Νεολαία ΜέΡΑ25: Ο Μάης του 1886 παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Απρ, 2020

Την Άνοιξη του 2010 η τότε Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την λήψη έκτακτων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τα μέτρα αυτά δεν θα είχαν μόνιμο χαρακτήρα και μετά την κρίση θα επανερχόμασταν στην προηγούμενη κανονικότητα. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά όλα εκείνα τα μέτρα μαζί με πολλά επιπλέον βρισκόνται ακόμη εδώ. Η κοινωνία δεν επανήλθε στην κανονικότητα της προ 2008 περιόδου, αντίθετα πέρασε σε μία νέα. Βασικός πυλώνας αυτής της νέας κανονικότητας ήταν η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ένα νέο εργατικό δίκαιο δομήθηκε την τελευταία δεκαετία με τις μορφές της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης να γίνονται πλέον κυρίαρχες στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, στο ιδεολογικό εποικοδόμημα του συστήματος κυριάρχησε η επίθεση απέναντι στην συλλογική διαπραγμάτευση, προτάσσοντας την ατομική.

Εντός της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης ένα νέο εργατικό δίκαιο θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης περίστασης. Βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η περαιτέρω απελευθέρωση των όρων της εκ περιτροπής απασχόλησης, η εργασία από το σπίτι με τηλεργασία και το πάγωμα των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την τήρηση του ωραρίου εργασίας. Στον δημόσιο διάλογο φαίνεται να προκρίνεται η περαιτέρω παράταση αυτών των αρχών και για την περίοδο όπου οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν κανονικά. Οι άξονες αυτοί οδηγούν στην ισχυροποίηση της ημιαπασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Επιπλέον, η μέθοδος της τηλεργασίας εγκυμονεί τον κίνδυνο της αύξησης της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την μετατροπή των μισθωτών με εξαρτημένη εργασία σε συνεργάτες επιχειρήσεων με μπλοκάκι.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο αγώνας του Μάη του 1886 παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Σε μία εποχή όπου τα εργασιακά μας δικαιώματα συνεχώς υποβαθμίζονται, μαζί με την προσπάθεια για συλλογική διεκδίκηση, η δική μας γενιά καλείται να ανατρέψει μια περίοδο ήττας των εργατικών κινημάτων και να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η Νεολαία ΜέΡΑ25 την 1η Μαΐου, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που επιτάσσει η περίοδος της υφιστάμενης υγειονομικής κρίσης, καλούμε σε μια συμβολική κινητοποίηση στις 10:30πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος για να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά, ταυτόχρονα όμως καλεί όλους τους νέους και νέες μετά την λήξη της πανδημίας να συστρατευτούμε μαζί και να παλέψουμε για μία νέα κανονικότητα εμπνεόμενοι από τους αγώνες του τότε.

Νεολαία ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο