Πρωτομαγιά 1886 – Πρωτομαγιά 2020: Σαν να μη πέρασε μια μέρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Απρ, 2020

Θα έπρεπε να μας φαίνεται σαν μακρινό παρελθόν και να είχε κατακτηθεί εδώ και πολλά χρόνια το σύνθημα στο Σικάγο το 1886 που απαιτούσε,

«Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», όπως και κάποια χρόνια αργότερα οι αγώνες των καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη το 1936 να παίρνουν μισθούς για αξιοπρεπή ζωή και όχι μισθούς πείνας.

Αλλά δυστυχώς η απληστία του 1% ολιγαρχών του πλανήτη που κατέχει το 51% του παγκόσμιου πλούτου κάνει το μήνυμα της Πρωτομαγιάς πιο επίκαιρο από ποτέ, όπως και τότε έτσι και τώρα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι πατώντας πάνω στην κρίση, του πετρελαίου και του κραχ παλιότερα και του κορονοϊόυ σήμερα, καθώς και στους χιλιάδες νεκρούς εργαζόμενους που πάλεψαν τόσα χρόνια για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Τα χρόνια πέρασαν αλλά τα «κόλπα» παραμένουν ίδια. Αδήλωτη εργασία με περιθώριο 15 μέρες μετά να δηλωθεί, μείωση στο 50% των ωρών εργασίας και αποδοχών. Μισή δουλειά μισή ζωή.

Εξαντλητικά ωράρια στους τηλεργαζόμενους, εκ περιτροπής εργασία και ενοικιαζόμενοι εργάτες, είναι λίγα από τα δεκάδες μέτρα εν έτη 2020 που θα πάρουν τα κράτη για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζόμενων και ακόμα πιο πλούσιους τους έχοντες και κατέχοντες.

Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά, όπως και τότε, δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα αγωνιστούν στο πεδίο μάχης που γνωρίζουν καλυτέρα από όλα, στο δρόμο και την αλληλεγγύη.

Απεργούμε την 1η Μαΐου γιατί για εμάς αυτή η ημερομηνία δεν είναι ούτε γιορτή ούτε αργία, είναι η σύνδεση, ο αγώνας και οι απεργίες που έκαναν εργάτες πριν από εμάς και οι αγώνες που θα κάνουν μετά από εμάς για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Και αυτή η σύνδεση δεν μπορεί ούτε να αναβληθεί ούτε να μεταφερθεί.

Απεργούμε για να τους δείξουμε ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έσκυψαν το κεφάλι 135 χρόνια μετά και παλεύουν για να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν αυτοί.

Διαδηλώνουμε αυτή την Πρωτομαγιά και ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που έφερε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση μαζί με τον τομέα Πράσινης Μετάβασης, καθώς και με τη Νεολαία μας, που αντιστέκεται στο αναχρονιστικό και ταξικό νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Το ΜέΡΑ 25 θα συμμετέχει στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με αντιπροσωπεία μελών του, σύμφωνα με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, και την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να νικήσουμε.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
1η ΜΑΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Τομέας Εργασίας & Συνδικαλισμού

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο