Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στην πρωτολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διερωτήθηκε σε ποιον κανονικό Κοινοβουλευτισμό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός όταν η Κυβέρνηση έχει απορρίψει την πρόταση του ΜέΡΑ25 για λειτουργία της Βουλής με τηλεδιασκέψεις πλήρους σύνθεσης του Κοινοβουλίου. Εδώ στη Βρετανική Βουλή των Λόρδων γίνεται τηλεδιάσκεψη όπως και στην Βουλή των κοινοτήτων τα πιο “αρχέγονα” Κοινοβούλια. Όμως η Κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τις ΠΝΠ και την παρέκκλιση από την “κανονικότητα”, ποτέ δεν είναι αργά βέβαια για την Συμπολίτευση όπως και για το Προεδρείο της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση καλώς ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ενημερώσει τη Βουλή για την οικονομία, όμως έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει συγκεκριμένη αναφορά την οποία δυστυχώς δεν είδαμε ούτε για την υπάρχουσα κατάσταση, ούτε για το πως την αντιμετωπίζουμε. Το μόνο που είδαμε ήταν ένας θρίαμβος της προπαγάνδας επί της αλήθειας ως προεκλογική παρουσία σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας είπε αν μειώθηκε ή όχι το εθνικό εισόδημα το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όπως και τους δύο πρώτους μήνες του 2020. Η κρίση είναι πράγματι παγκόσμια όπως ήταν και το 2008, όμως έρχεται να χτυπήσει μια Ελλάδα που ήδη έφθινε λόγω των αλλεπάλληλων μνημονιακών πολιτικών. Σε αυτή τη χώρα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που μέχρι πρότινος η ίδια αμφισβητούσε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προέβλεψε για το ΑΕΠ στην καλύτερη περίπτωση μείωση από τα 190 στα 162 δις (της τάξης δηλαδή -14 με -15%), έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της τάξης των 16 δις και εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 220% του ΑΕΠ ως το τέλος της χρονιάς. Ακόμη προέβλεψε για το 2021 χωρίς τη σκληρότατη λιτότητα την οποία θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί μια ανάκαμψη της τάξης του 5% στην καλύτερη, ένα ΑΕΠ γύρω στα 170 δις και έλλειμμα 10 δις. Αν όμως επιβληθεί και η λιτότατη στα τέλη του 2021 το ΑΕΠ μετά βίας θα βρίσκεται στα 165 δις, η μεγέθυνση θα είναι στο 2% το πολύ και το έλλειμμα 12 δις. Γενικότερα μάλιστα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό 60 δις τα επόμενα 8-9 χρόνια στην καλύτερη των εκτιμήσεων.
Για αυτό ακριβώς χρειαζόταν το ευρωομόλογο, ώστε αυτά τα επιπρόσθετα βάρη να μην πέσουν πάνω στα ήδη βεβαρυμμένα εθνικά χρέη και το ελληνικό δημόσιο αντίστοιχα. Να περάσουν στην Ευρωζώνη και από εκεί με την μεταφορά τους θα υπάρξει ταυτοχρόνως και η συρρίκνωση τους λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΕ. Το ευρωομόλογο λοιπόν ήταν ο μοναδικός τρόπος για την οποιαδήποτε πιθανότητα σοβαρής ανάτασης της οικονομίας. Όταν όμως ο κ. Σταϊκούρας την 9η Απριλίου δεν άσκησε βέτο, πούλησε το ευρωομόλογο και ο κ. Μητσοτάκης το αντικατέστησε με το “φύλο συκής” – ταμείο ανάκαμψης στις 24 Απριλίου οπότε ήταν στο Συμβούλιο της ΕΕ ως γαλοπούλα που συναινούσε στα Χριστούγεννα με ήθος εθνάρχη.
Το ταμείο αυτό της δήθεν ανάκαμψης δεν θα έχει μέσα ούτε ένα ευρώ! Καμία εγγυοδοσία, παρά μονάχα το 0,6% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα δοθεί υπό μορφή εγγυήσεων από τα κράτη μέλη για να δανειστεί η Κομισιόν στην καλύτερη των περιπτώσεων περίπου 250-300 δις για το ταμείο. Και έπειτα με μόχλευση ο κ. Τζεντιλόνι υποστηρίζει πως αυτό θα φτάσει το 1 τρις! Πρόκειται δηλαδή για πολιτική και τακτική της Lehman Brothers με τα CDO στο τετράγωνο. Το δίλημμα της ΕΕ λοιπόν είναι είτε να μαζέψει τοξικό χρήμα με δάνεια και κατ΄ επέκταση ένα τέτοιο τοξικό ταμείο να δίνει μόνο δάνεια -ο Πρωθυπουργός όμως σωστά είπε πρόσφατα ότι τα δάνεια δεν βοηθούν τους πτωχευμένους-, είτε η πλήρης ανυπαρξία στήριξης. Ούτε η Lehman δεν θα είχε τέτοιο θράσος.
Όμως και ο κ. Τσίπρας που σήμερα κάνει κριτική στον κ. Μητσοτάκη για την συνθηκολόγηση του με το να μην θέσει βέτο ουσιαστικά, ας μας πει αν ο ίδιος θα προέβαλε βέτο τώρα, κι αν ναι, γιατί δεν το έκανε προηγουμένως όταν κυβερνούσε; Αυτό που είναι σαφές είναι ότι από το 2010 έως τώρα υπάρχει μια δύσκολη, αλλά απλή επιλογή: είτε κάνεις μια βαθιά αναδιάρθρωση χρέους, είτε αποδέχεσαι σήμερα ένα 5ο μνημόνιο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει και αλήθεια η Κυβέρνηση έχει ακούσει τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας για τα μνημονιακά βασανιστήρια στη χώρα; Εμμένει η ΝΔ ότι καλώς έπρατταν τότε οι τροικανοί;
Χαίρεται η Κυβέρνηση που δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, μετά-απαιούμενα όμως πιστεύει δεν θα υπάρχουν του χρόνου τέτοιον καιρό όταν οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν 10 μονάδες του ΑΕΠ μέτρα λιτότητας; Καταδικάζετε τη χώρα με τις ανοησίες του Eurogroup και το τοξικό ταμείο της Συνόδου. Η κ. Μέρκελ όμως είναι σαφής και ήδη μιλάει για το “μαύρο μηδέν” στα δημοσιονομικά της Γερμανίας του χρόνου με μικρό, αλλά πλεονασματικό προϋπολογισμό και δεν υπάρχει πιθανότητα να μην απαιτήσουν σκληρά μετά-απαιτούμενα από τις χώρες του Νότου. Η Κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να απαντήσει τι πιστεύει και ποιο ποσοστό του ΑΕΠ θα απαιτήσουν. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για αυτό που μας περιμένει και είναι ύψιστη ανευθυνότητα η Κυβέρνηση να χαίρεται απλώς με την ποσοτική χαλάρωση σε συνθήκες που δεν είναι κανονικές.
Οι τράπεζες κ. Μητσοτάκη τελείωσαν, χρεοκόπησαν και χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση. Σε τι βοηθάει ότι θα πάρουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει πτωχεύσει βαθιά για να δανείζονται φθηνότερα από τον ESM; Το λεφτόδεντρο του ESM όμως θα φέρει συγκεκριμένα μετά-απαιτούμενα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 έθεσε στον Πρωθυπουργό 7 συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Πόσα θα δανειστεί η Κυβέρνηση φέτος και το 2021 από τον ESM και πόσα από την έκδοση των ελληνικών ομολόγων;
2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων; Σκοπεύει να τους μειώσει για να περιορίσει την δημοσιονομική κατάρρευση; Εμείς φυσικά είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.
3. Τι θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Θα μπουν σε καραντίνα πάλι για να σώσει η Κυβέρνηση την ολιγαρχία;
4. Οι συντάξεις θα μειωθούν από την Κυβέρνηση κι αν ναι πόσο και σε συνάρτηση με τι; Φυσικά και σε αυτό εμείς αντιτιθέμεθα.
5. Ποια λιτότητα φέρνει η Κυβέρνηση με την συνθηκολόγηση της; Τι ποσοστό του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021;
6. Η Κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες μετά την νέα χρεοκοπία τους καθώς χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση μετά τα νέα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν; Κι αν ναι θα κρατήσει τον δημόσιο έλεγχο σε αυτές ή θα επαναλάβει τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την κρατικοποίηση ουσιαστικά αλλά χωρίς δημόσιο έλεγχο (μετοχές χωρίς ψήφο δηλαδή).
7. Τι θα κάνει τέλος η Κυβέρνηση με τον “Ηρακλή”; Θα τον παγώσει επιτέλους; Ο “Ηρακλής” έχει τελειώσει και όσο επιμένει η Κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλει να χρεώσει τον ελληνικό λαό με 12 δις για να τα δώσει στα αρπαχτικά ταμεία προφανώς επειδή αυτά την κρατούν δέσμια.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον δρόμο των εκλογών για να περάσει το 5ο μνημόνιο. Εμείς όμως θα είμαστε έτοιμοι σε κάθε ενδεχόμενο με εκτενές πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, κομμάτι του οποίου ανέπτυξε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής με τις 7+1 προτάσεις του ΜέΡΑ25:
1. Μαζικά, βαθιά κουρέματα και όχι αναβολές σε φορολογικές υποχρεώσεις. Παράλληλα κατάργηση της προπληρωμής φόρου στο 0% όχι απλώς μείωση της και χορήγηση προπληρωμένων χρεωστικών καρτών των 300 ευρώ για 12 μήνες στους φτωχότερους “αχαρτογράφητους” συμπολίτες μας.
2. Χορήγηση δανείων η αποπληρωμή των οποίων θα εξαρτάται από τα κέρδη και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
3. Πάγωμα του Ηρακλή και αντικατάσταση του από μία Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
4. Κρατικοποίηση τραπεζών με κρατικό-δημόσιο έλεγχο στα Διοικητικά τους Συμβούλια.
5. Διαρθρωτικές αλλαγές με μια σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια των σουπερμάρκετ.
6. Αγορά από το κράτος ως αγοραστή ύστατης στιγμής των αδιάθετων αγροτικών προϊόντων και παροχή τους σε όσους έχουν ανάγκη.
7. Σύστημα δημόσιων πληρωμών για επαγγελματίες κλπ.
+1. Βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ αν δεν υπάρξει ευρωομόλογο.
Η Κυβέρνηση όμως που επιλέγει την συνθηκολόγηση και το 5ο μνημόνιο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο βαθιά χρεοδουλοπαροικία τη χώρα μας. Και ας μην αυταπατάται, ο λαός που τώρα ως ένα βαθμό μπορεί να στηρίζει την Κυβέρνηση -όπως έκανε και με την Κυβέρνηση του α’ εξαμήνου του 15-, για να συνεχίσει να το κάνει θέλει σαφείς απαντήσεις. Όπως ακριβώς η Κυβέρνηση απέρριψε την ανοσία της αγέλης στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας να μην διολισθήσει στο σκεπτικό της αγέλης στο οικονομικό σκέλος. Δεν θα το πράξει όμως καθώς ήδη τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα πριν τα μεγάλα μνημονιακά δάνεια ηχούν. Ο λαός όμως αξίζει κάτι καλύτερο από την σημερινή συνθηκολόγηση της Κυβέρνηση όπως άξιζε και το 2015 μετά την συνθηκολόγηση του καλοκαιριού.
Στη δευτερολογία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για μια “ριζική αβεβαιότητα” που πράγματι υπάρχει στο πεδίο της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας. Όμως ο λαός ενώ πράγματι δεν ενδιαφέρεται ποιανού η πρόβλεψη θα πέσει μέσα, πρέπει να ακούσει τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και αντίστοιχα τις πολιτικές της δράσεις που θα αναληφθούν για αυτές. Ειδάλλως τι ενημέρωση έκανε σήμερα ο Πρωθυπουργός στην εθνική αντιπροσωπεία; Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης απλώς χρησιμοποίησε το βήμα για μια προεκλογκή παρουσία. Όμως αν δεν έχει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τέτοιες εκτιμήσεις, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί χθες.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, που λέει η Κυβέρνηση: “No pasaran”. Ενώ ακόμα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα πάρει ένα δάνειο της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ της επόμενης χρονιάς για να δώσει τα χρήματα αυτά στα αρπαχτικά ταμεία.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε ακόμα λόγο για την παραπληροφόρηση του Κοινοβουλίου από πλευράς Κυβέρνησης όταν αυτή λέει ότι δίνει μια μάχη για να μην επιβαρυνθούν τα χρέη των κρατών μελών της ΕΕ. Προαπαιτούμενο για να σωθεί αυτή η χώρα είναι το βέτο στην ΕΕ αλλιώς οι σιδερόφραχτες μνημονιακές στρατιές της Γερμανίας και της Ολλανδίας θα περάσουν από την χώρα. Και τότε μπορεί να έχουμε τον μικρότερο αριθμό θυμάτων από τον κορωνοϊό, θα έχουμε όμως τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων από την κρίση.
Όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει την άρνηση του διλήμματος των πτωχευμένων. Όσο συνεχίζει να μιλάει για αχρείαστο 3ο μνημόνιο το 2015, δηλώνει ότι πηγαίνουμε ολοταχώς στο 5ο μνημόνιο. Δεν διαψεύδει τις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις επιβεβαιώνοντας τις πολιτικές της λιτότητας και τις εκλογές που θα έρθουν πριν από αυτές για να επιβάλουν ακριβώς την πολιτική του μνημονίου. Εμείς ως ΜέΡΑ25 θα είμαστε έτοιμοι να αντιπαλέψουμε και προεκλογικά αν χρειαστεί και μετεκλογικά όλη αυτή τη ζοφερότητα που συνομολογείτε με την τρόικα για τον λαό μας.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.