσημη θέση στο ζήτημα.

Ύστερα από διαδικτιακό ντεμπέιτ ανάμεσα στους υποστηρικτές των θέσεων, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά χιλιάδες μέλη, πάνω από το 50% των ενεργών μελών του DiEM25 ψήφισε, καταλήγοντας στην υιοθέτηση της πρώτης πρότασης. Η δεύτερη πρόταση συγκέντρωση σημαντικό αριθμό ψήφων, δείχνοντας πόσο αμφίρροπο ήταν το αποτέλεσμα, και πολύ χαμηλά κινήθηκε η επολογή της μη θέσης, δείχνοντας πόσο σημαντικό ήταν για τα μέλη να εκφραστούν μέσα από το κίνημά τους για το φλέγων αυτό θέμα.

Είχαν επίσης προηγηθεί ζωηρές και εξαντλητικές συζήτησεις στο εσωτερικό φόρουμ του DiEM25, καθώς και δύο συζητήσεις στο DiEM TV για το θέμα. Στην πρώτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καλεσμένο τον Omar Barghouti, συνιδρυτή του κινήματος BDS. Στη δεύτερη, ο David Adler και ο Arturo Desimone, φιλοξενούσαν τον Αμερικάνο συγγραφέα, πολιτκκό επιστήμονα και ακτιβιστή Norman Finkelstein, και τον Mouin Rabbani, αναλυτή που ειδικεύεται στο Παλαιστινιακό και τη σύγκρουση Αράβων-Ισραήλ.

Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθύς είναι ο προβληματισμός σε ένα τόσο σύνθετο θέμα, αλλά και πως η Δημοκρατία πάντα θα είναι πάντα η σωστή απάντηση, όποιο κι αν είναι το ερώτημα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο