Τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και τα φαινόμενα ανικανότητας στη διαχείριση της πανδημίας καυτηρίασε κατά τη συνέντευξή του στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” ο γιατρός Γιώργος Βήχος:
Η έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λείπει σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Οι συνάδελφοι των νοσοκομείων έχουν ονομαστεί ως γιατροί της πρώτης γραμμής, και δικαίως γιατί πράγματι είναι, όμως ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας πρώτη γραμμή θα έπρεπε να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εκεί θα έπρεπε να δίνεται η μεγάλη μάχη, γιατί αν αφήσουμε αυτή τη γραμμή, όπως τελικά την έχουμε αφήσει, είναι σίγουρο ότι στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ θα έχουμε πολύ περισσότερα θύματα. Δυστυχώς, η όποια μάχη κατά της υγειονομικής κρίσης περιορίζεται στα νοσοκομεία. Δεν έχουν βγει θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της νόσου covid στο σπίτι. Βέβαια, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο αντιϊκό φάρμακο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο, όμως υπάρχουν θεραπευτικά σχήματα που μπορούν να περιορίσουν τη ροή των ασθενών από το σπίτι τους στο νοσοκομείο, ώστε να αντέξει το υγειονομικό σύστημα μιας χώρας, δεδομένου ότι θα καθυστερήσει η ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αν δεν γίνει κατανοητό αυτό από την κυβέρνηση, τις εικόνες που βλέπουμε τελευταία στα νοσοκομεία θα συνεχίσουμε να τις βλέπουμε.
Ένα επιπλέον λάθος που γίνεται αυτές τις ημέρες σχετίζεται με την επιστράτευση των 200 περίπου γιατρών. Αυτοί οι γιατροί στα ιδιωτικά τους ιατρεία δέχονταν και εξυπηρετούσαν ασθενείς και κατά κάποιο τρόπο λειτουργούσαν ανασχετικά ως προς την πορεία των νοσούντων από το σπίτι στο νοσοκομείο. Τώρα, αναγκάζονται να σταματήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα που προσέφεραν και καλούνται να συνεισφέρουν σε νοσοκομειακή ιατρική, στην οποία δεν έχουν εμπειρία. Αντί να ενισχύσουν τους γιατρούς αυτούς σε αυτό που ξέρουν να κάνουν στο μέτωπο της πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει δύο πράγματα: το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, καθώς και ότι επείγει η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και η επιστράτευση του προσωπικού τους.
Μέχρι στιγμής, η όλη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ένα μείγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας. Και είναι ένα μείγμα πολύ επικίνδυνο γιατί παράγει νόσο και θάνατο. Τα ίδια λέγαμε και την περίοδο 2012-14, όταν η πληθυσμιακή ομάδα που αντιμετώπιζε αυτούς τους κινδύνους ήταν οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι βέβαια ήταν κάποια εκατομμύρια. Όπως και τότε, οι κυβερνώντες βλέπουν το πρόβλημα, βλέπουν τις επιπτώσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν γνωρίζουν τις λύσεις και όμως δεν κάνουν τίποτα.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.