Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Καταδικάζουμε την καμπάνια ενοχοποίησης των γυναικών και αναίρεσης των φεμινιστικών κατακτήσεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Ιούν, 2021

Και -καθόλου- ξαφνικά και -καθόλου τυχαία, η Δημόσια Τηλεόραση προβάλλει ένα διαφημιστικό σποτ προωθώντας μια ακραία πατριαρχική και συντηρητική αντίληψη άλλων εποχών, προσβλητική για τη γυναίκα και τη δυνατότητά της να κυοφορεί, ταυτίζοντας τον ρόλο της γυναίκας καθώς και την ίδια της την ύπαρξη με την τεκνοποίηση και την αναπαραγωγή του είδους.

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, δηλ. κατά βάση σε ένα συνέδριο που προωθεί μία σειρά από ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες τεχνητής γονιμοποίησης και γονιμότητας, με πλειοψηφική ανδροκρατούμενη επιστημονική ομάδα και ομιλητές, συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ορισμένοι από τους οποίους κατά το παρελθόν έχουν επανειλημμένα εκφραστεί με ακραίες, μισανθρωπικές θέσεις, καθώς, επίσης, βουλευτές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της οποίας διοργανωνόταν το Συνέδριο, απέσυρε αργά χθες το βράδυ τη στήριξή της μετά από τις γενικευμένες αντιδράσεις.

Ως τομέας Ισότητας φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε απερίφραστα τη συγκεκριμένη καμπάνια, και κυρίως το πνεύμα του Συνεδρίου, που διαβάζουμε πίσω από αυτήν. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας στην αναχρονιστική, εθνοπατριαρχική πολιτική της Ν.Δ. που προωθεί το μοντέλο μιας μητρότητας που υποβιβάζει και εργαλειοποιεί τις γυναίκες, τις οποίες η Ν.Δ. ουδέποτε στήριξε έμπρακτα με πολιτικές υπέρ της μητρότητας και της εργασίας. Τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλήττουν σοβαρά την οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον γυναικών και ανδρών, την εργαζόμενη μητέρα και την πέρα από φύλα γονεϊκότητα.

Οι γυναίκες κατέκτησαν με κόπο και αγώνες το δικαίωμα τους να επιλέγουν εάν θα κάνουν παιδιά ή όχι, και σε ποιο περιβάλλον θα τα ανατρέφουν. Δεν είναι μηχανήματα αναπαραγωγής. Δεν είναι αντικείμενα προς εκμετάλλευση κάθε θρησκευτικής και πατριαρχικής ιδεολογίας. Ούτε καταναλώτριες προϊόντων τεχνητής γονιμοποίησης, που προωθεί το εν λόγω συνέδριο πουλώντας το φόβο του γήρατος, σφυρίζοντας τη λήξη της βιολογικής αναπαραγωγής για τις γυναίκες. Στην πολιτεία που ζητάμε και υπερασπιζόμαστε, το ζητούμενο είναι η ελευθερία του κάθε πολίτη να μπορεί να επιλέγει, η ανεξαρτησία του να πραγματώνει τις επιλογές του και η ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τον παραγωγικό και αναπαραγωγικό τους ρόλο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο