Γιάνης Βαρουφάκης για Ελληνικό: Ένα διαχρονικό, οικουμενικό σκάνδαλο που αποτελεί τον ορισμό της διαπλοκής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Μαρ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μία αναφορά που δεν σχετίζεται με τα τεκταινόμενα εδώ σήμερα, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική. Την περασμένη εβδομάδα ήρθη η βουλευτική ασυλία του Βουλευτή του HDP στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, γνωστού αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών, εναντίον της αστυνομικής βίας του κράτους του κ. Ερντογάν. Το καθεστώς του κ. Ερντογάν «τύλιξε σε μια κόλλα χαρτιού» τον Ομέρ Φαρούκ με την κατηγορία της υπόθαλψης τρομοκρατίας, με ποινή φυλάκισης έναν χρόνο, για ένα tweet, μία καταχώριση στο διαδίκτυο προ πενταετίας στην οποία υποστήριζε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και της κουρδικής κοινότητας. Είναι το πρώτο βήμα για να τεθεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας εκτός νόμου.

Εμείς ως ΜέΡΑ25, και ως DIEM25 και ως «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ», ξεκινήσαμε από χθες παγκόσμια καμπάνια για την προστασία των δημοκρατών της Τουρκίας απ’ αυτή τη νέα καθεστωτική επίθεση. Καλούμε όλες σας και όλους σας να ενώσουμε τις φωνές μας γι’ αυτό. Γιατί όπως λέμε στο ΜέΡΑ25 σε όλους τους τόνους, οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στην περιοχή εναντίον των εντάσεων, υπέρ της κοινής ευημερίας είναι οι Τούρκοι δημοκράτες που έχουν το κουράγιο να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στο καθεστώς του κ. Ερντογάν και γενικότερα στο στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας. Αξίζουν την αλληλεγγύη μας και ελπίζω τα υπόλοιπα κόμματα να μην σιωπήσετε γι’ αυτό.

Έρχομαι τώρα στα δικά μας, στο νομοσχέδιο. Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια με την οποία η Κυβέρνηση εισάγει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Είναι μία συνέπεια που συνεχίζεται.

Είχατε τρεις απανωτούς άσσους που βγάλατε από το μανίκι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Ο πρώτος άσσος ήταν το ακαταδίωκτο -όχι μόνο το άσυλο, η ασυλία, αλλά το ακαταδίωκτο- των στελεχών του ΤΧΣ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής -Συγκάλυψης- Σταθερότητας -πείτε το όπως θέλετε- διότι βλέπουμε τι γίνεται τώρα και με την Πειραιώς. Ο δεύτερος άσσος ήταν η αυτοαξιολόγηση των προμηθευτών και μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου. Ο τρίτος άσσος ήταν η ασυδοσία της Eldorado, που πέρασε πριν από μερικές μέρες. Τώρα έρχεται η Kυβέρνηση Mητσοτάκη να ολοκληρώσει το καρέ της διαπλοκής με έναν τέταρτο άσσο, την απονομή του Ελληνικού στον κ. Λάτση. Μέσα σε μερικές μέρες διαμορφώθηκε ένα συντριπτικό σκορ: Αρπακτική ολιγαρχία-Ελληνικό Δημόσιο και δημόσιο συμφέρον: 4-0.

Εσάς δεν σας πειράζει να σας διαψεύδει η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Άλλωστε, έχετε τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, που εγγυώνται ότι η κοινή γνώμη ποτέ δεν θα μάθει τι ειπώθηκε σήμερα εδώ, τι ψηφίσατε. Όπως δεν έμαθε τι ψηφίσατε για την Eldorado προχθές.

Εμάς, δυστυχώς, μας θλίβει το γεγονός ότι η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει.

Θυμάστε τι σας έλεγα εδώ σ’ αυτό το Κοινοβούλιο την 5η Νοεμβρίου του 2020; Έλεγα ότι λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αρχικά, αλλά και Τσίπρα-Τσακαλώτου μετά, θα επανακρατικοποιηθεί η Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» με δισεκατομμύρια κόστος για το Δημόσιο και αργότερα, σε κάνα χρόνο, σας βλέπω να την ξαναϊδιωτικοποιείτε και πάλι. Έτσι κι έγινε. Επισήμως πλέον το ομολογούν τα «τρωκτικά» που βάλατε να διαχειρίζονται τις τραπεζικές μετοχές μέσω του «τάγματος χρηματοπιστωτικής συγκάλυψης». Δεν είναι Ταμείο αυτό.

Στη σελίδα 24 των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων του ΤΧΣ για το εννιάμηνο του 2020 που αναρτήθηκαν πριν από λίγο καιρό στο διαδίκτυο αναφέρεται ρητά η απώλεια του Δημοσίου, η ανεπανόρθωτη ζημιά του Δημοσίου μέσα σε τρεις μήνες των 1.318 εκατομμυρίων που στόχο έχουν να μην πληρώσει η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» 166 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην ετήσια δόση της προς το Δημόσιο για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων CoCos των ομολογιών, που οφείλει μετά τα 2 δισεκατομμύρια που πήρε προηγουμένως.

Καταθέτω στα Πρακτικά την αισχρή παραδοχή του «τάγματος χυδαίας συγκάλυψης» που εσείς ονομάζετε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 24, πάνω-πάνω, το λέει ξεκάθαρα: «Δεδομένου ότι η εύλογη αξία των CoCos ανέρχεται στα 1.589,7 εκατομμύρια, η ζημιά αυτή έχει οριστικοποιηθεί σε 1.382,5 εκατομμύρια για το έτος που αρχίζει την 1-1-2020 και θα καταγραφεί στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος…» αριθμητικού εισοδήματος «…του ΤΧΣ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020». Έχω υπογραμμίσει και τη συγκεκριμένη παράγραφο για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Δυστυχώς, η υποκρισία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι τέτοια που σχεδόν συγκαλύπτει τη δική σας, κύριε Υπουργέ. Άκουσα τον κ. Τσίπρα πριν να σας ασκεί κριτική και να λέει ότι δρομολογήσατε εσείς αυτό που μόλις περιέγραψα. Δεν το δρομολογήσατε εσείς. Εσείς το εκτελέσατε. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος το δρομολόγησαν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μη το ξέρετε εσείς. Ψάξτε να το βρείτε.

Αυτό που έγινε μετά τη συνθηκολόγηση και την υπογραφή του «Ναι σε όλα» στο τρίτο μνημόνιο από εσάς, μαζί με αυτούς βεβαίως, είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Τους δώσατε αυτές τις μετατρέψιμες ομολογίες, ένα δάνειο ουσιαστικά, το οποίο μετατρέπεται σε μετοχές, με προκαθορισμένη τιμή, απίστευτη τιμή, και αυτή η μετατροπή του δανείου σε μετοχές θα γινόταν αν δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν αυτά τα 166 εκατομμύρια.

Είχατε βάλει ένα επιτόκιο -βασικά, η Τρόικα σας είπε να το βάλετε, αλλά εσείς το υπογράψατε, όπως υπογράφατε ό,τι παλιόχαρτο σας έδιναν- 8%. Σιγά μην μπορούσε η Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» να αποπληρώσει επιτόκιο 8%. Με άλλα λόγια, αυτό που υπογράψατε είχε μέσα του τον σπόρο αυτού που γίνεται σήμερα. Γιατί το επιτόκιο ήταν τόσο ψηλό που η Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» δεν θα μπορούσε σήμερα να το αποπληρώσει. Έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη αυτή η απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Αυτοί την εκτέλεσαν σήμερα. Εσείς την υπογράψατε το Φθινόπωρο του 2015.

Δυστυχώς, αυτό το μοτίβο είναι παντού και είναι πασιφανές. Οι κυβερνήσεις σας, του ΠΑΣΟΚ αρχικά, της Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ αργότερα, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λογαριάζετε το δημόσιο κόστος αν είναι οι αρπακτικοί ολιγάρχες να γλιτώσουν ένα πρόστιμο, μια ζημιά ενός ευρώ, την απώλεια έστω και ενός ευρώ προσόδων. Όλοι σας για τους ολίγους που δεν δίνουν δεκάρα σε κανέναν, τουλάχιστον όχι στο ελληνικό Δημόσιο, όχι στον ελληνικό λαό.

Δεν είναι, κύριε Υπουργέ, μόνο η συνέπειά σας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τρωκτικών που εντυπωσιάζει. Είναι και η συνέπεια των εργαλείων που επιστρατεύετε. Αντί να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να συμμαζεύονται οι ορέξεις των αρπακτικών και των ολιγαρχών, έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που προσαρμόζεται στις ορέξεις των αρπακτικών. Αυτό είναι το μοτίβο που βλέπουμε με όλες τις κυβερνήσεις τις μνημονιακές. Χαρίζετε ανεκτίμητα κομμάτια ελληνικής γης -και τα ίδια μάλιστα, Χαλκιδική, Ελληνικό- και τα αποξενώνετε από την πολιτεία.

Στη Χαλκιδική πρόσφατα, πριν μερικές μέρες, δώσατε το δικαίωμα στην «ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ» να κάνει ό,τι θα έκανε σε οποιαδήποτε μπανανία. Είναι σαν να πήρατε αυτό το κομμάτι γης της Χαλκιδικής και το κάνατε εξαγωγή, να το στείλετε με email κάπου.

Το ίδιο κάνετε στο Ελληνικό, μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Δώσατε στον κ. Λάτση το δικαίωμα να ιδρύσει -αυτό θέλατε να κάνετε, διαβάζοντας το αρχικό σας νομοσχέδιο- μια περίφρακτη μικρή κοινωνία ολιγαρχών, κάτι μεταξύ της πράσινης ζώνης που έστησε η κ. Χάλι Μπάρτον, του κ. Ντικ Τσέινι για όποιον θυμάται, στο κέντρο της κατεχόμενης απ’ τους Αμερικανούς Βαγδάτης και των περίφραχτων γειτονιών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου πλούσιοι ντόπιοι ολιγάρχες ταμπουρώνονται πίσω από τα τεράστια τείχη, ελπίζοντας να κρατήσουν έξω τις ορδές των πεινασμένων της διπλανής φαβέλας.

Χαίρομαι που λόγω της παρέμβασης του ΜέΡΑ25 και της κατάθεσης τροπολογίας βάλατε νερό στο κρασί της περίφραξης και αναφέρεστε σε αυτήν ως προσωρινή. Θα δούμε πόσο προσωρινή είναι. Εμείς θα σας παρακολουθούμε, είμαστε εδώ. Μπράβο που το αλλάξατε αυτό, έστω και κάτω από πίεση, αλλά αυτή η περίφραξη, να ξέρετε, είναι απαίτηση του ολιγάρχη που τραβάει και κινεί τα νήματά σας. Να σας δούμε για πόσο ακόμα θα είναι προσωρινή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πολίτες που μας βλέπετε, το Ελληνικό είναι ένα διαχρονικό οικουμενικό σκάνδαλο που αποτελεί τον ορισμό της διαπλοκής. Δεν υπάρχει καλύτερος ορισμός της διαπλοκής. Στο όνομα των επενδύσεων επιχειρείται η μεγαλύτερη αποεπένδυση στην ιστορία της Αττικής από αρχαιοτάτων χρόνων. Μια μοναδική ευκαιρία να εξιλεωθούμε όλοι μαζί οι σύγχρονοι Έλληνες για το έγκλημα της τσιμεντοποίησης της Αθήνας θυσιάστηκε στον βωμό της ολιγαρχίας.

Μιλάτε με όρους αγοράς για κάτι που καμία αγορά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να εκτιμήσει. Καταστρέφεται σήμερα μια ανεκτίμητη αξία για ένα ευτελές αντίτιμο, που σιγουρέψατε ότι θα είναι ευτελές διώχνοντας όλους τους σοβαρούς επενδυτές. Γι’ αυτό υπήρχε ένας. Εν αρχήν, λοιπόν, ην ένας πλειστηριασμός με έναν συμμετέχοντα, τον υπέροχο κ. Λάτση. Δέκα χρόνια, τώρα, γελάνε και οι πέτρες με όλες τις κυβερνήσεις σας. Το παραδέχθηκαν και Βουλευτές του σκληρού μνημονιακού πυρήνα.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης εδώ, το 2014, -θα διαβάσω κάτι, που το πήρα από τα Πρακτικά της Βουλής – είχε πει: «Ο οίκος Λάτση υποκαθιστά το Δημόσιο και στην πορεία -λέει- θα τα βρει τα λεφτά. Αν τα βρει. Αν δεν τα βρει, αν το κρίνει ασύμφορο, έχει ήδη μέσα από τη σύμβαση τις οδούς εξόδου, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος. Αυτό είναι το μυστικό αυτής της Σύμβασης». Ο κ. Ανδρουλάκης το έλεγε αυτό. «Μπορεί όποτε θέλει να φύγει, αν δει ότι δεν βγαίνει η ιστορία αυτή. Και αυτά τα λέει ένας…» -αναφέρεται στον εαυτό του ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης- «…που είναι υπέρ της εκμετάλλευσης, που δεν έχει ουτοπίες και ρομαντισμούς πράσινους», αντίθετα μ’ εμάς στο ΜέΡΑ25 συμπληρώνω εγώ. «Αυτή είναι η ιστορία», λέει ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης. «Δεν μπορείτε να μας λέτε εδώ ότι είτε θα έχουμε σκουπιδότοπο και ανεργία είτε αυτή τη σύμβαση». «Τι Σύμβαση είναι αυτή;», αναρωτιέται ο κ. Ανδρουλάκης. «Αυτή η Σύμβαση είναι η φωτογραφία της φωτογραφίας. Και γιατί δεν βρέθηκε άλλος ξένος επενδυτής; Διότι η Σύμβαση τι λέει στον ξένο, υποτίθεται, επενδυτή που, υποτίθεται, ότι θα φέρετε; Ναι, κουμπάρε, για να μπεις εδώ πρέπει να περάσεις από την μπάνκα του Λάτση». Αυτά είναι λόγια του κ. Μίμη Ανδρουλάκη, κυβερνητικού Βουλευτή, Βουλευτή της συμπολίτευσης τότε, εδώ, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Θέλεις, λοιπόν, να μπεις; Θα μπεις από αυτή την οδό. Και σου λέει ο άλλος. Γιατί να μπω εγώ τότε; Να, λοιπόν, ο πλειστηριασμός με έναν συμμετέχοντα!». Δεν ντρέπεστε όλοι μαζί; Πλειστηριασμός με έναν συμμετέχοντα και να το θεωρείτε επένδυση;

Ένας άλλος, Ευρωβουλευτής αυτή τη φορά, του σκληρού μνημονιακού τόξου κατέθεσε ως Ευρωβουλευτής το εξής ως ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαβάζω από το κείμενό του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Επισημαίνεται ότι οι βασικοί όροι του διαγωνισμού ποτέ δεν έγιναν δημόσια γνωστοί, ότι το ΤΑΙΠΕΔ θεσμικά δεν υπάγεται στο δημόσιο τομέα και ότι η επιλογή της μεθόδου αποκρατικοποίησης μέσω της πώλησης μετοχών δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου που αφορούν διαγωνισμούς, που αφορούν έργα, αγαθά και υπηρεσίες και παραχωρήσεις.

Συνεπώς και με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός για ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού κατέληξε με μία μόνο προσφορά…» -δεν τα λέω μόνο εγώ- «…ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προσελκύει πάλι επενδυτές, πρέπει να απαντηθούν όλα τα πιθανά ερωτήματα για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε σχέση με τη διεξαγωγή του».

Μαντεύετε ποιος το έχει γράψει αυτό; Κύριε Υπουργέ, μαντεύετε ποιος το έχει γράψει αυτό; Θοδωρής Σκυλακάκης. Σας λέει κάτι το όνομα; Θοδωρής Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας!

Ελάτε πάλι εσείς εδώ του ΣΥΡΙΖΑ, συνθηκολογείτε το βράδυ του δημοψηφίσματος μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, λέτε «ναι» σε όλα και βέβαια, μαρξιστές άνθρωποι είσαστε, πήρατε το τσιτάτο του Μαρξ, που είπε «αυτές είναι οι αρχές μου, αν δεν σας αρέσουν, έχω και άλλες». Βέβαια, δεν ήταν ο Καρλ Μαρξ, ήταν ο Γκράουτσο Μαρξ αυτός που πήρατε εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος και με αυτή την κωλοτούμπα τη γνωστή επιβεβαιώσατε όλους τους δύσπιστους περί δημοκρατικών διαδικασιών που έλεγαν ότι αν η δημοκρατία μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες από την ολιγαρχία, θα είχε καταργηθεί.

Τι γίνεται, λοιπόν, μερικούς μήνες μετά, εκεί γύρω στον Οκτώβριο, μετά τη συνθηκολόγησή σας; Ασκείτε ποινική δίωξη εναντίον τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ για σκανδαλώδη πώληση και επαναμίσθωση είκοσι οκτώ ακινήτων. Και έρχεται ο κ. Τσακαλώτος -Υπουργός Οικονομικών σας- και νομοθετεί το ακαταδίωκτο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Άκουγα τον κ. Τσίπρα πριν να σας κατηγορεί εσάς ότι δώσατε το ακαταδίωκτο στα στελέχη του «τάγματος χρηματοπιστωτικής συγκάλυψης», του ΤΧΣ –έτσι, όπως το λέω εγώ- του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να σας κατηγορεί για αυτό που εκείνοι ξεκίνησαν.

Εκεί, εσείς το ξεκινήσατε αυτό!

Ο κ. Τσίπρας μίλησε τριάντα ένα λεπτά και είκοσι έξι δευτερόλεπτα –το χρονομέτρησα- για το ΤΧΣ -ξαφνικά αυτό που εσείς μετατρέψατε στον μοχλό με τον οποίο σήμερα η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» κόστισε τόσα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο με τον τρόπο που ανέφερα πριν, γι’ αυτό δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντάς το- για το έγκλημα του «Ελληνικού» γύρω στα εννιά λεπτά ο κ. Τσίπρας, για να πει τι; Για να ανταγωνιστεί εδώ με τη Νέα Δημοκρατία ποιος το έκανε καλύτερα, ποιος αύξησε την αξία του οικοπέδου του κ. Λάτση πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο τσακωμός μεταξύ σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μοτίβο στο οποίο αναφέρθηκα πριν τώρα θα το εστιάσω λίγο περισσότερο στο πρόσωπο αυτού του υπέροχου ανθρώπου, του κ. Λάτση. Είτε κοιτάμε στο «The Mall» στο Μαρούσι, είτε κοιτάμε στην «EUROBANK», ή κοιτάμε στα «Ελληνικά Πετρέλαια», είτε κοιτάμε στο «Ελληνικό», βλέπουμε το ίδιο μοτίβο, βλέπουμε μια καταιγίδα σκανδάλων υπέρ ενός εκ των εθνικών νταβατζήδων, όπως τους αποκάλεσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής. Για το «The Mall», μάλιστα, ο κ. Καραμανλής -προς τιμήν του!- ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, παλιά, είχε και συγκεκριμένη εκτίμηση της ζημίας του δημοσίου. Είχε εκτιμήσει τη ζημιά του δημοσίου υπέρ του κ. Λάτση στα 146 δισεκατομμύρια δραχμές.

Κάπως, όμως, βρε παιδιά -επιτρέψτε μου, θα το πω έτσι- όταν έρχεστε στα πράγματα -όλοι σας!- ως διά μαγείας εκεί που βλέπατε σκάνδαλο, ξαφνικά βλέπετε επένδυση, εκεί που βλέπατε και μιλούσατε για διαπλοκή, μιλάτε για ευκαιρίες, εκεί που στηλιτεύατε τον ολιγάρχη, ανακαλύπτετε μια καλώς λειτουργούσα αγορά.

Κύριε Πρόεδρε, θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής υπόμνημα συνοδευτικό της μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Διαφθοράς της κ. Σακοράφα, που έχει μια πλήρη καταγραφή αυτών των σκανδάλων, του «Mall», της «EUROBANK», της ΕΛΠΕ και του «Eλληνικού» από το 2015. Από τότε, βέβαια, το έγκλημα έχει γίνει χειρότερο. Όμως, επειδή είναι μια πάρα πολύ καλή περίληψη, μπορεί να χρειαστεί σε κάποιους, κάποιες από εσάς.

Το έγκλημα είναι διαρκές. Εμπλέκεστε όλοι όσοι κυβερνήσατε. Όλα για να μην πληρώσει ούτε 1 ευρώ ο Οίκος Λάτση σήμερα, η «ELDORADO» χτες, η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» προχθές και σαν να μην έφτανε αυτό, έτσι ώστε όλα αυτά να χρηματοδοτηθούν με τον πιο βρώμικο και τον πιο αντικοινωνικό τρόπο.

Ας πούμε, για την οικοδόμηση του συγκροτήματος στο «Ελληνικό», για να μην βάλετε το χέρι στην τσέπη, του δώσατε μαζί, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία -και μην αρχίζετε να τσακώνεστε ποιος το έκανε καλύτερα, μαζί το κάνατε πάρα πολύ καλά- άδεια για ουρανοξύστες, καζίνο πάνω στο κύμα, όχι πολύ μακριά από εκεί που ο Δημοσθένης πρόβαρε τους «Φιλιππικούς» του. Έτσι; Αυτό: Ο τζόγος μαζί με το οικόπεδο.

Ο τζόγος, αυτός ο μοχθηρός γιος της σπέκουλας και πατέρας της απόγνωσης, που αποκτά τεράστια εξουσία επί ανθρώπων που εν μέσω δουλοπαροικίας χάνουν την ελπίδα, αυτός ο χρηματοδοτικός πυλώνας της μαφίας, αυτό είναι ο τζόγος, από το Λας Βέγκας μέχρι τον ιδιωτικοποιημένο ΟΠΑΠ και τώρα το «Ελληνικό», όπου πορεύεστε παραμάσχαλα με το αναπτυξιακό μοντέλο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο το εφάρμοσε με τον ίδιο τρόπο –μπορεί να το εφαρμόσετε και με καλύτερο εσείς- στο «Atlantic City». Και όποιος δεν ξέρει, ψάξτε να δείτε τις επιχειρήσεις και τα καζίνο του κ. Τραμπ και την αναπτυξιακή διαδικασία που έφερε στο «New Jersey» στο «Atlantic City» ο κύριος αυτός.

Ο μόνος μοχλός που σας απέμεινε από τότε που πτώχευσε η χώρα το 2010 και τη βάλατε στη χρεοδουλοπαροικία των μνημονίων -ο μόνος μοχλός!- είναι η ανάπτυξη της υποανάπτυξης που φέρνει ο τζόγος.

Κυρίες και κύριοι, οι διασυνδέσεις όλων αυτών που κάνετε εσείς σήμερα, αυτών που κάνατε εσείς όταν ήσασταν ΠΑΣΟΚ ακόμα, όχι Κίνημα Αλλαγής –συναλλαγής, τι είστε;- ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι διασυνδέσεις βγάζουν μάτι. Η συμπαιγνία σας βγάζει μάτι, το είδαμε σήμερα. Δεν υπήρξε καμία κοκορομαχία, μία ευγενής άμιλλα διεξήχθη μπροστά στα μάτια μας και την ακούσαμε με τα αυτιά μας για το ποιος ήταν καλύτερος υπηρέτης του κ. Λάτση. Αυτό είδαμε σήμερα. Όλοι εσείς!

Και μιας και μιλάω για τζόγο, μου είναι αδύνατο να μην αναφερθώ σε αυτά που συνέβαιναν όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών εκείνο το πεντάμηνο, εξάμηνο.

Θα ήθελα να ξέρω πόσοι από σας από τον ΣΥΡΙΖΑ –βέβαια, έναν καλό συνάδελφο έχω εδώ, φαντάζομαι ότι μπορεί να το ακούσετε και οι υπόλοιποι που δεν είστε εδώ- ξέρατε τι έκανε ο κ. Δραγασάκης και η Αντιπροεδρία αρχικά πίσω από την πλάτη μου, αλλά και κάποια στιγμή μπροστά στα μάτια μου υπέρ του ΟΠΑΠ και εναντίον της Επιτροπής Παιγνίων, με την οποία πασχίζαμε με τον Αντώνη Στεργιώτη τότε που ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων να συγκρατήσουμε αυτό που ο Κώστας Καραμανλής πάρα πολύ σωστά είχε πει ότι δεν πρέπει ποτέ να γίνει. Θυμάστε τον πρώην Πρωθυπουργό σας που είχε πει «Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο καζίνο με τα VLTs» που ήθελαν να δώσουν στον ΟΠΑΠ; Αυτά τα VLTs προσπαθούσε η Τρόικα μαζί με την τσέχικη εταιρεία που είχε τον ΟΠΑΠ να στείλουν σε όλη την Ελλάδα, όταν ήμουν στο Υπουργείο και τους είχα βάλει φρένο.

Δεν μπορούσα να πλήξω τη Σύμβαση εκείνη. Εσείς την είχατε υπογράψει, ουσιαστικά τους είχατε δώσει δεκατέσσερις χιλιάδες άδειες να γεμίσουν κάθε γειτονιά της Ελλάδας με ένα μικρό καζίνο απόγνωσης για τους φτωχούς Έλληνες, για τους φτωχοποιημένους Έλληνες των μνημονίων. Δεν μπορούσα να το κάνω. Τι έκανα, όμως; Με τον Αντώνη Στεργιώτη και την Επιτροπή Παιγνίων βάλαμε ένα όριο, ημερήσιο όριο ζημιάς 60 ευρώ, να μην μπορεί κάποιος συνταξιούχος να πάει σε ένα από αυτά τα χαμαιτυπεία, που τώρα λέγονται «OPAP Play», τα οποία, ιδίως εσείς του ΣΥΡΙΖΑ περάσετε και δείτε πώς τα έφτιαξαν. Θυμίζουν οίκους ανοχής. Πηγαίνετε να δείτε έξω από ένα «OPAP Play» την αρχιτεκτονική και την αισθητική του. Για την ακρίβεια, είμαι πάρα πολύ σκληρός με τους οίκους ανοχής. Εκεί υπάρχουν και εργαζόμενες, εργαζόμενοι, έτσι; Εκεί υπάρχει και ένα αρχαίο επάγγελμα.

Με αυτό που κάνατε εσείς, που πήρατε τη δικιά τους σύμβαση και μέσα από την Αντιπροεδρία του κ. Δραγασάκη, υπονομεύσατε την προσπάθεια να βάλουμε ένα όριο, να μην μπορεί ο άλλος να χάσει πάνω από 60 ευρώ την ημέρα, που και πάλι πολλά είναι για την Ελλάδα της χρεοκοπίας. Πήγανε να με φάνε ζωντανό οι του ΟΠΑΠ.

Τους έβαλα έναν άλλο όρο, να πρέπει να δηλώνει το ΑΦΜ του κάποιος για να παίξει σε αυτά τα VLTs. Εξεγέρθησαν και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μαζί με όλη την ομάδα της Αντιπροεδρίας δουλεύατε μαζί με την τσέχικη μαφία, για να υπονομεύσετε εκείνη την προσπάθεια. Με το πού έφυγα την υπονομεύσατε και έχουμε παντού «OPAP Play», έχουμε τον τζόγο.

Χτίζουν λοιπόν ουρανοξύστες πάνω στο κύμα για τον κ. Λάτση, χτίσατε και εσείς αυτά. Μαζί έχετε εγκαθιδρύσει εντός της «χρεοδολοπαροικίας η Ελλάς» τον τζόγο ως τη μοναδική πηγή ανάπτυξης, της υπανάπτυξης αυτού του λαού, αυτής της χώρας. Είναι ντροπή σας, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι από αυτούς το περίμενα, από εσάς που συμπορευόμασταν δεν το περίμενα. Λάθος μου, mea culpa, το δηλώνω.

Από έθνος σερβιτόρων της Βόρειας Ευρώπης, που φοβόμασταν ότι θα γίνουμε και δεν θέλαμε να γίνουμε, μας μεταμορφώνετε σε ένα έθνος χρεοδουλοπάροικων, που το μεγαλύτερό τους όνειρο είναι όταν μεγαλώσουν τα παιδιά τους ίσως και να γίνουν κρουπιέρηδες στο καζίνο του κ. Λάτση. Ή μπορεί και σεκιουριτάδες για να φυλάνε τους φράχτες σας.

Αναπτυξιακό μοντέλο μπανανίας-μαφίας έχετε κατά νου, ένα οικουμενικό καθεστώς που θυμίζει Μπατίστα προ Κάστρο στην Κούβα και βεβαίως Ντόναλντ Τραμπ. Αλήθεια, θα προειδοποιεί κανένας αυτούς που μπαίνουν στο καζίνο του κ. Λάτση για εκείνο που είχε πει κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ότι είναι αδύνατον να κερδίσεις στο τραπέζι μιας ρουλέτας, παρά μόνο αν ληστέψεις το τραπέζι πριν σε ληστέψει η ρουλέτα; Τάδε έφη Άλμπερτ Αϊνστάιν, όχι εγώ. Κανείς βέβαια. Αν τόλμαγε να το πει κανένας αυτό, θα το θεωρούσατε σίγουρα αντιαναπτυξιακή προπαγάνδα. Τα μέσα μαζικής εξαπάτησής σας βέβαια θα κάνουν το αντίθετο. Και το κάνουν ήδη. Σήμερα, είμαι σίγουρος ότι τα κανάλια θα μιλάνε για τη «μεγάλη επένδυση» που ξεκινάει, για τη «μεγάλη ελπίδα». Αυτό κάνετε, πουλάτε ελπίδα στον ελληνικό λαό επί πιστώσει. Αυτός είναι ο τζόγος σας. Χρέος, τζόγος, ψεύδος, στην υπηρεσία ολιγαρχών αρπακτικών τύπου Τζον Πόλσον, «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», Ελντοράντο, Fraport, Λάτση. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο. Χρέος, τζόγος και ψεύδος, οι τρεις δρόμοι που οδηγούν στην καταστροφή μια κοινωνία είναι ο πιο απατηλός, ο δρόμος του ψεύδους, ο πιο σίγουρος, ο δρόμος του χρέους, κι ο πιο γρήγορος, ο δρόμος του τζόγου. Εσείς τρέχετε την Ελλάδα ολοταχώς και στους τρεις δρόμους ταυτόχρονα, με αρωγό δυστυχώς μια Ευρώπη, μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάνει τα πάντα για να σας σπρώξει σε αυτόν το δρόμο και να σας μιμηθεί η ίδια στον δρόμο της ανάπτυξης και της υποανάπτυξης.

Θα μπαίναμε –υποτίθεται- στην Ευρώπη για να ξεφύγουμε από το ανατολίτικο αλισβερίσι και αντ’ αυτού, το μπαχτσίσι ανεδείχθη σε υψηλή δυτική τέχνη ελέω Τρόικας. Ποιος παρακολουθεί τα σκάνδαλα με τις μάσκες και με τα υπόλοιπα είδη φαρμακευτικής αγωγής στο Βερολίνο αυτήν τη στιγμή, στο αδελφό σας κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό; Με μεσάζοντες εκπροσώπους εδώ στην Ελλάδα της ριζοσπαστικής Δεξιάς –έτσι δεν λεγόσασταν κάποτε, φιλελεύθερος ριζοσπαστισμός;- της καθεστωτικής σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως της δήθεν «ανανεωτικής» Αριστεράς.

Έχουμε, δυστυχώς, μια Κυβέρνηση καφενείο μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η βόρεια ευρωπαϊκή ολιγαρχία, όχι μόνο καλύπτει και στηρίζει με συγκινητική αφοσίωση την αναξιοκρατία, την αναποτελεσματικότητα και την ασυδοσία των πιο ξετσίπωτων ολιγαρχών του νότου, αλλά δυστυχώς διαβρώνει και την ίδια τη Βόρεια Ευρώπη με ακριβώς τέτοιου είδους πρακτικές. Ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τις ψυχές και με τις ζωές και με τα κορμιά των ανθρώπων. Έχουμε μια Πρόεδρο της Κομισιόν, που για να συγκαλύψει την προσωπική της διαφθορά και ανοησία, όπως και αυτή των συνεργατών της, δεν διστάζει -άκουσον άκουσον- να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με τη Βρετανία στη βάση των εμβολίων. Ο πρώτος στην ιστορία εμπορικός πόλεμος που θα έχει ανθρώπινα θύματα, χιλιάδες άνθρωποι που θα πεθάνουν. Γιατί θα πεθάνουν; Διότι αυτό που κάνει η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εάν την αφήσουν να το κάνει κι αν δεν τη σταματήσετε με κάποιο βέτο επιτέλους, κύριε Σταϊκούρα, αυτή η απαγόρευση των εισαγωγών εμβολίων της AstraZeneca, που παράγονται στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και στη Βρετανία, αυτό το πολύ, πολύ μπορεί να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα τους εμβολιασμούς στη Βρετανία. Στη Βρετανία έχουν εμβολιάσει πάνω από 50% του πληθυσμού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως -γιατί αν το κάνουμε αυτό, μετά θα μιμηθεί και η Βρετανία τις Βρυξέλλες και θα απαγορεύσουν κι εκείνοι εξαγωγές- τότε το δικό μας ήδη αποτυχημένο και καθυστερημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα πάει πίσω τρεις μήνες.

Κάποιος πρέπει να μαζέψει αυτήν την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Απαιτήστε τώρα την παραίτησή της ως ένα μικρό δείγμα ότι μπορεί να υπάρχει λογοδοσία στις Βρυξέλλες. Αλλά πού να το κάνετε αυτό εσείς. Εσείς, ακόμα και σήμερα -σας άκουσα πριν, ήμουν στο γραφείο μου, αλλά σας άκουσα, κύριε Σταϊκούρα- τολμήσατε άλλη μια φορά να ξαναναφέρετε το 2015. Είμαι σίγουρος ότι θα σηκωθείτε πάλι και θα πείτε «Τι λέει αυτός που μας κατέστρεψε τις τράπεζες;». Εγώ σας έχω πει σας και σας το έχω δηλώσει, να πάψετε να είστε δειλοί. Σας ζήτησα να κάνετε εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή. Θέλετε να κάνετε μόνο για το 2015; Κάντε την μόνο για το 2015. Εγώ λέω να την κάνουμε για όλα τα μνημόνια, από το πρώτο μέχρι κι αυτό που θα φέρετε.

Όσο δεν το κάνετε, κάθε φορά που αναφέρεστε στο 2015 αυτογελοιοποιείστε. Εκτίθεστε, κύριε συνάδελφε Σταϊκούρα. Πάψτε πια. Βέβαια, ξέρω γιατί το κάνετε, ξέρω γιατί δεν τολμάτε να κάνετε την εξεταστική Επιτροπή. Διότι ξέρετε ότι εκεί θα εμφανιστούν τα πραγματικά στοιχεία, θα δει ο ελληνικός λαός τι συνέβη πραγματικά. Έτσι κι αλλιώς, ο ελληνικός λαός μπορεί να τα ακούσει. Στα euroleaks.gr μπορείτε να βρείτε ό,τι γινόταν στο EUROGROUP εκείνη την εποχή, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που προωθούμε τη διαφάνεια και μέσα από αυτήν τη διαφάνεια φαίνεται ποιος υποστήριζε τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα εκεί μέσα.

Αυτό που φοβάστε, αλλά που φοβάται κι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –δεν αναφέρομαι στη βάση του- είναι ότι εάν γίνει μια τέτοια εξεταστική, εάν δούμε πραγματικά τι συμβαίνει για όλα αυτά τα ζητήματα, της ολιγαρχίας, της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», του ΤΧΣ, όλα αυτά που εσείς εισάγετε, στηρίζετε, οικοδομείτε, στον νου του πολίτη, και μάλιστα των δικών σας οπαδών, ακόμα και Νεοδημοκρατών, θα σχηματιστεί ένα ερώτημα: Πόσο ακόμα θα έχουμε στην Αθήνα κυβερνήσεις «Yes men», που δεν τολμούν να ασκήσουν κριτική σε Ευρωπαίους ιθύνοντες, με αποτέλεσμα να πλήττουν όχι μόνο τοn δικό μας τον λαό, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, στην προηγούμενη συζήτησή μας, εδώ στη Βουλή, τις προάλλες, καταθέσαμε εμείς ως ΜέΡΑ 25 συγκεκριμένες καταγγελίες για την περίπτωση της «Ελντοράντο», της «Ελληνικός Χρυσός». Αν είχαμε άδικο, θα ήταν χαρά για μας ως δημοκράτες να φανεί το άδικό μας μέσα από τη συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να γίνει ένας διάλογος, να υπάρχει ερευνητική δημοσιογραφία, να κριθούμε, αλλά να κριθούμε στο πλαίσιο μιας σοβαρής δημοσιογραφίας. Αντ’ αυτού, πιστοί στο δόγμα ότι η σιωπή είναι χρυσός για τους ολιγάρχες, τα μέσα μαζικής εξαπάτησης κουβέντα, τσιμουδιά, κιχ γι’ αυτό που έγινε, το σκάνδαλο, το έγκλημα της «Ελντοράντο», όπως και σήμερα -σας το λέω πάλι- δεν πρόκειται να συζητηθεί τίποτα για το «Ελληνικό».

Έτσι, ένα ερώτημα θα πλανάται πάνω από τη χώρα: Πόσο ακόμα ασυλία σε όσους ασύδοτα εκχωρούν ανεκτίμητα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας της ελληνικής γης στην «Ελντοράντο», στον Λάτση, στον κάθε τυχάρπαστο ολιγάρχη; Ένα είναι σίγουρο, αυτό το ερώτημα δεν θα το πνίγετε για πάντα.

Ο πολίτης θα αναρωτηθεί κάποια στιγμή: Πόσο ακόμα θα ανέχομαι κανάλια που σωπαίνουν για όσα γίνονται εναντίον μου μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο και στο όνομά μου;

Πόσο ακόμα, με το που μπαίνει στην κυβέρνηση ένας πολιτικός, θα κάνει ανενόχλητη ή ανενόχλητος τα πάντα, ώστε ο κ. Λάτσης και η οικογένειά του, ο κ. Πόλσον και τα περί αυτών αρπακτικά ταμεία, η «Ελντοράντο» και ο ΟΠΑΠ, να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, να μην χάνουν την ευκαιρία να αρπάξουν το τελευταίο ευρώ δημόσιας περιουσίας, να μην τους χαρίζεται ό,τι απέμεινε από την κοινή μας κληρονομιά;

Πόσο ακόμα θα ανέχομαι -θα σκεφτεί ο πολίτης κάποια στιγμή, δεν μπορείτε να το αποφύγετε αυτό- κυβερνήσεις που επενδύουν στις αποεπενδύσεις;

Πόσο ακόμα θα αφήνω τη συμπαιγνία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με τη μαφία του τζόγου, από τα λουσάτα καζίνο μέχρι τα θλιβερά «ΟΠΑΠ play» σε κάθε γειτονιά να παραδίδουν τη χώρα και τον λαό στον τζόγο, όπως είχε προβλέψει ο Κώστας Καραμανλής;

Πόσο ακόμα θα βιώνω σοσιαλισμό για την «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», τα αρπακτικά ταμεία, τους κλινικάρχες, τους κολεγιάρχες, την «Ελντοράντο», τη CISCO και τον κ. Λάτση, την ώρα που μικρομεσαίοι και μισθωτοί, γιατροί και δάσκαλοι, φοιτητές και καλλιτέχνες, γυναίκες και ηλικιωμένοι ρίχνονται στη ρωμαϊκή αρένα του πιο σκληρού καπιταλισμού;

Ο μέγας Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω κάποτε είχε πει ότι στο καζίνο, στον οργανωμένο τζόγο οι πολλοί πρέπει να χάνουν, ώστε οι λίγοι να κερδίζουν. Η απάντηση, συνεπώς, στο ερώτημα «πόσο ακόμα;» είναι απλή: Όσο χρειάζεται, ώστε οι πολλοί να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ, για να τους βοηθήσουμε να κάνουν ακριβώς αυτό: να αναρωτηθούν «πόσο ακόμα;».

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο