Λεφτά υπάρχουν… για τους Καναλάρχες!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Μαρ, 2021

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού κ Αθλητισμού, για την κατανομή στις αθλητικές ομάδες των εσόδων που δικαιούνται από τη φορολόγηση στα κέρδη από τα τυχερά παίγνια, στα πλαίσια της παρ. 2 του άρθρου 60 του Ν.2961/2001, που ορίζει ότι: «Ποσοστό των εσόδων από την ανωτέρω κατηγορία φόρων (=φόροι στα κέρδη από τυχερά παίγνια) χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Οι υπουργοί λοιπόν αποφάσισαν τη Δευτέρα, €29,2εκ. από τα έσοδα της ανωτέρω φορολογίας, να πάνε στις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες. Αποφάσισαν και τον τρόπο κατανομής του ποσού. Από τα €29,2εκ., τα €22εκ. θα πάνε στις ομάδες της Α’ Εθνικής Ποδοσφαίρου, στη Superleague, δηλαδή στον Ολυμπιακό (Mega Channel – ΝΕΑ – ΒΗΜΑ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ – IN.GR – Μαρινάκης), τον ΠΑΟ (ΣΚΑΙ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Αλαφούζος), την ΑΕΚ (ΟΠΑΠ – ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣη κυβέρνηση δίνει χρήματα από φορολογία στα τυχερά παίγνια σε μέτοχο του ΟΠΑΠ!!!) και τον ΠΑΟΚ (OPEN – ΕΘΝΟΣ – SDNA.GRΣΑΒΒΙΔΗΣ), με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας ουσιαστικά να επιτελούν το ρόλο του ουραγού, του ακόλουθου των επιταγών των τεσσάρων μεγάλων που ολιγοπωλούν τον κλάδο. Στις ομάδες της Α’ Κατηγορίας Μπάσκετ, της Basket League, θα πάνε €3εκ, στις ομάδες της Volley League €1,2εκ και στις ομάδες της Β’ Κατηγορίας Ποδοσφαίρου, τη Superleague 2, θα πάνε €3εκ. Όπως αναγράφεται στην ΚΥΑ, τα ποσά θα μοιραστούν ισόποσα σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά πρωταθλήματα. Με δεδομένο όμως πως οι εν λόγω καναλάρχες και ο μέτοχος του ΟΠΑΠ, έχουν στην ιδιοκτησία τους και ηγέτιδες ομάδες σε μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ έχουν συσχέτιση και με ομάδες της Β’ Κατηγορίας, €8εκ με €10εκ θα καταλήξουν αθροιστικά στις τσέπες τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν επιλογή για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει επειδή δεν επαρκούν οι ΜΕΘ και το «κόστος για αυτές είναι αχρείαστο» κατά Βορίδη, εφευρίσκει τρόπους να ταΐζει διαρκώς τους ολιγάρχες με ζεστό δημόσιο χρήμα (χρήμα που ισοδυναμεί με το κόστος δημιουργίας 50 κλινών ΜΕΘ), για να συνεχίζουν από τα ΜΜΕ τους το λιβάνισμα του «ηγέτη» και τη σιγή ασυρμάτου για το Ελληνικό, τη Χαλκιδική, τις Δημόσιες Συμβάσεις, το €1,3δισ δώρο στην Πειραιώς, τον Ηρακλή, τον Πτωχευτικό, την καταστολή και φυσικά το τεράστιο φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα λόγω της συνειδητής επιλογής Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πραγματικά αυτό από μόνο του είναι εξοργιστικό. Έχει και συνέχεια όμως. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ των ανωτέρω «εθνικών ευεργετών», το παρουσιάζουν όλο αυτό ως «ενίσχυση του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ και του επαγγελματικού αθλητισμού». Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πάντως για την ώρα και το εγγύς μέλλον δεν θα πάρει τίποτα.

Αλλά ούτε αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Η τροπολογία που κατέθεσαν χθες το βράδυ, στις 11μμ της Τρίτης, είναι το κερασάκι. Δεν φτάνει που η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρίζει στους εν λόγω τέσσερις Ολιγάρχες €8εκ με €10εκ, με την τροπολογία της ενδεκάτης ώρας της νυκτός, τους τα προστατεύει από όλους τους πιστωτές τους, δημόσιο ή ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπά! Θαυμάστε: «… [το ποσό αυτό είναι] …ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τα διαπιστευτήριά της στην ολιγαρχία μέχρι τέλους. Ακόμα κι όταν εργαλειοποιεί εξόφθαλμα το κράτος για να την υπηρετήσει, όπως αυτός ο επαναλαμβανόμενος μποναμάς των ζεστών εκατομμυρίων – τώρα μέσω των ΠΑΕ και του κ.Αυγενάκη, πριν μέσω των ΜΜΕ και του κ.Πέτσα με τις λίστες του, δεν διστάζει να δηλώσει πως αυτός ο μποναμάς δεν υπόκειται σε κανενός είδους αστερίσκους, σα να πρόκειται για ποσά συμφωνημένα, χωρίς «κρατήσεις». Η ολιγαρχία απολαμβάνει ασυλία σε ολα τα επίπεδα, ενώ για τον πολίτη, τον εργαζόμενο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, επιφυλάσσεται ξεσπίτωμα και λουκέτο.

Κλείνουμε με τις ευχαριστίες που απηύθυνε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του ανωτέρου «ανδραγαθήματος». Φαίνεται πως ο κ.Αυγενάκης αντιλαμβάνεται το μέγεθος του «ανδραγαθήματος» και δεν επιθυμούσε να λάβει όλα τα «εύσημα» μόνος, σε τυχόν απόδοσή τους, προτιμά να τα μοιραστεί.

Λευτέρης Αυγενάκης: «Η χρηματοδότηση του αθλητισμού, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού από τα έσοδα της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παίγνια, αποτελεί μια ακόμα σημαντικότατη τομή και εξέλιξη στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη στενή συνεργασία και την καθοριστική συμβολή, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική μας, που αποτελούσε πάγιο και δίκαιο αίτημα της αθλητικής οικογένειας, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιο Πετραλιά, τους φίλους και συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά πρωτίστως τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πιστός στη δέσμευσή του για την ανάπτυξη του αθλητισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό ποσοστό από τα δημόσια έσοδα».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο